Někdo ji miluje, jiný nenávidí. My jsme jednoznačně v týmu příznivců a tak stále přemýšlíme nad tím, do čeho bychom tu řepu ještě nacpali. Doma ji používáme na milion způsobů a naše touha po řepných pokrmech stále nenalezla konce. Svou barvou dělá jídla atraktivnější než obvykle, nasládlou chutí zvedá jejich potenciál a k tomu všemu je ještě velmi zdravá. Řepa má totiž močopudné účinky, vylučuje sůl z těla, brání kornatění žil, povzbuzuje činnost žaludku a co víc? Podle některých studií dokonce vyvolává optimističtější náladu! No není to důvod zkusit opět z řepy něco uvařit?
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 2 hodiny
- 45 minut vaření řepy,
- 30 minut chladnutí řepy,
- 10 minut příprava těsta na palačinky,
- 20 minut smažení palačinek,
- 10 minut příprava směsi do palačinek,
- 5 minut plnění palačinek.
Co budete potřebovat (6 palačinek):
Na těsto:
- 500 ml mléka,
- 180 g hladké mouky,
- 1 červená řepa,
- 2 snítky tymiánu,
- 2 vejce,
- špetka soli.
Dovnitř:
- 500 g žampionů,
- 1 šalotka,
- 150 ml smetany,
- 20 g parmazánu,
- hrst petrželky,
- sůl.
Na vrch: česnekové klíčky a parmazán.
Postup:
- Řepu očistíme, oloupeme a do měkka uvaříme ve vodě. Uvařenou řepu, nastrouháme na jemném struhadle a necháme ji zcela vychladnout.
- Do větší mísy nebo kastrolku nalijeme mléko, přidáme vejce, nastrouhanou řepu, lístky tymiánu a sůl a vše pořádně promícháme kvedlačkou. Dále přidáme prosátou mouku a opět kvedlačkou pěkně zapracujeme a takto připravenou směs necháme 10 minut odležet.
- Mezitím než těsto odleží si připravíme žampionovou směs. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Šalotku nakrájíme na jemno a na oleji ji necháme zesklovatět, poté přidáme nakrájené žampiony a restujeme je než zezlátnou. Když žampiony chytí barvu, ochutíme je solí a pepřem, přelijeme smetanou, přidáme nastrouhaný parmazán, vše promícháme a při mírné teplotě necháme 5 minut probublávat.
- Nyní je již těsto odleželé a tak můžeme přistoupit ke smažení palačinek. Sběračku po sběračce je smažíme na rozpáleném oleji zhruba minutu z obou stran a ještě teplé je plníme připravenými žampiony. Hotové palačinky zdobíme česnekovými klíčky a sypeme parmazánem.