Housky na hot dog již od nás znáte. Jsou na blogu již několik let. Mnoho z vás je podle nás peče a mnoho vás nám jejich fotky pravidelně posílá. Děkujeme! Dělá nám to radost.
Letos jsem na Instagramu sdílela dětskou variantu hot dogů. Připravovala jsem je na naše setkání Gastrokroužku, které se tentokrát neslo v duchu grilování, a vás tyto teplí psi zaujaly na tolik, že jsem s některými z vás ve zprávách dlouze debatovala nad jejich přípravou. Přáli jste si na ně zpravovat video, a jelikož vaše přání je mi rozkazem, najdete jej již nyní na Instagramu. Těsto na tyto housky je stejné, příprava jezevčíků však natolik specifická, že si zaslouží samostatný post. Nejen vzezření, i vnitřek je zcela jiný. Do pečiva totiž nevkládám klasickou klobásu, jak by název mohl napovídat, nýbrž šišku z mletého masa. Tak to milují moje děti a snad i všechny, které je odemne kdy ochutnaly. Zkuste je také, věřím, že i u vás se stanou oblíbené.
Chcete-li se o hot dogu dozvědět více, koukněte na náš klasický recept, kde se zabývám nejen přípravou samotnou, ale také historií hot dogu a tím, proč se mu tak říká. Vše se dozvíte v odkazu Zde.

HOT DOG PRO DĚTI
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 550 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 80 g másla
- 30 g krupicového cukru
- 1 vejce na potření
- 1 žloutek
- 7 g soli
- 25 g čerstvého droždí
Na maso:
- 1 kg mletého hovězího masa
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička římského kmínu
- černý mletý pepř
- sůl
Na dokončení:
- oblíbená zelenina já použila salát, salátovou řepu a petržel
- kečup
Postup
Housky:
- Mléko nalijeme do kastrolku a dáme jej zahřívat. Když z něj lehce začne stoupat pára, odstavíme ho (Nechceme totiž aby se vařilo, pouze bylo horké.). Do horkého mléka zamícháme máslo a necháme jej zcela rozpustit. Poté směs necháme vychladnout na 40 °C.
- Do velké mísy prosejeme mouku a uprostřed jí uděláme velký důlek. Do něj nalijeme mléčnou směs, přisypeme cukr a rozdrolíme droždí. Vařečkou do tekutiny zamícháme tolik okolní mouky, aby se uprostřed kráteru utvořilo hustější těstíčko. Na okolní mouku nasypeme sůl a takto necháme směs 15 minut odpočívat, než vzejde kvásek.
- Když kvásek vzejde, přidáme do směsi vejce a žloutek a vše vařečkou promícháme, aby se suroviny spojily. Poté směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hezké kompaktní těsto, které necháme v míse přikryté potravinovou folií 1 hodinu kynout (Těsto Vám bude z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.).
- Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu, kde jej rozdělíme na 10 stejně velkých dílů. Každý díl zploštíme na tvar obdélníku, pravý a levý kraj mu lehce ohneme dovnitř a zespodu nahoru jej srolujeme. Konce posléze lehce rozválíme, aby byl celý rohlík souměrný, ten bude tvořit tělíčko.
- Ze jednoho zbylého dílu vyválíme dlouhého hada, kterého rozdělíme na 20 stejně velkých nožiček. Ty poskládáme na plech vyložený pečicím papírem a na ně položíme připravené válečky. Z druhého zbylého dílu připravíme hlavičky, ocásky a uši. Hlavičky předtím, než je přiložíme k tělíčku podmažeme vejcem a připevníme párátkem, aby se během pečení nesesunuly. Nakonec připevníme uši a ocásky.
- Housky přikryjeme potravinovou folií, kterou jsme lehce potřeli olejem tak, aby se nepřilepila k houskám a necháme je 30 minut kynout.
- Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
- Vykynuté housky potřeme rozkvedlaným vejcem s 1 lžící mléka a poté je upečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 25 minut nebo tak dlouho, dokud nejsou krásně zlatavé.
Maso:
- Mleté maso vložíme do misky. Přidáme hořčici, římský kmín, pepř a sůl a dobře jej propracujeme (Připravenou směs ručně pěkně promícháme. Pořádně vše pasírujte mezi prsty, ať se směs hezky spojí. Díky dostatečnému pasírování odejdou všechny bubliny a šišky pak pěkně kompaktní.).
- Z masa vytvarujeme 10 šišek a následně je opečeme na pánvi.
Na dokončení:
- Nyní hot dogy složíme. Vychladlé housky prořízneme. Dovnitř vložíme trochu kečupu, šišku z mletého masa a zeleninu, kterou mají vaše děti rády. Nakonec vše opět polijeme trochou kečupu.

