ŠÍPKOVÁ ZAVAŘENINA

2K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Šípková zavařenina to je taková ta třešnička na dortu, která u nás doma uzavírá sezónu zavařování. Je poslední zásobou sezónních plodin a tudíž i takovým zlatým hřebem našich příprav na zimu. 
Během zimní sezóny se již pravidelně účastníme několika mysliveckých plesů, na kterých investujeme nemalé peníze do tomboly. Tato investice společně s velikou dávkou štěstí nám vždy zajistí dva menší divočáky a několik bažantů… Kéž by! Samozřejmě si dělám jenom legraci, lístky do tomboly sice kupujeme, ale vyhrát se nám prostě nedaří. Vloni jsme však jednoho kance dostali darem a spolu s šípkovou omáčkou nás jednoduše učaroval. Letos tedy nechceme ponechat nic náhodě, a tak jsme si raději připravili šípkovou zavařeninu do zásoby. Co kdyby to letos v té tombole vyšlo.     

Co budete potřebovat (cca 5 skleniček):

  •  2 kg šípků,
  • 700 g cukru,
  • 1 lžička mletého hřebíčku,
  • 1,5 l vody.
Šípek omyjeme, zbavíme bubáků, podélně rozpůlíme a vložíme do většího hrnce. Nakrájený šípek zalijeme vodou tak, aby byl celý ponořený a dáme jej vařit. Při mírné teplotě jej necháme probublávat 1,5 hodiny, dokud zcela nezměkne. Poté jej scedíme přes plátýnko. Pořádně z něj vymačkáme všechnu šťávu a nalijeme ji zpět do hrnce. Přidáme cukr a hřebíček a vaříme ještě 1 hodinu do zhoustnutí. Ke konci vaření dáme sklenice a víčka do trouby prohřát na 100 °C a když jsou zahřáté, za tepla je plníme připravenou směsí z šípků. Naplněné sklenice zavíčkujeme a otočíme víčkem směrem dolů. Takto je necháme do druhého dne vychladnout.
Doba přípravy 4 hodiny + trhání. Náročnost 3/5.
Máte již šípkovou zavařeninu připravenou a nevíte co s ní dál? Koukněte na kance se šípkovou.
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena