SALÁT COLESLAW

20.4K
Miluji saláty! Vždy si mě získají pro svou svěží chuť i to, jak na každém z nich poznáte místo, ve kterém vznikl. Miluji italskou chuť salátu caprese, jednoduchost a svěžest řeckého salátu i zemitost českého bramborového. Nemohu opomenout i perly Ameriky jako je věhlasný caesar či ikonický waldorfský salát. A co teprve coleslaw? Ten je snad na samém vrcholu žebříčku mých oblíbenců!

Coleslaw je přesně tím salátem, který nás provede po celém světě. Díky jednoduchým ingrediencím, kterým pyšně vévodí bílé zelí, si jej oblíbila většina států světa a každý z nich jej s malou obměnou dělá tak, aby odpovídal chutím dané země. Například v Itálii je tento zelný salát podáván tradičně s šunkou. V Německu do něj přidávají jablka a v Rusku jej ozvláštňují i o brusinky. Variant je nespočet, ta úplně původní však pochází z Nizozemska, kde také tento salát získal své jméno koolsalade (čti: kólsló), jenž v překladu znamená zelný salát. Původní salát bez značných příkras tak vznikl právě tady, kde byl prvně publikován v nizozemské kuchařce z roku 1770. Tehdy obsahoval pouze na nudličky nakrájené zelí smíchané s máslem, octem a olejem a až časem se k nim přidala mrkev, celer, cibule a smetana či majonéza. Stále jednoduché ingredience tvořící tak lahodnou kombinaci, kterou si jednoduše nelze nezamilovat a kterou si tak brzy zamiloval celý svět! I já jsem jej měla vždy ráda, po jedné dovolené však naše oblibě k tomuto salátu značně stoupla. Poté co jsme navštívili USA, kde se coleslaw podává snad ke každému jídlu, jsme si jej zamilovali snad ještě více. Skvěle se totiž pojí s grilování a tak  i našimi oblíbenými jídly jako žebra, kuřecí křídla a burgery, které si na grilu můžeme přichystat. Myslím, že nikde jinde se tento salát netěší takové oblibě jako v Americe.

Americká verze coleslawu je do značné míry podobná verzi v jaké jej podáváme u nás v Čechách. Co jej však od české verze odlišuje je to, že v tradičním americkém coleslawu místo majonézy naleznete dresing zvaný Miracle whip. Miracle whip je obdoba majonézy a osobně musím přiznat, že mezi ním a majónézou zas až tak velký chuťový rozdíl nevidím. Problém je hlavně v tom, že aby nějaký produkt v USA mohl být nazýván majonézou, musí splňovat určité parametry, kde tím nejdůležitějším je podíl tuku (oleje) nad 65 %, což miracle whip, i přestože je jeho receptura tajná, dle dostupných zdrojů neobsahuje. A proto je velké množství Američanů háklivých na záměnu miracle whip za majónézu. Pokud tedy chcete docílit pravé americké chuti coleslawu, poohlédněte se po tomto zázraku z Chicaga a vyzkoušejte coleslaw právě s ním. Tím že se však u nás špatně shání a ne vždy je jeho složení ideální, použijeme pro jeho přípravu svou oblíbenou majonézu stejně jako dnes my.
Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 30 minut

Co budete potřebovat:
  • 450 g bílého zelí,
  • 80 g celeru,
  • 50 g mrkve,
  • 1 menší cibule,
  • 2 lžíce jablečného octa,
  • 1 rovná lžička cukru,
  • 100 g majonézy (nebo miracle whip),
  • černý mletý pepř.
Postup:
  1. Zelí omyjeme a očistíme (Vetšinou se sundává první vrstvu listů, jelikož tyto listy bývají poškozené a splihlé, pokud jsou krásně lesklé a zdravé, můžete je nechat.). Takto připravené zelí nakrouháme a poté ještě nožem překrájíme napříč na menší kousky (Jak malé kousky nakrájíte, je jen na vás. My máme rádi salát nadrobno). Zelí vložíme do velké mísy, mírně jej posolíme, v rukou ho pomačkáme a takto jej necháme 15 minut odpočívat. Díky soli a pomačkání pustí šťávu, ale i přebytečnou vodu a tu po této době slijeme.
  2. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Poté ji přendáme do misky a zalijeme ji vroucí vodou. Takto ji necháme cca 5 minut odležet (Díky tomu, že ji zalijeme vroucí vodou, nebude cibule tak štiplavá a v salátu bude příjemnější.).
  3. Mrkev a celer očistíme. Celer nakrájíme na drobné kostičky a mrkev na struhadle nastrouháme nahrubo. Oboje přidáme k scezenému zelí. Dále přidáme i scezenou cibuli, ocet, cukr a majonézu a dle chuti pepř a vše dobře promícháme.
  4. Připravený salát necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici. Díky tomu se jeho chutě dobře propojí a bude ještě chutnější než kdybyste jej podávali hned po jeho přípravě. Salát můžete nechat odležet i do druhého dne. Dobré uležení mu jen prospěje. 
Více tradičních amerických receptů z naší cesty do New Yorku naleznete i s vyprávěním  a recepty z dalších zemí v naší knížce. Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena