CIABATTA

4.3K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Určitě to také znáte. Opět jste byli pozvání na narozeninovou oslavu a opět si lámete hlavu nad tím, jaký dárek s sebou přinést. Z lahví se už staly kolující dárky, které se jednou za tři roky opět vrátí ke svému majiteli a tak se i z lahve zelené časem stane letitý investiční alkohol. Nás na tohle neužije! My na to jdeme vypečeně! Nad dárky přemýšlíme a vždy k nim ještě přihodíme něco dobrého na zub. Vždyť od nás se už snad ani nic jiného nečeká. Ať už je to džem, med, utopenci nebo chléb, je to dárek dělaný od srdce a to se přeci cení. Třeba taková ciabatta, po té se vždy jen zapráší a já pak lituji, že jsem jich nepřinesla více!  
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Co budete potřebovat (na tři ciabatty):


1. fáze:

  • 350 g hladké mouky,
  • 250 ml vody,
  • 10 g čerstvého droždí,

2. fáze:

  • 550 g hladké chlebové mouky,
  • 350 ml vody,
  • 50 ml mléka,
  • 30 ml olivového oleje,
  • 10 g čerstvého droždí,
  • 1 lžíce soli.
1. Fáze: Nejprve si připravíme kvásek tak, že droždí rozmícháme v troše vlažné vody. Takto připravený kvásek pečlivě zapracujeme spolu se zbytkem vody do hladké mouky tak, aby vzniklo pevné těsto. Těsto zakryjeme freshfolií a necháme jej na teplém místě 15 hodin kynout.
2. Fáze: Opět si připravíme kvásek (droždí rozmícháme s trochou vody) a doředíme jej zbytkem vody. Tuto směs pečlivě zapracujeme do připraveného těsta. Poté zapracujeme i mléko a na závěr i chlebovou mouku. V této fázi by těsto mělo mít nepříjemně řídkou konzistenci, kterou lze hníst jenom v míse (Na vále by se nám totiž rozkydlo.). Přidáme olej a sůl a směs pořádně promícháme. Těsto zakryjeme freshfolií a opět dáme kynout, tentokrát jen na 2 hodiny. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, připravíme si tři plechy, kde každý pořádně pomoučíme hladkou moukou. Na každý plech vykydneme zhruba třetinu těsta a to tak, aby mělo tvar ciabaty (pantofle). S těstem musíte v této fázi pracovat velmi opatrně, aby “nespadlo.” Bochníky zploštíme rukou, aby měli tak cca 2 cm na výšku, pomoučíme je a dáme je ještě na 30 minut kynout. Mezitím předehřejeme troubu na 220 °C a v takto vyhřáté troubě je pečeme 30 minut.
Doba přípravy 19 hodin s náročností 4/5.
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Zapojte se do konverzace

  1. Martina says:

    Děkuji velmi za super recept. Na prázdninové posezení ji určitě upeču. M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena