HOUSKY NA BURGER

11.3K
Když jsme se minulý rok vydali hledat nejlepší burger do Ameriky, byly jsme překvapeni, jak těžké bude takový burger najít. Ochutnali jsme spoustu burgerů z vyhlášených i méně známých burgráren a okusili díky nim chutné i méně chutné kousky. Ano, pochutnali jsme si, ale nepopírám, že jsme nebyli zklamámi. Amerika je rodištěm burgerů a my čekali, že zde o ty nejlepší burgery budeme jen zakopávat. Chyba lávky. Naše hledání v New Yorku bylo marné. Bugry zde byly skvělé, ano to bez pochyby. Byly voňavé, lákavé a chutné, ale chybělo jim něco více. Žádný se totiž nevyrovnal našim vzpomínkám na burger na Novém Zélandu.

Je tomu pět let co jsme navštívili novozélandský Queenstown, rodiště nejlepšího burgeru jižní polokoule. V tomto malebném městečku na březích ledového jezera Wakatipu, jenž je obklopeno mohutnými horami pohoří Glenorchy, vznikl před pár lety Fergburger. Místo s nejlepšími burgery nejen na jižní polokouli, ale podle nás i na světě. Výtečné hovězí, lokální suroviny, ale hlavně jedinečná houska, které se jen tak nějaká nevyrovná. Je totiž vláčná, nadýchaná, voňavá, ale co víc? Je krásně nízká. Při konzumaci burgeru tak cítíte hlavně maso a okolní suroviny, které jsou jakoby o housky pouze doplněny. Houska je tu totiž pouhou přílohou a netvoří tak padesát procent jídla, jako je tomu u jiných burgerů. Burger z Fergburgeru, to je jednoduše radost!

Nikdy jsme nepřišli na to, jak to ve Fergburgeru dělají, že mají ty housky tak skvělé, ale z mnoha pokusů, kdy jsme se na toto tajemství snažili přijít, vzešel recept, který se u nás stal stálicí. Vytvořili jsme totiž housky, které sice nejsou placaté jako ty z Nového Zélandu, ale i tak jsou tak akorát nízké a díky mrkvi přidané do těsta také lahodně vláčné. Pojďte je také vyzkoušet a uvidíte, že si vás získají. Vždyť grilovací sezóna se blíží mílovými kroky!   
Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 1,5 hodiny (+ kynutí přes noc 8 až 12 hodiny)

Co budete potřebovat (na 7 housek):
  • 400 g hladké mouky,
  • 30 g mrkve,
  • 130 ml vody,
  • 100 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 20 ml olivového oleje,
  • 1 lžička cukru,
  • 7 g soli,
  • 18 g čerstvého droždí.
Na dokončení: 1 vejce, sezamová semínka na posyp.

Postup:

Jelikož těsto na housky bude kynout několik hodin v lednici, je dobré si přípravu burgerů rozplánovat tak, abyste buď těsto zadělali večer a přes noc jej nechali kynout, ráno je upekli a burgery měli obědu. Nebo těsto zadělali ráno, nechali jej kynout přes celý den v lednici a housky pekli večer. Burgery pak můžete mít na večeři.
  1. Jako první si hodinu před samotnou připravíme všechny suroviny na linku, aby přijali pokojovou teplotu a těstem se nám poté dobře pracovalo.
  2. Mouku prosejeme do velké mísy, uprostřed uděláme důlek a v něm zaděláme kvásek. Do důlku nalijeme vlažné mléko (Mléko musí být vlažné ne horké. Jeho teplota by neměla překročit 40 °C. Vysoká teplota by mohla zabít kvasnice a kvásek by pak nevzešel.), do mléka přisypeme 1 lžičku cukru a rozdrolíme droždí. Umělohmotnou nebo dřevěnou lžičkou začneme do mléka vmíchávat trochu okolní mouky tak, aby nám z mléka, cukru, droždí a mouky vzniklo hustější těstíčko. Takto misku přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut vzejít kvásek.
  3. Než kvásek vzejde očistíme mrkev a nejemno ji nastrouháme (Mrkev budeme přidávat do těsta. Její šťavnatost zaručí houskám dostatečnou vláčnost.).
  4. Když je kvásek vykynutý, nasypeme sůl na okraj mouky (Sůl přidáváme až nyní, aby měl kvásek ideální podmínky pro kynutí. Ne vždy se totiž dobře se solí snáší.). Do mísy přidáme nastrouhanou mrkev. Dále přidáme vejce, přilijeme vodu a olivový olej. Vše vařečkou promícháme tak, aby se suroviny spojily a poté obsah mísy přendáme na pracovní plochu, kde jej zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme kompaktní hladké těsto. (Pokud máte kuchyňský robot, nechte práci na něm, pokud jej nemáte můžete těsto zpracovat v ruce. Těsto Vám bude z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.). 
  5. Zpracované těsto vložíme do misky vymazané olivovým olejem. Misku přikryjeme potravinovou folií a takto necháme těsto kynout do druhého dne v lednici.
  6. Druhý den si připravíme dva plechy, které vysteleme pečicím papírem.
  7. Vykynuté těsto rozdělíme na 6-8 stejně velkých částí (Záleží jen na Vás, jak velké burgery chcete mít. My obvykle děláme z tohoto množství 7 housek.). Každou část zpracujeme do pravidelného bochánku a ty vyskládáme na připravený plech. Burgery necháme 15 minut kynout. 
  8. Troubu dáme předehřívat na 230 °C.
  9. Vykynuté housky pořádně zploštíme rukou, aby z nich vznikly placky (Nejlépe vám to půjde rukou lehce potřenou olivovým olejem.). Poté je potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
  10. Takto připravené housky pečeme v troubě vyhřáté na 230 °C cca 15 minut.
Burgerové housky máme upečené, ale jak je naplnit? Inspirujte se některým z našich dřívějších receptů:
Mnoho receptů z naší cesty do New Yorku i na Nový Zéland naleznete i s vyprávěním a recepty z dalších zemí v naší knížce. Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena