DONÁTY

10.8K
Ráda vzpomínám na dny strávené v New Yorku. Na to ráno, kdy jsme prvně dorazili na rušné Times square i na to rozhodování o první snídani v Americe.  Nikdy jsem městům neholdovala, ale New York si mě obmotal kolem prstu již v prvních minutách na jeho půdě. Zamilovala jsem si procházky po Manhattanu, posedávání v kavárnách i hon za nejlepšími koblihami, které jsme nenašli. Všechny totiž byly tak skvělé, že každou vzpomínku na ně považuji za tu nejlepší. Byly tak nadýchané, barevné, sladké a hlavně obrovské tak, že jsme jim snad ani nestačili, pro jednoho je jedna kobliha až příliš! Stejně je však nikdy nepřestanu milovat!
Náročnost: mírně náročné
 
Doba přípravy: 3 hodiny
 
Co budete potřebovat (cca 12 ks):
 
Na těsto:
  • 450 g hladké mouky,
  • 240 ml mléka,
  • 50 g vanilkového cukru,
  • 50 g másla,
  • 1 vejce,
  • 20 g čerstvého droždí,
  • kůra z 1 bio citrónu.
Na polevu:
  • 140 g moučkového cukru,
  • 3 lžíce vařící vody,
  • 1 lžíce citrónové šťávy,
  • barvivo dle chuti.
Na obalení:
  • vanilkový cukr,
  • skořice.
Postup:
  1. Do velké misky prosejeme mouku, přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z 1 bio citronu a vše pečlivě promícháme. Doprostřed mouky uděláme důlek a do něj nalijeme vlažné mléko a nadrolíme droždí, které v mléce rozmícháme (mléko musí být vlažné ne horké, jeho teplota by neměla překročit 40 °C, vysoká teploty by mohla zabít kvasnice a kvásek by pak nevzešel). Takto necháme směs 10 minut odpočívat, aby se kvasnice aktivovaly.
  2. Nyní do směsi přidáme změklé máslo a celé vejce. Vše promícháme vařečkou a poté vysypeme na linku, kde z něj vypracujeme hladké kompaktní těsto. To necháme 1 hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto vyndáme na vál a lehce jej propracujeme, abychom ho zbavili bublin. Poté ho vyválíme na placku o tloušťce cca 1,5 cm a z ní vykrájíme požadované tvary. (My využili nadcházejícího svátku sv. Valentýna a vykrájeli srdce různých velikostí, některé s otvorem, některé bez.) Připravené tvary necháme na pomoučené ploše 30 minut kynout (Koblihy mějte během kynutí přikryté, aby těsto neosychalo. Nejlépe uděláte, když je přikryjete potravinovou folií lehce potřenou olejem, aby se na těsto nelepila).
  4. Než těsto vykyne připravíme si cukr na obalení koblih. Do velké misky nasypeme cukr a promícháme ho se skořicí (Použili jsme cca 1 lžičku skořice na 500 g cukru).
  5. Do většího hrnce nalijeme olej a necháme jej rozpálit. Abychom dosáhli krásně zlatavých koblih se světlým proužkem uprostřed, je velmi důležitá teplota, při které je budete smažit. Pokud máte kuchyňský teploměr, máte vyhráno! Zde stačí teplotu pohlídat na  180 °C. Pokud teploměr nemáte, zvolte teplot cca na 3/4 teplotní škály. 
  6. Vykynuté koblihy pokládáme do rozpáleného oleje vrchní strnou dolů (tedy obráceně než kynuly). Abyste zachovali jejich tvar, jako pomocník vám poslouží cukrářská stěrka nebo kuchyňská obracečka, pomocí které koblihu naberete a jen vložíte do oleje. Koblihy smažíme z každé strany cca 2-3 minuty.
  7. Ještě horké koblihy obalujeme v připraveném cukru. Než je do cukru vložíte, dbejte zvýšenou pozornost tomu, aby byly co nejvíce okapané. Je tedy nejlepší je vyndat sítem. Když je budete to cukru vkládat příliš mastné, cukr se rychle zamastí a po chvíli s ním již nepůjde obalovat, snažte se jej tedy mít co nejčistější. (Nemusíte obalovat všechny koblihy, pár koblih nechte po usmažení odchladnout a poté je polít připravenou polevou. Tu připravíte smícháním surovin na polevu: 140 g moučkového cukru, 3 lžíce horké vody a jedna citronové šťávy. Polevu zamíchejte hned co do ní nalijete horkou vodu. Míchejte svižně a pečlivě, aby byla poleva hladká. Koblihy jí polévejte hned poté, rychle totiž zasychá. Po nazdobení polevou je můžete ještě dozdobit například jedlými sušenými květy, růžovým cukrem či čokoládou).
Naše Nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE
 

Zapojte se do konverzace

  1. Kateřina says:

    Hezký den, mužů se zeptat, jaký olek je nejlepší na smažení použít a kolik ho na donuty použít? Téměř nesmažím a vždycky v tomhle tápu 🙂 Děkuji, Kateřina

    1. Markéta says:

      Dobrý den, v tomto případě je nejlepší řepkový olej, protože vydrží vyšší teploty. Je dobré, aby donáty byly při smažení hezky ponořené. Většinou na smažení použiji celou lahev.

  2. Zdravím neplechy, v tomto zajímavém receptu se mi líbí hezký český název “donáty” 👍🏻 😃 Jenže jsem v textu našla i češtinářské neplechy…!
    Byla byste ráda za menší jazykovou korekturu..? Recept pak bude perfektní i z té formální stránky. 🙂
    S potěšením Sestra Pestra

    1. Markéta says:

      Dobrý den Petro, musím přiznat, že čeština není moje silná stránka, i když se snažím a vše čtu nastokrát, v některých článcích mi občas nějaké chyby ujedou. Děkuji za upozornění, kouknu na to a opravím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena