KREVETY V KRÉMOVÉ OMÁČCE

2.7K

Krevety jsou u nás doma velmi oblíbené, a proto s nimi vymýšlím stále nové varianty pokrmů. Spoustu jich najdete v našich knihách a několik i tady na blogu. Dnes bych k nim chtěla přiřadit tuto smetanovou omáčku z rajčat a paprik, ke které mě inspirovala naše cesta do Dubaje.

Jaké krevety zvolit?

Při přípravě pokrmů s krevetami nejraději volíme krevety nevařené a to čerstvé nebo mražené. Pokud přistoupíte k variantě s předvařenými krevetami, ušetříte si práci, ale oberete se o jedinečnou chuť čerstvých krevet. Jestli zvolíte variantu předvařených krevet, vyberte raději variantu krevet vařených v krunýři. Takové krevety mají totiž výraznější chuť. Věřte však, že na přípravě syrových krevet není nic složitého. Pro podrobnější návod včetně povídání o krevetách a jejich čištění koukněte na naše video na Instagramu ZDE.

Vždy myslete na to, že mořské plody se rychle kazí, a proto je dobré je během přípravy uchovávat v ledové vodě.

KREVETY V KRÉMOVÉ OMÁČCE

Porce 4 porce
Příprava 30 minut

Co budete potřebovat

Na krevety:

  • 500 g velkých krevet nejlépe nevařené, neloupené
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • černý mletý pepř
  • sůl

Na omáčku

  • 1 cibule
  • 1 červená kapie
  • 4 stroužky česneku
  • 30 g rajského protlaku
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany nejlépe 31%
  • 1 lžíce mleté papriky
  • černý mletý pepř
  • sůl

Dále

  • petrželka na dozdobení
  • rýže jako příloha

Postup

  • V malé mističce si promícháme mletou papriku, římský kmín, pepř a sůl.
  • Krevety očistíme, osušíme papírovou utěrkou a rovnoměrně obalíme připravenou kořeněnou směsí.
  • V pánvi rozehřejeme trochu másla se lžičkou oleje (Díky přidání oleje se nebude máslo tolik přepalovat.) a krevety v ní restujeme 2 minuty z jedné a 2 minuty z druhé strany. Když získají barvu, odložíme je stranou.
  • Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Stejně tak nakrájíme i papriku. Česnek prolisujeme.
  • Pokud je to třeba, přidáme do pánve po krevetách trochu oleje a jakmile je rozehřátý, necháme na něm zesklovatět cibulku. Pak přidáme papriku, kterou necháme změknout. Nakonec na kraji pánve lehce orestujeme česnek. Když je zelenina měkká, přidáme protlak a citrónovou kůru. Do směsi je zamícháme a necháme provonět.
  • Nyní do základu omáčky nalijeme vývar. Promícháme a necháme dobře povařit, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Pak přimícháme smetanu, ale omáčku již dále nevaříme.
  • Do hotové omáčky vmícháme krevety. Přisypeme jemně krájenou petrželku a spolu s rýží podáváme.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Klíčová slova: Krevety, Rýže

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena