GRILOVACÍ SPECIÁL 4: TORTILY NAPŘÍČ KULTURAMI

3.4K
Tortily, ty nám teda dlouho nešly! Vždycky když jsme je udělali, byly tak tvrdé, že nešly ani zarolovat a tak jsme je po každém nezdařilém pokusu pouze nakrájeli na kousky a používali je spíše jako nachos. Dlouho trvalo než jsme nalezli ten správný poměr mouky, vody a tuku tak, aby tyto placky byly vláčné a dali se použít taky k něčemu jinému než na pouhé podložení stolu. To se do toho jednou musel vložit Franta a jelikož nám v kuchyni již nezbyl žádný olej ani tuk a prostě ani ťuk, použil poctivé sádlo z českých pašíků a ejhle! Zázrak byl na světě! Od té doby děláme tortily poměrně často a rádi. Proč bychom tedy nezkusili také jednou tortily ugrilovat?
Co budete potřebovat (na 6 toritil):
Na tortilly:
  • 320 g hladké mouky,
  • 90 g sádla,
  • 150 ml teplé vody,
  • lžička soli,
  • lžička kypřícího prášku.
Na něco do nich:
  • 4 kuřecí prsa,
  • 2 avokáda,
  • 2 rajčata,
  • 250 g goudy v celku,
  • 400 g cizrny v nálevu,
  • sušený česnek,
  • sůl,
  • pepř.

Na naložení kuřecích prsou:

  • 2 lžíce oleje,
  • 2 lžíce plnotučné hořčice,
  • 1/2 lžičky sušeného koriandru,
  • 1 lžíce na jemno nasekané petrželky,
  • špetka chilli,
  • drcený pepř,
  • sůl.

Na dip:

  • 250 g zakysané smetany,
  • 1 lžička sušeného česneku,
  • 1 lžička sušené papriky,
  • pepř,
  • sůl.
Nejprve si naložíme kuřecí maso do směsi určené na naložení kuřecích prsou viz ingredience výše a pak si připravíme všechny ostatní dobroty do tortilly. Rajčata nakrájíme na menší kostky. Avokáda rozpůlíme a každou půlku nakrájíme na tenké plátky. Goudu nastrouháme na jemném struhadle. Z cizrny uděláme humus tak, že ji scedíme, dáme do misky, přidáme sušený česnek, sůl a pepř a vše rozmixujeme do hladka. Na závěr připravíme dip. Tedy smícháme veškeré ingredience ze seznamu na dip.

Nyní je čas připravit si těsto na tortilly tak, že kypřící prášek smícháme s moukou a takto připravenou mouku dáme do mísy. Přidáme teplou vodu, sádlo a sůl a z ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Ingredience můžeme též vložit do robota a nechat práci na něm. Když máme hezkou hladkou kouli, přikryjeme ji utěrkou a necháme 30 minut odpočívat. Až bude těsto dostatečně odpočinuté, rozdělíme jej na 6 stejných bochánků, ze kterých vyválíme placky. Na rozpálené pánvi opékáme každou tortillu z každé strany, dokud nezačne tvořit bubliny. Trvá to cca 2 minuty. Upečené tortily zabalíme po jedné do utěrky, aby nám neztvrdly.
Tak a nyní nastává čas grilovací! Naložená prsa šoupneme na gril a grilujeme je zhruba pět minut z každé strany. Upečené tortily mázneme uprostřed humusem, na ně poklademe rajčata, avokádo, na plátky nakrájená kuřecí prsa, vše posypeme nastrouhaným sýrem, zakydneme dipem a zabalíme. Tortily balíme jako úzké psaníčko. Spodní cíp přehneme nahoru, pravý doprostřed a levý přes něj. Zabalenou tortilu dáme na pár minut prohřát na gril a poté můžeme podávat.
Doba přípravy 1 hodiny s náročností 2/5.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena