SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 66: ZÁVIN JABLKOVÝ

2.7K
Období od Štědrého dne do Tří králů se u nás nese nejen v duchu nezadržitelného obžerství, ale také dodržování tradic a různých rodinných zvyků a zrovna těch tradic a zvyků je u nás v rodině obzvláště hodně! Pečení 7mi druhů cukroví, uklízení den před Štědrým dnem, zdobení stromečku až na Štědrý den, příprava 4 chodového štědrovečerního menu, pečení košíčků s krémem, štrůdlu, příprava chlebíčků, chuťovek a mnoha dalších pochutin. Často se pak stává, že místo svátků klidu a míru zažíváme doslova maraton honby za svátky, který snad nikdy nekončí. Nakonec to vyústí v to, že z kapra nám už rostou žábry, salátu máme až do Tří králů a cukroví můžeme vydávat za velikonoční zákusky. Letos jsme si však řekli dost! Od všeho jsem udělali jen co stačíme sníst a některé pochutiny zcela vynechali. Tedy popravdě řečeno, vynechali jsme jen štrůdl, ale i tak to byla úleva! Po štrůdlu se nám však zastesklo a tak jen co jsme na Tři krále odstrojili stromeček, pustili jsme se do vynikajícího Sandtrnerkovského štrůdlu.   



Co budete potřebovat (5 osob):

  • 350 g hladké mouky,
  • málo soli, 
  • 1/8 l vody, 
  • 3 kapky octa,
  • 1 vejce,
  • 20 g sádla,
  • 750 g jablek,
  • 100 g strouhané housky,
  • 30 g másla,
  • 60 g cukru,
  • skořice,
  • 1/2 kávové lžičky rumu,
  • 60 g másla na potření závinu a plechu,
  • 30 g rozinek,
  • 20 g mandlí.

Recept podle Sandtenrky:

Na vál si připravíme prosetou, hladkou mouku, uděláme důlek, přilijeme do něho vlahou vodu, ve které jsme rozpustili sádlo, sůl, ocet a umíchali dobře vejce (řidší těsto). Těsto nejdříve pracujeme nožem a pak rukou tak dlouho, až je měkké, lesklé, tažné a nechytá se ruky ani válu. Pak z těsta uděláme bochánek, na vále jej přikryjeme vlahým kastrolem a necháme 1/4 hodiny odpočinouti. Pak položíme těsto na pomoučený ubrus, válečkem je trochu vyválíme, potřeme rozpuštěným máslem a opatrně a tence rukama vytáhneme. Okraje ořízneme ostrým nožem, těsto posypeme na másle usmaženou, vychladlou strouhanou houskou, do poloviny těsta posypeme oloupanými, tence na lístky nakrájenými jablky, cukrem se skořicí, očištěnými hrozinkami, loupanými mandlemi a pokapeme je rumem. Pak závin pomocí ubrusu zatočíme položíme jej na dobře pomaštěný plech, po vrchu jej potřeme máslem a dáme péci do přiměřeně vytopené trouby asi půl hodiny. Mezi pečením potíráme povrch závinu máslem. Upečený pocukrujeme a prochladlý nakrájíme. Do závinu můžeme též přidati strouhanou citrónovou kůru.
Postup jsme dodrželi do puntíku a připravený závin šoupli do trouby vyhřáté na 150 °C na 40 minut.
Doba přípravy 1 hodina s náročností 1/5.

Zapojte se do konverzace

  1. Amelie says:

    Hned bych si dala. A na vánoce se nehoním, co stihnu, stihnu. Jsou to přece svátky klidu, míru a pohody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena