CUKEŤÁK

13.2K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
Opět nastala Frantova nejoblíbenější sezóna roku, sezóna cuket. A tak stejně jako každý rok, i letos máme cukety naprosto všude. Máme je na grilu, v polévce, v buchtě, v bramborácích, těstovinách a tak není výjimkou, že nedělní tříchodové menu neobsahuje nic jiného než cuketu. Ani Štěpán tomu neunikl! Drží s námi basu a cuketovo-bramborové pyré láduje už od 5. měsíce. Cuket je prostě víc než dost! Na cuketovém políčku, které máme na kompostu se tyhle dýňoviny množí jako králíci a dokud léto neskončí, množit se prostě budou. Abychom se v cuketách za chvíli neutopili, museli jsme se do toho pořádně opřít a vytvořit recept, ve kterém padnou alespoň dvě cukety naráz. No myslím, že jsme tento úkol splnili přímo na jedničku, nejen že jsme zdělali dva klabrdóny, hlavně jsme si skvěle pochutnali. Ať už tedy potřebujete s cuketama zamávat nebo si dát jen něco malého na zub, tento recept Vám můžeme vřele doporučit.
https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

Náročnost: Mírně náročné


Doba přípravy: 2 hodiny

  • 20 minut příprava surovin,
  • 30 minut odkapání cukety,
  • 10 minut finální příprava cukeťáka,
  • 1 hodina pečení.

Co budete potřebovat (pro 5 osob):

  • 2 velké cukety (cca 1,5 kg),
  • 3 větší cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • 2 vejce,
  • 1 hrst nasekaného oregana,
  • 1/2 lžičky drceného kmínu,
  • 150 g salámu (gothaj),
  • 180 g hrubé mouky,
  • pepř,
  • sůl,
  • sádlo na plech.
Postup:

  1. Nejprve cukety nastrouháme na dírkovaném struhadle (Je to ta část, která se blbě myje a většinou to nepoužíváte). Poté si přes větší misku položíme síto a nastrouhanou cuketu do něj vložíme. Takto připravenou cuketu necháme alespoň 30 minut odkapat. 
  2. Než cuketa odkape připravíme si další suroviny. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek prolisujeme, godhaj nastrouháme na hrubém struhadle, oregano nasekáme a vše přimícháme do odkapané cukety. Pokud s námi budou jíst i malé děti, z této směsi jim část oddělíme, pokud ne pokračujeme dále tím, že přidáme vejce, mouku, koření a sůl a vše důkladně promícháme a necháme alespoň 10 minut odležet. 
  3. Troubu dáme předehřívat na 150 °C. Do trouby vložíme plech, do kterého jsme dali cca 3 lžíce sádla a necháme ho v horku rozpustit. 
  4. Když je sádlo rozpuštěné a směs na cukeťák odleželá, rovnoměrně na plech rozprostřeme cukeťák a trochou rozpuštěného sádla jej pokapeme. 
  5. Plech vložíme zpět do vyhřáté trouby a pečeme 1 hodinu, dokud jeho povrch nezezlátne.
  6. Takto připravený cukeťák nakrájíme na velké čtverce a podáváme buď jako přílohu nebo jen tak na zub.
Jídlo z jednoho hrnce: 
Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, můžete cukeťák s menší obměnou použít jako jídlo z jednoho hrnce. 


Do misky si nasypeme 50 g ovesných vloček a přidáme do ní cca 80 ml vody, která odkapala z cuket. Vločky necháme nabobtnat a do nasáklých vloček přidáme oddělenou směs pro prcka (cca 200 g). Přidáme jedno vejce, 10 g nakrájené cibule, trošku česneku, špetku oregana, špetku kmínu. Směs pořádně promícháme a chvíli ji necháme odležet. Do menší zapékací misky dáme trochu másla, misku vložíme do vyhřáté trouby, ve které se máslo rozpustí a my můžeme pak do ní rozprostřeme připravenou směs na cukeťák. Takto připravený cukeťák pečeme v troubě na 150 °C cca 45 minut (dle velikosti formy). (Dokud byl Štěpán malý (méně než rok) dávala jsem jeho plech do sáčku na přípravu pro dušení nebo připravovala jeho porci v páře.

Takto připravené jídlo podávám Štěpánovi od 10. měsíce.

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena