SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 80: BOCHÁNEK VELIKONOČNÍ

6.5K

Stejně jako Vánoce i Velikonoce jsou svátky plné sladkých dobrot. Hlavním hřebem je bezesporu beránek, ale bochánek, ten mu bezesporu šlape na paty! 


Tato pochutina je stará snad jak Velikonoce sami. Jeho složení se však za ta léta trochu obměnilo. Dříve se totiž do bochánku nepřidával cukr a ač i dnes najdeme hospodyňky, které se snaží cukru vyhnout, většina z nás si bochánek bez sladké příchuti nedokáže představit. No řekněte sami, stačil by Vám bochánek slazený pouze sladkou smetanou? No já nevím! Dříve se bochánek vůbec nesladil a jeho chuť doladil jenom šafrán a hřebíček. Pokud na něj hospodyňka ještě přidala nasekané mandle, znamenalo to, že se jedná se o movitější domácnost. V takové domácnosti měl pak každý svůj vlastní bochánek, o který se nemusel dělit a já si tak říkám, že pokud by toto platilo i v dnešní době, nejspíš bychom byly boháči, u nás má totiž každý své bochánky dva! 

Recept podle Sandtnerky:

Suroviny: 500 g krupičné mouky, 150 g másla, sůl, 100 g cukru, citrónová kůra, vanilka nebo na špičku nože muškátového oříšku, 25 g droždí, 250 ml smetany, 3 – 4  žloutky + na potření, 80 g hrozinek, 50 g mandlí + na posypání.

Do prosáté mouky rozsekáme máslo a dáme do mísy, přidáme sůl, moučkový cukr, citrónovou kůru, mletou vanilku, přilijeme vykynutý kvásek z droždí, trochu cukru, mouky a části vlahé smetany, pak ostatní vlahou smetanu, ve které jsme umíchali žloutky, a vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále tuhé těsto jako na vánočku, přidáme očištěné rozinky, loupané sekané mandle, těsto dáme zpět do mísy a přikryté dáme kynout na vlahé místo 3/4 hodiny. Z vykynutého uděláme kulatý bochánek, položíme jej na pomaštěný papír na plech a dáme 3/4 hodiny kynout. Potom jej nahoře nařízneme, potřeme dvakrát vajíčkem jako vánočku, posypeme loupanými mandlemi a pečeme 1 hodinu jako vánočku. 

RECEPT PODLE NÁS (Celý jsme jej dodrželi a téměř neměnili, jen dopsali několik detailů)

Co budete potřebovat: 

  • 500 g polohrubé mouky,
  • 150 g másla,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 200 ml smetany (můžete použít 12 %, já však nejraději používám 31 %. Čím tučnější těsto, tím je chutnější, na druhou stranu s vysokoprocentní smetanou těsto hůře kyne a proto je lepší kvásek zadělat ve vodě.),
  • 50 ml vody,
  • 3 žloutky,
  • 80 g rozinek,
  • 80 g mandlí (50 g do těsta, 30 na posypání),
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu,
  • 1/3 vanilkového lusku,
  • 25 g čerstvého droždí,
  • špetka soli.

Postup:

  1. Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Budeme totiž zadělávat kvásek a z odvážených surovin odebírat.
  2. Nyní si připravíme kynuté těsto. Do malé mísy nalijeme vlažnou bodu (musí být vlažná, né horká, horká tekutina by mohla zabít kvasnice a kvásek by nevzešel), do ní rozdrolíme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme 5 g cukru a 2 lžíce mouky. Směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na vlahém místě 30 minut.
  3. Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které prosejeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.
  4. Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, přidáme zbylý cukr, smetanu, žloutky, změklé máslo, nastrouhanou citrónovou kůru, trochu muškátového oříšku, vanilku a vypracujeme kompaktní těsto.  Těsto hněteme nejméně 10 minut až je pěkně vláčné a pružné. Takto připravené těsto dáme zpět do misky, zakryjeme jej fresh folií a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
  5. Po této době těsto vyklopíme na vál, přidáme rozinky a jemně sekané mandle a pořádně vše do těsta zapracujeme. Rozinky přidáváme až v druhé fázi jelikož mohou být někdy příčinou špatného kynutí těsta. Těsto vypracujeme do tvaru bochánku, položíme jej na plech, vystlaný pečicím papírem, přikryjeme jej potravinovou folií a necháme ještě 30 minut kynout.
  6. Troubu dáme předehřívat na 160 °C. 
  7. Vykynutý bochánek na vrchu nařízneme do kříže, pomažeme jej rozšlehaným vajíčkem, posypeme loupanými mandlemi a pečeme jej v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 1 hodinu. 
  8. Upečený bochánek jemně pocukrujeme moučkovým cukrem a jen co vychladne, můžeme jej podávat.

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    Milé "Neplechy", máte moc pěkný blog. Objevila jsem ho nedávno a moc ráda si v něm čtu. Máte i krásné fotky. Těším se, že si udělám na Velikonoce bochánek podle Vás. Koupila jsem si k Vánocům robot (a to jsem už hodně stará kuchařka, ale došlo na to až teď… :.)) a tak zkouším a testuji, hlavně kynutá těsta. Chci se zeptat, respektive si jenom ověřit, jestli se "krupičnou" moukou myslí hrubá. Děkuji za odpověď. A těším se na Vaše další recepty.

    1. Markéta says:

      Jako první Vám chceme velmi poděkovat za pochvalu, jsme rádi, že se Vám u nás líbí.

      A nyní k té mouce. Tato receptura podle paní Sandtnerové je velmi stará a tak těžko říci co myslela krupičnou moukou. Bochánek jsme zkoušeli z mouky polohrubé i hladké a obě varianty nám chutnaly. Já osobně preferuji obecně do kynutých těst hladkou mouku, která těsta vypracuje přesně podle mých představ. Ani s polohrubou moukou však recept nezkazíte :).

      Přejeme ať se těsto vydaří a ať jsou Vaše Velikonoce díky tomuto receptu ještě chutnější než obvykle.

  2. Ryk Mat says:

    Mátde tam chybu. V kuchařce je 50 dkg hladké i krupičkové mouky. Přeloženo do dnešní češtiny to znamená půl kila hladké a půl kila hrubé mouky. Tedy 1 kg mouky polohrubé. Podle vašeho receptu rozhodně neuečete mazanec ale nejspíše něco podobného bábovce.

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      v kuchařce je uvedeno jak píši výše, 500 g krupičné mouky. Použila jsem půl kila polohrubé mouky. Peču takto bochánek každý rok již 7 let a vždy se mi povedl. Těsto je příjemné, chutné a bochánek vydrží dlouho jako právě upečený. Peklo jej již mnoho čtenářů a chodí mi na něj samé dobré ohlasy. Vyzkoušejte jej, uvidíte, že Vás nezklame.

      Děkuji za komentář,
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena