FRANCESINHA

8.4K

Snad v každé kuchyni existují jídla, u kterých nás kombinace použitých surovin může odradit od jejich ochutnání a my se tak můžeme ochudit o překvapivě dobré pokrmy. Je pravda, že sami jsme kolikrát překvapeni, jak může zdánlivý maglajz surovin vykouzlit zajímavou kombinaci chutí a mnohdy tak objevíme něco, co nám ukáže zase trochu jiné obzory ve stravování. I v Portugalsku jsme takový pokrm našli. Našli jsme zde Portem provoněnou francesinhu, jež je pro Porto typickým pokrmem. Je zde přítomna snad ve všech místních restauracích.


Nebudeme Vám lhát, sami jsme tímto jídlem po prvotním prostudování jeho složení pohrdli, ale jelikož víme, že né vždy je vše takové, jak se zdá, dali jsme mu šanci a francesinhu ochutnali. Ono totiž co si budeme povídat, když Vám nyní nabídnu k ochutnání toust proložený pupkem, uzeninou a sýrem, na vrchu zalitý omáčkou z piva, vína a whiskey, většina z Vás jím nejspíš pohrdne. Kdo se však této kombinace nezalekne, objeví chutné a velmi vydatné jídlo, které jej zasytí při dlouhých zimních dnech nebo dalekých cestách za dobrodružstvím. Francesinha prostě nemůže v našem výčtu portugalských jídel chybět!

Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 2 hodiny 30 minut
  • 10 minut příprava surovin,
  • 2 hodiny vaření omáčky a masa,
  • 10 minut příprava tousty,
  • 10 minut pečení toustu.

Co budete potřebovat (na 4 tousty):

  • 12 plátků toustového chleba,
  • 400 g vepřového pupku,
  • 400 g loupaných rajčat (konzerva),
  • 4 pikantní klobásy,
  • 250 g salámu choriso (32 plátků),
  • 400 g plátkového sýru eidam (40 plátků),
  • 100 ml červeného portského vína,
  • 100 ml bílého portského vína,
  • 100 ml whiskey,
  • 450 ml piva (ležák),
  • 4 vejce,
  • 1 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 bobkové listy,
  • 1 lžička chilli,
  • Hrst sekané petrželky,
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu,
  • Sůl,
  • Pepř.

Na přílohu se hodí hranolky. Použijte buď mraženého nebo si s námi udělejte domácí. Na domácí hranolky budete potřebovat 10 velkých brambor.

Postup:
  1. Ve velkém hrnci si na olivovém oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Když cibulka zesklovatí, přidáme na plátky nakrájený česnek a po chvíli i pupek v celku.  Pupek obracíme a necháme jej ze všech stran zatáhnout.  
  2. Když je maso ze všech stran opečené, zalijeme jej oběma víny, pivem a whiskey. Dále přidáme několikrát překrájená loupaná rajčata i se zbylým protlačená z konzervy, bobkové listy, chilli, na drobno nakrájenou petrželku a dle chuti sůl a pepř. Vše zamícháme, hrnec přiklopíme poklicí a necháme 1,5 hodiny dusit.
  3. Než se maso podusíme připravíme si brambory na domácí hranolky. Brambory pořádně vydrhněte ve vodě kartáčkem a takto očištěné brambory nakrájejte na větší hranolky (bramboru překrojíme podélně na půl a každou půlku rozkrájíme na 4 dlouhé hranolky). Hranolky dáme do velké mísy, polijeme je olivovým olejem a pořádně je promícháme, aby se ze všech stran hezky promastily. Připravené hranolky rovnoměrně rozložíme na dva plechy. Pečeme je v troubě vyhřáté na 220 C 30 minut (vložíme je do trouby ve chvíli, kdy začneme připravovat toust. 
  4. Po 1,5 hodině zkusíme měkkost masa, mělo by být již uvařené a tak jej vyndáme. Z omáčky vyndáme bobkové listy a omáčku rozmixujeme do hladká tyčovým mixérem a zahustíme škrobem (škrob rozmíchejte v troše mléka a za pomoci kvedlačky svižně zamíchejte do omáčky tak, aby nevzniklo hrudky). 
  5. Troubu dáme předehřávat na 220 C a nyní již začneme pracovat na toustu.
  6. Klobásy nakrájíme na plátky a zprudka je opečeme na pánvi. Pupek nakrájíme na tenké plátky. Toust skládáme takto: Plátek toustu, 4 kolečka salámu, 1 plátek sýra, plátky pupku, klobása, toust, 4 kolečka salámu, 1 plátek sýra, plátky pupku, klobása, toust, 4 plátky sýra a na každý bok plátek sýra. Takto připravený toust vložíme do trouby a v ní jej pečeme 10 minut.  
  7. Než se toust upeče, připravíme si na pánvi na každý toust jedno volské oko.
  8. Upečený toust servírujeme na hluboký talíř, na vrch dáme připravené vejce a vrchu jej polijeme připravenou omáčkou. Jako přílohu podáváme hranolky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena