SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 56: PERLIČKA

1.8K

Dnes je první adventní neděle a právě tento den je symbolickým zahájením času vánočního. Vždyť do Vánoc už zbývají pouze 4 týdny! Většina domácností zapaluje první adventní svíčku na adventním věnci a začíná se připravovat na nekonečný maraton nákupů, pečení a zařizování na vánoční svátky. I přes tento shon jsou Vánoce nejkrásnějšími svátky roku. Jsou to svátky klidu a míru a právě v tomto duchu jsme první adventní neděli prožili i my. Prožili jsme ji se svou rodinou, kterou jsme pozvali na slavnostní oběd k nám domů. Nechtěli jsme tento den totiž trávit sami a tak jsme k příležitosti tohoto slavnostního dne připravili speciální sváteční menu, kde jsme jako zlatý hřeb zvolili pro dnešní dobu již zapomenutou delikatesu: Perličku. Sami jsme ji ještě nikdy neochutnali a ani o ní mnoho nevěděli, a tak jsme se tuto chybu rozhodli napravit. A co Vy? Znáte ji? Ne? Perlička je opeřenec, který patří do příbuzenstva bažanta, na rozdíl od něj je však větší a šťavnatější. Je to pochoutka, kterou můžeme jen vřele doporučit a pokud ji uděláte stejně jako my, podle paní Sandtnerové, bude ozdobou i na Vašem svátečním stole!

Co budete potřebovat (vydá pro 5 osob):
  • 1 perlička,
  • sůl,
  • 50 g slaniny,
  • 120 g másla,
  • 5 g mouky (též se může přidat do másla 40 g nakrájené cibule).

Recept podle Sandtnerky:

Mladé, dobře vykrmené perličce usekneme hlavu a nohy, oškubeme ji, opálíme, vykucháme, osolíme a dáme na den odležet. Před úpravou ji prošpikujeme slaninou nakrájenou na nudličky, vložíme do pekáče na rozpálené máslo prsíčky dolů a chvíli dusíme, přidáme po lžících vývar nebo vodu a dusíme, až trochu změkne. Pak ji dáme do trouby a po obou stranách upečeme do červena. Měkkou perličku nakrájíme, šťávu zaprášíme trochou mouky, podusíme, zalijeme vývarem, povaříme a podáváme k masu.
Postupovali jsem přesně podle paní Sandtnerové a vyplatilo se nám to. Perličku jsme šoupli v pekáči s víkem na hodinu do trouby a pekli ji 1 hodinu. Poté jsme ji obrátili na záda a pekli další hodinu, aby si opálila hrudníček. Na závěr jsme odklopili víko, perličku polili okolním omastkem a při teplotě 180°C ji nechali zezlátnout. Určitě doporučujeme při zahušťování sosu přidat cibulku, protože ta tomu dá další skvělý rozměr. 
K perličce jsme podávali brambor a sekanou petrželku.
Doba přípravy 3 hodiny s náročností 1/5. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena