VELIKONOČNÍ HLAVIČKA

6.1K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Když jsem byl ještě malý kluk a nosil jsem péro, šíp a luk, mým nejoblíbenějším jídlem na idiánské výpravě bylo kuře. Z nějakého nepochopitelného důvodu bylo většinou napěchováno něčím, co do kuřátka vyloženě nepařilo. Byla to nádivka a já ji nemohl ani vidět, natož abych ji snědl. S přibývajícími lety jsem si však přestal hrát na indiány, ale naopak mi začaly chutnat nádivky. Zrovna například velikonoční svátky si bez ní, už ani nedokážu představit.
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina

Co budete potřebovat (4 osoby):
  • 300 g staršího bílého pečiva (toust, rohlík, houska,…)
  • 150 g uzeného masa,
  • 140 g másla,
  • 250 g zeleného (kopřivy, medvědí česnek, popenec, pažitka, petržel),
  • 5 vajec,
  • 300 ml mléka,
  • sůl,
  • pepř.
Postup:
  1. Den předem si nakrájíme bílé pečivo na malé kostky. Ty rozprostřeme na plech nebo tác a necháme je takto volně do druhého dne, aby trochu okoraly.
  2. Druhý den přistoupíme k přípravě nádivky. Nakrájené pečivo vložíme do misky a zalijeme je mlékem (Nelijte mléko do jednoho místa, ale po celé ploše, poté pečlivě promíchejte, aby co nejvíce nasáklo tekutinu. Pokud jsou housky stále příliš suché, přilijte ještě trochu mléka).
  3. Bylinky omyjeme a nasekáme. Uzeninu nakrájíme na menší cca 0,5 cm velké kostky.
  4. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
  5. Máslo utřeme se solí a pepřem do bílé nadýchané pěny (nejlépe vám to půjde v robotu). Když je hezky nadýchané, zašleháme do něj jeden žloutek po druhým a dobře je zapracujeme. 
  6. Než se máslo se žloutky ušlehá, vyšleháme si bílky do pevného sněhu.
  7. Vyšlehanou máslovo-žloutkovou směs pečlivě promícháme s namočenou houskou tak, aby se máslem hezky obalila. Do směsi dále přidáme nakrájenou uzeninu a bylinky a vše opět dobře promícháme. Na závěr vmícháme i tuhý sníh z bílků. Ten míchejte pečlivě, ale opatrně, aby vám během promíchávání neslehl.
  8. Připravenou nádivku rozprostřeme do máslem vymazané formy a pečeme ji v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 45 minut dokud není na povrchu krásně zlatavá.
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena