Miluji ta rána, kdy mlha halí krajinu do tajemného odstínu a brání slunci ukázat se v plné své kráse. Ta úžasná rána, kdy se mlha během chvíle rozplyne a opět nás čeká nový den, plný krásných zážitků a nezapomenutelných dobrodružství. Tohle jsou totiž přesně ty okamžiky, které nás doprovázejí na cestách a dodávají nám tolik potřebné energie!
Ještě teď cítím tu máslovou vůni, plnou ořechů a skořice, která se linula tímto mlhavým ránem z nedaleké bledské pekárny, aby nás nalákala na vyhlášený slovinský moučník Potica. Tenkrát jsme se jím nechali zlákat a koupili si jej během procházky k Bledskému jezeru. Sedli jsme si na kus odlomeného stromu přímo u jezera a během čekání na převozníka na ostrůvek uprostřed, jsme se zakousli do tohoto nadýchaného moučníku s tak osobitou ořechovou chutí. V minutě jsme se nad tou chutí rozplynuli a nechali se jí učarovat. Věřím, že tento neodolatelný kousek Slovinska s naší pomocí učaruje i Vás!
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 3 hodiny 30 minut
- 20 minut příprava těsta,
- 2 hodiny kynutí těsta,
- 15 minut příprava nádivky (připravíme během kynutí),
- 10 minut příprava moučníku,
- 1 hodina pečení.
Co budete potřebovat (na jeden bochník):
Na těsto:
- 300 g hladké mouky,
- 120 ml smetany,
- 50 g třtinového cukru,
- 2 vejce,
- 100 g změklého másla,
- 20 g čerstvého droždí,
- špetka soli.
Na náplň:
- 300 g vlašských ořechů,
- 100 g vanilkového cukru,
- 10 g kakaa,
- 3 g skořice,
- 30 g másla,
- 60 ml smetany,
- 1 vejce.
Postup:
- Nejprve si připravíme kynuté těsto. Do malé mísy nalijeme vlažnou smetanu (Musí být vlažná, né horká, horká tekutina by zabila kvasinky.), do ní rozdrolíme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme 5 g cukru a 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na teplem místě 15 minut.
- Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.
- Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, přidáme zbylý cukr, vajíčka a změklé máslo a vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vyklopíme na vál a pečlivě jej hněteme alespoň 10 minut až je pěkně vláčné a pružné. Takto připravené těsto dáme zpět do misky, zakryjeme jej fresh folií a necháme na teplém místě kynout 1,5 hodiny.
- Mezitím, co nám těsto kyne si připravíme hranatou formu na chlebík (Vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou moukou.). Dále si připravíme nádivku. Ořechy vložíme do foodprocesoru a rozmixujeme je téměř dohladka. Přidáme vanilkový cukr, kakao a skořici a vše promícháme. Nyní si na plotně zahřejeme smetanu s máslem a těsně předtím, než dosáhne bodu varu ji odstavíme. Zamícháme do ní oříškovou směs a na závěr pečlivě zamícháme jedno celé vejce. Směs odstavíme a necháme ji zchladnout.
- Vykynuté těsto vyndáme na řádně pomoučený vál, lehce jej rukou propracujeme a následně ho válečkem vyválíme na velmi tenkou placku obdélníkového tvaru. Placka by měla být tenká cca 3 mm.
- Placku namažeme rovnoměrně a celoplošně nádivkou tak, aby nádivka i těsto byly stejně vysoké. Těsto zarolujeme a jako hada složíme do připravené formy.
- Takto připravenou poticu necháme 15 minut odpočinout a mezitím si předehřejeme troubu na 170 °C.
- Poticu vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a na tuto teplotu ji pečeme 15 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ji ještě dalších 45 minut.
- Ještě teplou poticu pocukrujeme moučkovým cukrem a až zcela vychladne, můžeme ji nakrájet.
Mnam, to vypada dost lakave. Ve Slovinsku jsme byli kdysi s gymlem, ovsem tenkrat jsme se tam mistniho jidla bohuzel moc nedotkli 🙁 Oriskovou napln miluju a u nas nic takoveho nedostanu, ted jen najit cas na vyzkouseni, ale uz ted se nemuzu dockat! 🙂 Moc diky za recept!
Jsme rádi, že se Vám recept líbí a věříme, že si ve svém programu najdete chvíli na to tento moučník vyzkoušet. Bude rádi když nám poté dáte vědět, jak vám potica chutnala ;). Přejeme krásné dny!
no tak ted uz vim, co priste upecu, jelikoz orechy milujeme. Dekuji za recept
Určitě stojí za vyzkoušení!
A wonderful morning when the fog disappears, and we are waiting for a new day full of wonderful impressions and unforgettable adventures with the aroma of fresh coffee in the house.
Dobry den,
prosim Vas, jak velkou pouzivate formu?
S pranim pekneho dne,
Eva
Dobrý den,
používám formu zhruba o litrovém objemu (12 x 23 cm).
Hezký den i Vám
Markéta
je možné těsto naplnit a udělat z něj motance?
Určitě to možné je :). Jen přizpůsobte dobu pečení.