SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 3: BRAMBOROVÝ ZÁVIN S UZENÝM MASEM

1.6K
Už vás nebaví, jak vás všichni obírají? Oberte jednou taky někoho vy! A to pořádně! Protože pořádné obrání je základem tohoto receptu. Dnes budeme obírat uzená vepřová žebra.
Ani jsme se už nedivili, že recept opět začíná větou: “Udělejte si bramborové těsto.” O tom, jak ho máme udělat, tam však nebyla ani čárka. Po troše snahy jsme ho našli o několik stránek zpět v jednom z podobných receptů a tak jsme si mysleli, že máme vyhráno. Bohužel jsme se velice mýlili, protože tak lepivou hmotu, kterou vymyslela paní Sandtnerová, jsme ještě neviděli. Jak tvrdí Franta: “hobby markety by ji mohli směle prodávat jako lepidlo” (Zde bychom však paní Sandtnerové trochu křivdili. Těsto bylo v pořádku, než jsem k němu pustila Františka. Pokyn potřít těsto máslem totiž pochopil zase podle svého a poněkud nezkušeně ho polil teplým rozehřátým máslem. No a co se asi stalo! Máslo těsto rozmočilo a dokonale rozleptalo. František si však nikdy nepřipustí, že by chyba byla na jeho straně.) Poté, co jsme těsto vysochali od válu, museli jsme ho dát znovu do pořádku! Pomoučit a uhníst. Druhý pokus už dopadl o poznání lépe a my si mohli úspěšně odškrtnout další recept z této kuchařské knihy.
Co budeme potřebovat:
  • 400 g brambor,
  • 150 g mouky (Paní Sandtnerová zásadně neuvádí o jaký druh mouky se jedná. My jsme pro tento recept použili hrubou mouku.),
  • 2 vejce,
  • 30 g másla,
  • 30 g strouhanky,
  • 200 g uzeného masa (my jsme dali 300 g),
  • cibule.

Recept dle Sandtnerky:

Připravíme si bramborové těsto jako na smaženky. Vypracované vyválíme na pomoučeném vále na tenký obdelník, který potřeme máslem, posypeme strouhanou, na másle usmaženou houskou a jemně sekaným, vařeným uzeným masem. Obdelník zatočíme na závin, zabalíme jej do mokrého, máslem potřeného ubrousku, na koncích ubrousek pevně motouzem zavážeme a závin dáme vařit do slané vody asi 3/4 hodiny. Z uvařeného závinu odstraníme opatrně ubrousek a nakrájíme jej nití nebo tenkým nožem na šikmé řezy. 
Den předem jsme si brambory uvařili ve slupce a s receptem tak začali až dnes. Těsto na smaženky jsme udělali tak, že jsme si brambory nastrouhali na jemném struhadle, přidali hrubou mouku a vejce a směs vypracovali v hladké těsto. Pak jsme už vesměs postupovali podle návodu paní Sandtnerové. Těsto jsme tedy vyváleli na tenký obdelník a aniž bychom potírali máslem, nasypali na něj osmaženou strouhanku a pokladly maso z obraných uzených žeber. Těsto zatočili do rolády a obalili potravinářskou folii, neměli jsme totiž dostatek fantazie na to, jak máslem omastit ubrousek, a tak jsme těsto vařili v hrnci s vodou přímo v potravinářské folii. K roládě jsme si na másle pořádně opražili cibulku a pustili se do ochutnávky výtvoru. 

Zapojte se do konverzace

  1. Maddie Fiedler says:

    Mňam, to vypadá dobře! Zrovna nedávno jsem měla plněné knedlíky s uzeným :3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena