MÁSLOVÉ ŠPAGETY S KREVETAMI (SHRIMP SCAMPI PASTA)

61K

Vždy, když doma připravuji špagety, vzpomenu si na pohádku Lady a Tramp a na tu neskonale romantickou špagetovou scénu dvou pejsků v jedné z charizmatických uliček Říma. Znáte snad romantičtější filmový polibek, než je tento? Já ne, a právě proto, když jsme přemýšleli, co si uděláme na nedělní romantickou večeři, byla pro mě volba jasná.

Díky tomuto filmu jsou pro mě špagety symbolem romantiky a na romantickou večeři tak na ně nedám dopustit. Pojďme si je tentokrát udělat s mořskými plody.

Jak se vaří těstoviny v Itálii?

U vaření špaget se obvykle preferuje poměr na 100 g těstovin 1 l vody. Na naše množství 250 g těstovin bychom tedy měli do hrnce nalít 2,5 l vody. Vodu nalijeme do hrnce a nejprve ji osolíme, až poté ji přivedeme k varu. Když voda začne bujaře probublávat, vložíme do ní těstoviny. Těstoviny do vody vkládáme až v době varu, ne dříve! Kdybychom je vložili dříve, nikdy bychom nedosáhli požadované konzistence těstovin.

Italové obvykle vaří těstoviny takzvaně „al dente“, což znamená „na skus“. Jsou to tedy těstoviny takové, které jsou uvařené, ale při skousnutí lehce kladou odpor. Když takovou těstovinu (v našem případě špagetu) vezmete do ruky a rozříznete ji, uvidíte na průřezu bílou syrovou tečku. Italové to milují ne každý Čech to však má takto rád. Sama si pamatuji na tu chvíli, kdy jsem prvně ochutnala italské těstoviny v malé útulné restauraci na okraji Říma. Chutnaly mi, ale musím přiznat, že pro mě první skousnutí bylo zvláštní. Nebylo totiž takové, na jaké jsem z českých italských restaurací zvyklá. Měla jsem pocit, že jsou těstoviny nedovařené a celé jídlo pak přemýšlela nad tím, kde se stala chyba. Když jsem si v různých koutech Říma dala těstoviny vícekrát, pochopila jsem, že chyba není v kuchaři nýbrž ve mě. Takto totiž vaří těstoviny správný Ital.

Jak dosáhnout správné konzistence těstovin?

  1. Vodu ve větším hrnci s poklicí osolte a přiveďte ji k varu.
  2. Ve chvíli, kdy voda bujaře probublává, vložte do ní špagety, vařečkou jim lehce pomozte, aby se vešly do hrnce a poté je přiklopte poklicí. Teplotu varu trochu zvyšte, studené těstoviny ji totiž trochu ochladí a my se potřebujeme opět dostat na bod varu.
  3. Když opět dosáhneme bodu varu, teplotu lehce stáhneme a těstoviny promícháme. V této chvíli by již měly být všechny těstoviny ponořené (Těstoviny vařte dle času uvedeném na obalu, každé těstoviny to mají trochu jinak a velký rozdíl je poté i v tom, zda se jedná o těstoviny čerstvé či nikoli.).  
  4. Uvařené těstoviny scedíme. Těstoviny bychom měli scedit ve chvíli, kdy jsou ještě trochu tvrdé. Toho se, ale vůbec nebojte. Vlastním teplem budou totiž ještě chvíli měknout a díky tomu dosáhnou přesně té požadované konzistence na skus. Kdybyste je vytáhli pozdě, mohly by se Vám rozvařit.
  5. Na závěr těstoviny lehce zalijeme olej a promícháme je, aby se nám neslepily. (Poznámka: Myslete na to, že italské těstoviny se na rozdíl například od asijských nudlí neproplachují! Ba naopak se často nechává i část vody, ve které se vařili a přimíchává se pro chuť do omáčky.)

Jaké krevety zvolit?

Na tento pokrm můžete použít krevety čerstvé i předvařené. Pokud přistoupíte k variantě s předvařenými krevetami, ušetříte si práci, ale oberete se o jedinečnou chuť čerstvých krevet. Jestli zvolíte variantu předvařených krevet, vyberte raději variantu, krevet vařených v krunýři, takové krevety mají totiž výraznější chuť. Věřte však, že na přípravě syrových krevet není nic složitého. Pro podrobnější návod včetně povídání o krevetách a jejich čištění koukněte na naše video na Instagramu ZDE.

5 hvězdiček 4 recenze

MÁSLOVÉ ŠPAGETY S KREVETAMI (SHRIMP SCAMPI PASTA)

Porce 3 porce
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

  • 250 g špaget
  • 300 g krevet velikost 30/40 a menší
  • 125 g másla
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 3 stroužky česneku
  • chilli dle chuti
  • čerstvá petrželka na dozdobení

Postup

  • Krevety osolíme a opepříme a dáme stranou.
  • Ve velkém hrnci uvaříme v osolené vodě těstoviny na skus (tedy al dente).
  • Než se těstoviny uvaří, rozehřejeme si v pánvi máslo, přidáme prolisované stroužky česneku a lehce je orestujeme. Následně přidáme i krevety a dle chuti chilli. Krevety na pánvi restujeme, dokud se nezbarví do oranžova. Poté krevety z pánve vyndáme a odložíme je stranou.
  • Do pánve přilijeme víno, vše promícháme a přivedeme k varu. Takto necháme tekutinu lehce zredukovat.
  • Do zredukované omáčky vrátíme krevety a pánev odstavíme. Poté přidáme scezené špagety, vše promícháme, aby se těstoviny obalili omáčkou, pokrm zasypeme najemno nasekanou petrželkou a můžeme servírovat.  
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Itálie

Zapojte se do konverzace

  1. Lucie says:

    5 stars
    Dnes jsem si pripravila k obedu, jen jsem misto krevet pouzila tresku. Super recept, dekuju za nej! 🙂

    1. Markéta Author says:

      Skvělý nápad!
      Moc děkujeme za pochvalu :).

  2. 5 stars
    tenhle recept má všechny čtyři pro mě důležité věci – je snadný, rychlý, je dobře popsaný, a výsledek je vynikající. díky.

    1. Markéta Author says:

      To je od vás moc milé! Děkujeme.

  3. Veronika says:

    5 stars
    Tak jednoduchý a tak dobrý! Děkuji.

    1. Markéta Author says:

      Moc děkuji!

  4. Eliška says:

    5 stars
    Dobrý den, dělám podle Vás špagety s krevetami již několik let a pokaždé měly veliký úspěch. Moc Vám za recept děkuji.

    1. Markéta Author says:

      Moc děkuji! Toho si moc vážím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena