Dnes jsme si pro tebe připravili jeden z lehčích receptů od paní Sandtnerové. Jedná se o předkrm, který jsme povýšili na večeři. Základem je zeleninový salát, který je doplněn vejcem s netradiční úpravou. Vejce uvařené natvrdo, obalené v těstíčku a osmažené. Je to jednoduchá a velmi chutná varianta salátu.
Co budeme potřebovat (na vejce):
- 6 vajec (z toho 1 na těstíčko),
- 100 g mouky,
- špetka soli,
- 125 ml mléka,
- sádlo na smažení.
Recept dle Sandtnerky:
Čerstvá vejce vaříme 8 minut. Pak je vložíme do studené vody a oloupeme. Z trochu osolené mouky, syrového vejce a mléka umícháme řídké těstíčko. Uvařená vejce namočíme do těstíčka a v hlubší pánvi ve větším množství dobře rozpáleného sádla je smažíme 3 minuty. Usmažená vejce znovu namočíme do těstíčka a usmažíme je do červena. Takto upravená vejce podáváme k salátu nebo špenátu.
Co budeme potřebovat (na salát):
- 4 rajčata,
- 3 zelené papriky,
- 1 menší zelená okurka,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 20 g cibule,
- kostka cukru,
- 125 ml octa,
- sůl,
- pepř.
Recept dle Sandtnerky:
Červená, opraná rajská jablíčka nakrájíme na stejná kolečka. Zelenou opranou papriku zbavíme jader a nakrájíme na nudličky a zelenou menší okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Na dno hlubší mísy upravíme vrstvu rajských jablíček, pokapeme stolním olejem, trochu osolíme, opepříme, přidáme vrstvu nakrájené papriky, trochu jemně usekané cibulky a pokládáme vrstvou okurkového salátu. Vrstvy jablíček, papriky, cibulky a zelené okurky opakujeme, každou vrstvu pokapeme olejem, osolíme a opepříme. Takto složený salát, přikrijeme talířem a zatížený necháme 2 hodiny uležet. Pak slijeme šťávu a nalijeme na salát zředěný, oslazený ocet. Povrch salátu zdobíme na tvrdo vařenými na čtvrtky nakrájenými vejci.
Vejce jsme dělali přesně podle návodu. Pouze salát jsme si poupravili dle vlastních představ. Zeleninu jsme tedy nakrájeli na menší kousky, které jsou pro nás lépe stravitelné a místo slazeného octa použili balzamikový olej. Doufáme, že i vám bude tento salát chutnat tak jako nám!