SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 30: PEČENÝ BAŽANT

11
Bažant na jaře? Žádný problém! Ač je divočina čistě podzimní záležitostí, dnešní doba je našemu vaření natolik nakloněná, že ani na jaře není problém sehnat bažanta v některé z bažantnic. My jsme v týdnu jednoho bažanta dostali darem, a jelikož  zase přišel čas na Sandtnerkovskou výzvu, vrhli jsme se na ni po divoku s pečeným bažantem.
Co budete potřebovat:
  • 1 bažant,
  • 20 g cibule,
  • 70 g slaniny,
  • 3 zrnka pepře,
  • 60 g másla,
  • sůl.

Recept podle Sandtnerky:

Odleželého, oškubaného bažanta opálíme a připravíme stejně jako koroptve (koroptve uvnitř i na vrch osolíme a do každé dáme malý kousek slaniny. Pak je na prsíčkách prošpikujeme na nudličky nakrájenou slaninou). Zbytky slaniny z protahování bažanta nakrájíme,  s máslem a celým pepřem rozehřejeme, osmažíme na ní cibuli, přidáme upraveného bažanta prsíčky do pekáče, podlijeme vývarem a za častého potírání máslem pečeme z jedné strany do červena. Pak ho obrátíme a pečeme do červena z druhé strany, celkem asi 1 hodinu. Měkkého bažanta nakrájíme, upravíme na mísu a šťávou podlijeme.
Poté co jsme si bažanta pečlivě očistili osolili jsme ho, šoupli na pekáč a podlitého vývarem i směsí jsme ho pekli dvě hodiny v troubě předehřáté na 160 °C.
Doba přípravy 3 hodiny i s celkovým očištěním. Náročnost 3/5. I přestože jsme měli středně velkého bažanta, vydal pouze na tři porce.
Poznámky:
  • S
    bažantem jsme se prali poprvé a musím přiznat, že ač jsem se toho bála,
    nakonec mě oslovil natolik, že si ho ráda zase někdy upeču. 
  • Tím, že se
    pro nás jednalo o první setkání s bažantem v naší kuchyni, přinesl nám
    tento pták do kuchyně pár novot. Věděli jste, že se bažant opaluje?
    Popravdě řečeno, když jsem prvně ty jeho černá chlupiska uviděla, vůbec
    jsem na něj chuť neměla! Na rozdíl od kuřete se chloupky nevytrhávají, ale
    opalují nad plamenem svíčky. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena