SALÁT CAESAR

11.1K

Salát caesar je bezesporu jedním z nejpopulárnějších salátů u nás i ve světě. Věřím, že každý z vás jej už někdy ochutnal a nejednou se možná setkal s tím, že jídlo, které dostal na talíř ne vždy vypadalo tak, jak mělo. Přestože má tento světoznámý salát svá pravidla, mnohdy se setkáme s tím, že zahrnuje i suroviny, které do něj v jeho tradiční formě nepatří. Jak má tedy takový salát caesar vypadat?

Když jsme posledně seděli s kamarádkami v restauraci na našem pravidelném dámském dýchánku, objednali jsme si večeři a mezi jídly nevynechali ani slavný salát caesar. Samotnou mě překvapilo co vše v něm bylo a nad chudákem caesarem tak najednou vznikl spor o tom, co by v něm být mělo a co tam rozhodně nepatří. Každá jsme na to měla trochu jiný názor a já sama si již po bujaré diskuzi nebyla jistá kde je pravda. Jak to tedy je? Už při odchodu z restaurace mi tak bylo jasné, že se musím pustit do bádání a záhadu o Caesarovi objevit. 

“V sobotu bude k obědu salát caesar!” Oznámila jsem Františkovi při příchodu domů a hned se pustila do studování našich fotek z cest a historie toho, kde se tento salát vlastně vzal. Fotek jsem našla opravdu mnoho. Na našich cestách jsme těchto salátů totiž ochutnali nespočet a to nejen v jeho domovině v Americe, ale i jiných koutech světa a já jsem ráda, že ten dojem i informace, které jsem o něm na cestách získali informace z hledání dokreslují.

Ač jeho název může snadno svádět k tomu abychom si mysleli, že se jedná o salát pojmenovaný po slavném Italovi Juliu Caesarovi, pravda je poněkud jinde. Salát sice s největší pravděpodobností pojmenován po Caesarovi byl, nikoli však po Juliu, ale jeho stvořiteli Caesarovi Cardini. Italovi, který po první světové válce emigroval do Ameriky a proslavil se zde svou restaurací v Tijuaně. To, že salát vymyslel Cardini je téměř jisté, jeho původ vzniku již tak zřetelný však není. Jedna verze tvrdí, že jej vytvořil Caesar Cardini ve své restauraci poté, co došly suroviny a on nechtěl své hosty jen tak odbít. Proto stvořil tento salát ze zbytků, které v kuchyni našel. Druhá verze však tvrdí, že stvořitelem tohoto salátu byl bratr Caesara Cardiniho Alex Cardini. Alex připravoval tento salát v restauraci již mnohem dříve než Caesar a to pod názvem “letcův salát”. Kde jsou opravdové kořeny tohoto salátu se patrně už nikdy nedozvíme. Co je však jisté jsou základní ingredience, které tento salát dělají tím, jaký je. 

Co tedy dělá Caesara Caesarem?
Tou nejzákladnější surovinou, která do tohoto salátu patří je římský salát zalitý zálivkou z žloutků, oleje, citrónu (tedy ingredience, ze kterých můžete připravit domácí majonézu. Proto, když se setkáte s receptem na salát caesar s majolkou, není na tom vůbec nic špatného). Když však zvolíte jiný než římský salát, to už špatné je. Římský salát je totiž krásně křupavý, přitom svěží a lehce nahořklý. Touto chutí vás jiný salát tak neobdaří. Zálivka je dále tradičně dochucena worchestrovou omáčkou, pepřem a solí a mnohdy také česnekem a ančovičkami. Na závěr je salát dozdoben hoblinami parmazánu a do zlata opečenými krutonky z bílého pečiva. Toto je klasický caesar salát podle staré receptury a vše ostatní je tam již navíc. Často se přidává ještě opečená slanina či na přírodno ugrilované kuřecí prso, tyto dvě ingredience jsou však již moderní verzí. Vše navíc, mimo tyto suroviny je již volná verze každého kuchaře. My vám dnes přinášíme tradiční verzi jak ji známe my z jeho domoviny, USA. 
Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 30 minut

Co budete potřebovat (2 porce):

Na zálivku:
  • 2 žloutky,
  • 2 větší stroužky česneku,
  • 4 ančovičky,
  • 100 ml olivového oleje,
  • šťáva z 1/2 citrónu,
  • 1/4 lžičky worchestrové omáčky,
  • 50 g parmazánu.
Na salát:
  • 1 velký nebo 2 malé římské saláty,
  • 1 bílá bageta,
  • 25 g parmazánu,
  • 100 g anglické slaniny,
  • 2 kuřecí prsa,
  • pepř, 
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme krutonky. Bílou bagetu nakrájíme na menší kousky a nasucho je na pánvi opečeme ze všech stran.
  2. Pokud přistoupíte k modernější verzi salátu se slaninou a kuřecím prsem, je nyní ten správný čas si je připravit. Kuřecí prso očistíme, omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a ze všech stran dobře osolíme a opepříme. Poté je z obou stran dobře ugrilujeme. Slaninu nakrájíme na tenké plátky a na pánvi ji opražíme dokřupava.
  3. Nyní si připravíme zálivku. Do mixéru vložíme žloutky (Můžete použít čerstvé nebo pokud se bojíte salmonely zvolte pasterizované. Tradičně se pro tento recept používají tzv. coddled egg, což jsou 1 minutu povařené vejce). Dále přidáme citrónovou šťávu, pokrájené ančovičky, očištěné lehce pokrájené stroužky česneku a nastrouhaný parmazán. Vše dohladka umixujeme a poté při střední rychlosti mixování pomalu přiléváme do mixéru olej, který do zálivky hezky zašleháme.
  4. Listy římského salátu omyjeme a v rukou natrháme na menší kousky, které vložíme do misky (Římský salát se tradičně při přípravě tohoto salátu láme v rukou. Proto jej nekrájejte, ale dejte si práci s trháním.). Salát zalijeme zálivkou a pečlivě jí listy obalíme. To je totiž na tomto salátu ta nejdůležitější fáze. Dát si práci s tím, aby byly listy zálivkou pěkně obalené.
  5. Salát naložíme na talíř, posypeme jej krutonkami a hoblinami parmazánu. Pokud přistoupíte k moderní verzi salátu, posypte ho poté i opraženou slaninou a na plátky nakrájenými kuřecími prsy.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena