Venku se to krásně vybarvilo a na nás tak opět dýchnul podzim, který s sebou přinesl období poctivých masitých pokrmů, na které jsem se po létě nadupaném zeleninových salátů už vážně těšil! Inspirován naší dovolenou, kterou jsme tento týden strávili na krásném zámku v Liblicích, jsem se jako správný zámecký pán pustil do zvěřiny a na motivy zajímavého receptu z Apetitu vykouzlil jedno pomeranči provoňené Ušáno italiáno! Zajíce jsem obložil tím nejlepším, co lednice skýtala a vykouzlil tak jedinečnou kombinaci chutí, která i zapřelého odpůrce divokého masa, jako je Markétka, přesvědčila o tom, že i zvěřina může chutnat!
Co budete potřebovat (pro 6 osob):
- 1 divoký zajíc,
- 150 g pancetta od kosti,
- 1 červená cibule,
- 2 středně velké mrkve,
- 3 stroužky česneku,
- 2 snítky rozmarýnu (odrhnuté lístky),
- větší lžíce rajčatového pyré,
- 150 ml bílého vína,
- 1/2 l drůbežího vývaru,
- 3 lžíce olivového oleje,
- sůl,
- čerstvě mletý pepř,
- kůra z 1/2 pomeranče,
- 1 lžíce dijonské hořčice,
- 150 ml smetany,
- 2 hrsti nasekané petrželky,
- parmazán na posypání.
Osoleného a opepřeného zajíce vložíme na pánev a na olivovém oleji jej opečeme ze všech stran dohněda. Opečeného zajíce dáme do pekáče. Do pánve vložíme na drobno nakrájenou pancettu, na drobné kostky nakrájenou cibuli a mrkev. Vše opékáme do měkka cca 10 minut. Poté přidáme utřený česnek, na drobno usekaný rozmarýn a rajčatové pyré a cca 2 minuty mícháme. Poté zalijeme vínem a vývarem. Vše promícháme a nalijeme do pekáčku na zajíce. Pekáč přiklopíme a dáme do trouby péci na 150 °C na 40 minut. Po 40 minutách snížíme teplotu na 130 °C a dusíme ještě 1,5 hodiny. Občas zajíce zkontrolujeme, případně obrátíme a zkusíme vidličkou tuhost masa. Zajíce dusíme do změknutí a když je již dostatečně měkký, vyndáme jej a postaráme se o omáčku. Pokud je hustá máme skoro hotovo, ale pokud je příliš řídká, musíme ji přelít zpět na pánev a svařit ji na hustý sos. Do husté omáčky přidáme hořčici, kůru z pomeranče a petrželku. Vyndaného zajíce obereme rukou a roztrháme na kousky, když je obraný vložíme jej spolu se smetanou do omáčky. Mezitím uvaříme přílohu. My jsme zvolili těstoviny, které jsme uvařili na skus. Zajíce podáváme v omáčce nalité na těstovinách a na vrchu posypané parmazánem a čerstvou petrželkou.
Doba přípravy 3 hodiny s náročností 4/5.