VEPŘOVÉ KOUSKY S MEDVĚDÍM PESTEM A CHIA CUKETOVÝMI PLACKAMI

Vepřové kousky v omáčce jsem jako malý kluk jídal velmi často. Byl to totiž oblíbený recept mojí mamky a ač doma vaříme skoro pořád, tě...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Vepřové kousky v omáčce jsem jako malý kluk jídal velmi často. Byl to totiž oblíbený recept mojí mamky a ač doma vaříme skoro pořád, těmto masovým kouskům v omáčce jsme se nějak záhadně vyhli. Nyní však přišel čas starý recept oprášit a pohostit jím naše rodiče. Abychom však tomuto jídlu vnesli trochu toho našeho neplešího ducha, chtěli jsme je něčím ozvláštnit, a tak když jsem dnes dostal za úkol udělat další polici na džemy do špajzky, nepleší duch na sebe nenechal dlouho čekat. Ve špajzce jsem si totiž všiml pesta z medvědího česneku, které se do omáčky skvěle hodí a tak mě napadlo ho do omáčky přidat. V kombinaci s bramborákem z cukety bude pak tento recept jednoduše neodolatelný! Tentokrát jsme je udělali opět bez lepku a místo mouky tak použili chia semínka, která skvěle poslouží jako pojidlo a navíc pozdvihnou tuto ryze nezdravou přílohu na o něco zdravější jídlo.

https://www.instagram.com/neplechanaplechu/


Co budete potřebovat:

maso:
  • 750 g vepřové kýty,
  • 1 cibule,
  • 1 lžíce pesta z medvěda,
  • 1 bobkový list, 
  • 3 kuličky nového koření,
  • 5 kuliček černého pepře,
  • 3/4 lžičky červené papriky,
  • snítka oregana,
  • snítka šalvěje,
  • snítka yzopu,
  • sůl.
na bramboráky:
  • 1 menší cuketa (cca 500 g),
  • 3 brambory,
  • 1 velká cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 vejce, 
  • 1 lžíce nasekaného oregana,
  • špetka drceného kmínu,
  • 30 g chia semínka. 
Maso: Cibuli si nakrájíme na jemno a dáme ji lehce orestovat na pánvi. Když je cibulka mírně zlatá přihodíme na menší kostky nakrájené maso. Maso orestujeme ze všech stran, přidáme pesto, vše zamícháme a přidáme veškeré koření (bobkový list, nové koření, pepř, papriku a sůl). Pánev přikryjeme pokličkou, a jak maso pustí šťávu přidáme i bylinky (oregano, šalvěj, yzop), znovu přikryjeme a dusíme dokud se šťáva nevysmaží. Poté zkusíme měkkost masa, které pravděpodobně ještě nebude hotové, a tak přidáme vodu a opět dusíme, dokud nezměkne.

Bramboráky: Cuketu nastrouháme na jemném struhadle a necháme ji 30 minut na jemném sítě vykapat. Brambory a cibuli též nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vykapanou cuketu, utřený česnek, vejce, oregano, kmín a chia semínka. Vše zamícháme a necháme chvíli odležet, aby semínka nabobtnala. Za pomoci sběračky nanášíme směs do lívanečníku a smažíme ji z obou stran, dokud bramboráčky nezezlátnout.

Doba přípravy 1,5 hodiny s náročností 3/5.

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

You Might Also Like

1 komentářů

Flickr Images