MARTINSKÉ PODKOVY

5.3K

Každý rok se těším až opět vyrazíme na svatomartinské menu do malebného Kryštofova údolí, kde bývá krajina již často pokryta sněhem a atmosféra těchto hodů tak díky tomu ještě více umocněna. Letos se tam nepodíváme, restaurace jsou stále zavřené, o to větší výzvou však je si takové hody připravit doma.

Svatomartinské hody nejsou jenom o křehké huse s bramborovým či houskovým knedlíkem a příjemně vychuceným zelím, ale také o lahodné husí paštice, svatomartinských rohlíčcích a báječných martinských podkovách. Všechny tyto recepty již od nás znáte, podkovy se však zde ještě nikdy neobjevily a já si myslím, že je ideální příležitost to napravit. Toto třené kynuté pečivo plněné lahodnou makovou nádivkou si totiž určitě zamilujete a rádi jej tak zařadíte nejen v tento den, ale třeba i kdykoliv během roku. Přeji Vám dobrou chuť a krásné svatomartinské hody v pohodlí domova. 

Náročnost: Středně náročné

Doba přípravy: do 2 hodin

Co budete potřebovat (na 8 podkov):

Na těsto:

  • 300 g polohrubé mouky,
  • 200 ml plnotučného mléka,
  • 50 g másla,
  • 2 žloutky,
  • kůra z 1 bio citrónu,
  • 40 g vanilkového cukru,
  • 20 g čerstvého droždí,
  • špetka soli.
Na nádivku:
  • 200 ml plnotučného mléka,
  • 100 g mletého máku,
  • 40 g vanilkového cukru,
  • 10 g másla,
  • kůra z 1 bio citrónu,
  • 30 g strouhaného perníku,
  • 1/2 lžičky skořice,
  • 30 g rybízové marmelády,
  • 15 g hořké čokolády.
Na finiš:
  • 1 vejce,
  • 1 lžíce rumu,
  • 8 celých vlašských ořechů.
Postup:
  1. Začneme přípravou těsta. Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Budeme totiž z těchto surovin zadělávat kvásek a jejich odvážení je proto důležité. Současně je důležité mít všechny suroviny před přípravou těsta chvíli na lince, aby všechny suroviny přijali přibližně stejnou teplotu. Díky tomu předejdete případnému srazení těsta a také se Vám s ním bude lépe pracovat.
  2. Do
    hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažného mléka (Je dobré, aby mléko bylo vlažné, ne teplé. Teplé mléko by mohlo zahubit kvasnice. Příliš studené mléko může být naopak příčinou toho, že kvásek vzchází příliš pomalu.). Dále přisypeme 1 lžíci cukru a rozdrolíme
    droždí, které v tekutině rozmícháme. Nyní přidáme 3 lžíce mouky a opět promícháme tak, aby nám vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a na dnu jej hezky uhladíme. Poté necháme 15 minut vzejít kvásek. 
  3. Nyní se pustíme do přípravy třeného kynutého těsta. Změklé máslo utřeme s cukrem do nadýchané bílé pěny. Poté přidáme žloutky, které do této směsi pečlivě zamícháme. Dále přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, vykynutý kvásek, zbylé mléko, prosátou mouku a pro zvýraznění chuti též špetku soli. Vše vařečkou promícháme, aby se suroviny dobře spojily a následně z nich vypracujeme hladké pružné těsto. (Pokud máte kuchyňský robot, nechte práci na něm, pokud jej nemáte můžete těsto zpracovat v ruce. Těsto Vám bude z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a podkovy by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule.). Zpracované těsto necháme v misce přikryté utěrkou kynout 1 hodinu.
  4. Než těsto vykyne, připravíme si makovou nádivku. Mletý mák nasypeme do většího rendlíku, přidáme cukr a vše zalijeme mlékem. Směs promícháme a přivedeme k varu. Takto jej v mléce vaříme do měkka. Když mám zhoustne, pojme tekutinu a je měkký, lehce jej utřeme. Poté přidáme máslo, skořici, rybízovou marmeládu, nastrouhaný perník, citrónovou kůru, čokoládu a vše promícháme. Nádivku necháme zcela vychladnout.
  5. Vykynuté těsto rozválíme do kruhového tvaru o tloušťce cca 4 mm. Poté jej rozkrájíme na 8 trojúhelníků stejně jako bychom krájeli například pizzu a jednotlivé trojúhelníky oddělíme. Každý z dílů ještě lehce vyválíme, aby se mu zaoblili nejen rohy, ale i hrany. Nejkratší stranou jej obrátíme k sobě a sem naneseme pěknou vrstvu nádivky. Poté je srolujeme jako loupák, kraje srovnáme do tvaru podkovy a konce 10krát nařízneme. Takto připravené podkovy přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme je 30 minut kynout.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  7. Vejce rozkvedláme s 1 lžicí rumu a vykynuté podkovy touto směsí poctivě potřeme. Nakonec na podkovu přiložíme ořech a podkovy dáme péct.
  8. Podkovy pečeme 15 – 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C (Čas pečení vždy záleží na výkonu trouby. Podkovy musí krásně zezlátnout.).
Chcete mít svatomartinské hody kompletní? Koukněte na další recepty:

 

Zapojte se do konverzace

  1. Krásně zdokumentováno a nádherný výsledek. Věřím, že i báječně chutná. Ať se hody doma vydaří! Ivana

    1. Markéta says:

      Velice děkujeme za pochvalu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena