SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 64: OVAR S VEJMRDOU

1.4K
Dnešek je posledním dnem roku a tak přišel čas se s tímto starým rokem řádně rozloučit. Právě při této příležitosti se již mnoho let k poslední večeři v roce podává pořádně masitý pokrm, ovar. Tento tradiční kus masa zajisté zná každý, ale co zajisté neznáte je vejmrda. Když jsem byl ještě malej, tak jsem ovar nedokázal dostatečně ocenit a přišel jsem mu na chuť až v posledních letech. Obvykle jsme ho jedli s hořčicí, křenem a chlebem, nicméně když jsem přišel do rodiny k Markétce, přivítala mě na stole vejmrda. Co byste řekli, že to je? Kupodivu to není žádná prasečinka, ale podkrkonošská příloha k masu složená z nastrouhaného křenu a jablka. Jablko dá křenu nasládlou chuť a tak čekáte, že v ústech ucítíte jemnou sledkou chuť jablka s ocáskem křenu, jenže jablko dodá křenu pořádné grády a tak Vám to pěkně protáhne všechny dírky.
Recept podle Sandtnerky:
Kousek masa z hlavy, rypáček, kousek masa z krku, jazyk, ouška uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Horké podáváme na stůl se strouhaným křenem, solí a chlebem.
My jsme zvyklí ovar dělat z plece a krku, takže jsme hlavu, rypáček, jazyk a ouška vynechali. Nikdy by to totiž u nás nejedl. Maso jsme šoupli do tlakového hrnce, zalili trochou vody, přidali 3x bobkový list, 6 kuliček nového koření a 7 kuliček pepře a vše nechali hodinu vařit. K měkkému masu jsme si připravili vejmrdu. Paní Sandtnerová ji sice nezná, ale my už bez ní nemůžeme být. Vejmrdu si připravíte tak, že nastrouháte jablko, zakápněte ho citrónem ,aby směs nezčernala, přidáte trochu soli, trochu cukru, nastrouhaný křen a zalijeme vývarem z ovaru. Pokud je vývar příliš silný kápněte tam trochu vody pro zjemnění.
Doba přípravy 1 hodina 15 minut s náročností 1/5.  

Zapojte se do konverzace

  1. Alena says:

    Vejmrda mě zaujala, určitě udělám

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena