SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 98: JABLKOVEC

1.8K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
Čím více se Sandtnerkou prodíráme, tím více vzpomínáme na naše dětství a návštěvy u babiček. Pomalu se tak Sandtnerka stává jakousi vzpomínkovou knihou, která nás zasvěcuje nejen do tajů staré české kuchyně, ale zároveň i utvrzuje v tom, že česká kuchyně není tak náročná jak si všichni myslí. Jablkovec je toho skvělým příkladem! Je to totiž taková ta česká podzimní klasika, která se pyšní nízkou náročností na čas, fyzické vypětí i peněženku. Je to skvělá alternativa, jak zužitkovat gumové housky a připravit si jednoduché jídlo z pár základních surovin za pár krátkých minut. 
https://www.instagram.com/neplechanaplechu/
Recept podle Sandtnerky:


Suroviny: 300 g housky (6 kusů), 1/3 l mléka, 500 g jablek, 60 g cukru, skořice, 60 g másla,  40 g hrozinek, 30 g oříšků, vajíčko na zalití.

Housky neb nesypané rohlíky nakrájíme na plátky a navlhčíme mlékem. Dortovou formu neb kastrol vymažeme dobře syrovým máslem a vysypeme strouhanou houskou, načež klademe do ní vrstvu navlhčených housek, vrstvu na plátky nakrájených jablek, posypeme tlučeným cukrem se skořicí, hrozinkami a sekanými oříšky. Na to dáme opět nakrájené housky, pokapeme máslem, přidáme jablka, tlučený cukr se skořicí, hrozinky a sekané oříšky. Povrch poklademe opět navlhčenou houskou, pokapeme máslem a celek zalijeme trochou mléka, ve kterém jsme umíchali jedno vejce, a jablkovec pečeme v mírnější troubě asi 3/4 hodiny. Mezi pečením jej poléváme ostatním mlékem smíchaným vajíčkem. Před podáváním jej upravíme na mísu a ozdobíme sněhovým krémem.
Krém: Ze tří bílků ušleháme tuhý sníh a do něho zašleháme po kávových lžičkách 50 g tlučeného prosetého cukru, pak metlu vyndáme a zlehka vařečkou zamícháme 150 g tlučeného cukru. Tuhý krém rozetřeme na jablkovec a rychle jej necháme v horké troubě 2 minuty zarůžovět. 


RECEPT PODLE NÁS

Recept na jablkovec jsem doplnili o tvarohovou nádivku. Tím se náš recept na rozdíl od původního liší a více tak připomíná v dnešní době více známou zemlbábu.

Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina

Co budete potřebovat:
  • 300 g pečiva (můžete použít jakékoliv starší pečivo. Rohlíky, housky, ale i loupáky či zbytky vánoček, mazanců i jiného kynutého pečiva),
  • 250 ml mléka,
Na karamelová jablka:
  • 3 velká jablka,
  • 250 g másla,
  • 60 g třtinového cukru,
  • 1 lžička skořice.

Tvarohová nádivka:


  • 50 g másla,
  • 50 g krupicového cukru,
  • 2 vejce,
  • 300 g tučného tvarohu ve vaničce,
  • vanilku,
  • citronovou kůru.
Na sněhovou čepici: 3 bílky a 30 g moučkového cukru.

Postup:
  1. Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo strouhankou.
  2. Pečivo nakrájíme po širší a delší straně na plátky. Ty navlhčíme mlékem. (Navlhčete je dostatečně, aby v pokrmu nepůsobily suše, ale byly krásně šťavnaté, proto je i dobré je mlékem polévat co nejvíce rovnoměrně, aby nebyly mokré jen na jednom místě, ale celoplošně.)
  3. Jablka omyjeme, zbavíme je slupky, bubáka a stopky a nastrouháme je nahrubo. Na pánvi rozehřejeme máslo. Poté přisypeme třtinový cukr a skořici. Vše promícháme a když je cukr rozpuštěný zamícháme nastrouhaná jablka. Touto směsí je dobře obalíme a lehce je necháme změknout (cca 3 minuty).
  4. Nyní si připravíme tvarohovou nádivku. Máslo utřeme s cukrem do nadýchané pěny, poté do něj zašleháme žloutky, zamícháme najemno nastrouhanou citrónovou kůru, zrníčka vanilky a tvaroh. Bílky vyšleháme do pevného sněhu a jemně je do tvarohové směsi zamícháme.
  5. Přišel čas vše naskládat a zapéct. Na dno naskládáme vrstvu (cca 100 g) pečiva a na něj polovinu jablek, na jablka polovinu tvarohové nádivky a na ni další vrstvu pečiva (100 g). Na pečivo opět navrstvíme jablka a tvaroh a nakonec poskládáme poslední vrstvu pečiva. (Při skládání je dobré každou vrstvu pěkně zarovnat a mírně stlačit, ať se zbavíme přebytečných vzduchových bublin a zajistíme rovnost jednotlivých vrstev.)
  6. Na závěr vše přikryjeme sněhovou čepicí, kterou si připravíme ze třech bílků. Bílky vyšleháme dotuha a poté do nich zašleháme 30 g moučkového cukru.
  7. Zemlbábu pečeme v troubě předehřáté na 160 °C na 20 minut.
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena