RIB EYE STEAK S TEPLÝM SALÁTEM Z TOPINAMBUR

1.7K


Popasovat se s tak obrovským steakem jako byl náš 1,2 kilový Rib Eye steak byla docela výzva. V lednici se mi vyvaloval jeden z nejlepších kusů hovězího masa a já jsem mu stála poprvé tváří v tvář. Mohla jsem si s ním dělat, co se mi zlíbí a tento prémiový steak z vysokého roštěnce připravit poprvé sama dle svých představ v pohodlí domova. 40 dní stářené maso (Hovězí maso na rozdíl od vepřového potřebuje vyzrát a tak, aby zkřehlo a rozvinulo svou chuť, nechává se po porážce odvěsit ve speciálních boxech při teplotě mírně nad nulou.) z vysokého roštěnce jsem opečovávala, jako své miminko a v hlavě tříbila snad milion variant, jak jej připravit. Chtěla jsem tomuto krásně měkkému masu s tukovým mramorováním dopřát to nejlepší a dokonale šťavnaté maso tak doplnila teplým salátem z topinambur.



Co budete potřebovat:
  • Rib eye steak,
  • sůl,
  • olivový olej.
  • 400 g topinabur,
  • 2 karotky,
  • 1 menší pórek,
  • kapary,
  • ocet,
  • třtinový cukr,
  • pepř,
  • sůl.

Nejprve si připravíme salát. Očištěné topinambury nakrájíme na větší kousky a vaříme je v osolené vodě cca 7 minut. Na pánvi si na olivovém oleji orestujeme na půlkolečka nakrájený pórek a po chvíli k němu přidáme stejně nakrájenou karotku, kterou též necháme chvíli restovat. Zeleninu přidáme k scezeným uvařeným topinamburům, přidáme kapary, vše promícháme a mírně zakápneme octem. Dle chuti osolíme a opepříme. 

Steak si půl hodiny před jeho přípravou vytáhneme z lednice, aby chytil pokojovou teplotu. Poté ho ze všech stran potřeme olivovým olejem a po všech stranách pořádně osolíme. Steak opékáme na rozpálené pánvi 4 minuty z každé strany. Mezitím si předehřejeme troubu na 100 °C, a když je steak dobře opečený dáme jej na 10 minut odpočinout do rozehřáté trouby.
Doba přípravy 45 minut s náročností 2/5.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena