SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 92: ČESKÉ VDOLKY

4K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Pokaždé, když Markétka udělá vdolky, hned si vzpomenu na dobu, kdy jsem navštěvoval základní školu. Vdolky k obědu byly totiž společně s kakaem to nejlepší, co si mohl člověk v jídelně přát. Byl to takový maják gastronomie, o který se tříštila záplava UHO omáček, těstovin a přeslazeného čaje. Rád se ve vzpomínkách vracím do těchto bezstarostných dětských let a moje manželka to moc dobře ví, proto dnešní Sandtnerkovskou výzvu věnovala právě této smažené dobrotě. Škoda jen, že ani u nás se nepřidávalo!
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Náročnost: Mírně náročné


Doba přípravy: 3 hodiny 20 minut

  • 20 minut příprava těsta,
  • 2 hodiny kynutí,
  • 20  minut příprava vdolků,
  • 15 minut pečení,
  • 20 minut smažení,
  • 5 minut zdobení.

Co budete potřebovat (na 20 vdolků):

  • 500 g hladké mouky,
  • 50 g cukru,
  • 40 g másla,
  • 3/8 l mléka,
  • 20 g droždí,
  • 1 žloutek,
  • 120 g sádla,
  • citrónová kůra,
  • sůl, 
  • zavařenina,
  • strouhaný tvaroh.

Recept podle Sandtnerky:

Prosetou mouku trochu osolíme, osladíme, přidáme citrónovou kůru, z droždí vykynutý kvásek, vlažné mléko s umíchaným žloutkem, rozehřátým máslem a vypracujeme z toho přiměřeně tuhé těsto a dáme je vykynouti. Z vykynutého těsta vykrájíme lžící stejné kousky, uděláme bochníčky a dáme vykynouti na máslem potřený plech. Pak je rukou poněkud roztlačíme, v horké troubě rychle osušíme, na češ je klademe do rozpáleného sádla neb převařeného másla a usmažíme je na obou stranách. Prochladlé potíráme povidly neb zavařeninou, sypeme tvarohem a pokapeme hustou kyselou smetanou. Také můžeme vdolečky posypati strouhaným perníkem a cukrem. 
Náš postup (Z rozpočtu jsme vypustili strouhaný tvaroh a nahradili jej tučným vaničkovým tvarohem rozmíchaným s trochou cukru. Dále jsme vypustili sádlo, které jsme nahradili olejem.):

  1. Nejprve si připravíme kynuté těsto. Do malé mísy nalijeme vlažné mléko (musí být vlažné, ne horké, horká tekutina by zabila kvasinky), do ní rozdrolíme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme lžičku cukru a 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na teplem místě 30 minut. 
  2. Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.
  3. Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, přidáme zbylý cukr, žloutky, změklé máslo, citrónovou kůru a vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vyklopíme na vál, mísu vymažeme olejem, těsto do ní vrátíme, přikryjeme ji fresh folií a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
  4. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme jej na 20 stejně velkých kousků, ze kterých vypracujeme malé bochníčky, které klademe na pečícím papírem vystlaný plech. Takto připravené bochníčky necháme 15 minut kynout.
  5. Než bochánky vykynou, předehřejeme si troubu na 160 °C (horkovzduch).
  6. Vykytuné bochníčky rukou pořádně roztlačíme tak, aby získaly tvar vdolku a předpečeme je v troubě vyhřáté na 160 °C 4 minuty.
  7. Mezitím co se vdolky předpékají si připravíme vyšší pánev, do které nalijeme olej a těsně před vytažením vdolků z trouby jej necháme rozpálit. Vdolky v něm smažíme cca 4 minuty z obou stran. 
  8. Usmažené vdolky necháme odkapat na savém ubrousku a poté co mírně vychladnou je potíráme povidly nebo marmeládou. Navrch klademe pořádnou lžíci tvarohu smíchaného s trochou cukru a můžeme podávat.
Tento starý recept na České vdolky je postaven na myšlence nejprve vdolky předpéci v troubě a poté je stejně jako koblihy usmažit v oleji (či na sádle). K tomuto postupu dochází proto, aby byly vdolky lépe stravitelné, protože předpečení vdolky částečně uzavře a tak při následném smažení již tolik tuku nepojmou.
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Zapojte se do konverzace

  1. Nela Procházková says:

    Vdolky jsem neměla již několik let 🙂 mňam..

    Nela z blogu Růžová rtěnka

  2. Unknown says:

    Minulý týden jsem udělala volečky k večeři a mňamka

    1. Markéta says:

      Jsou prostě výborné, taky je máme rádi!

  3. Lenka says:

    Dobrý den, vypadají krásně! Ale…Já to moc nechápu s tou troubou, dám je tam na jak dlouho a na kolik stupnu? Děkuji za odpověd:)

    1. Markéta says:

      Dobrý večer, vdolky pečeme na 160 °C zhruba 5 minut, jen aby se trochu zatáhly. Můžete si však čas přizpůsobit podle sebe, pokud je necháte déle, smažte je pak kratší dobu.

      Postupně zpětně procházíme všechny recepty a doupravujeme jejich srozumitelnost, aby byl postup snadnější. Nyní jsem upravila i tento recept. Doufám, že je to již nyní srozumitelnější a že se vdolky povedou!

      Děkujeme za připomínku a přejeme hezký zbytek dne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena