Je tomu již sedm let co jsme poprvé navštívili Spojené Arabské Emiráty a ač je to již dlouhá doba, já si stále z této dovolené pamatuji téměř všechno. Byla to totiž dovolená, která pro nás v našem cestování byla do značné míry přelomovou. Tenkrát jsme totiž poprvé vyrazili na dovolenou dál než do středomoří a prvně tak poznali krásy exotické dovolené. Objevili jsme úplně jiný svět. Svět luxusu a neomezených možností a v neposední řadě také mnoho nových chutí, které se zde na pomezí kultur velmi mísily. Díky přistěhovalcům z Pákistánu, Indie, Libanonu nebo Íránu jsme tak ochutnali zajímavá jídla, která nás neuvěřitelně nadchla a možná právě ona v nás probudila tu vášeň ke gurmánskému cestování. Dnes Vám přinášíme jeden střípek z Indické kuchyně, která nám byla v Dubaji nejčastějším společníkem.
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 30 minut
- 10 minut příprava surovin,
- 20 minut vaření.
Co budete potřebovat (4 porce):
- 2 cibule,
- 5 stroužků česneku,
- 20 g zázvoru,
- 4 rajčata,
- 200 ml vody,
- 300 g cizrny v nálevu,
- 300 g černé čočky belunga,
- 300 ml kokosového mléka,
- 1 lžíce sušeného koriandru,
- 1 lžička kmínu,
- 1 lžička garam masala,
- 1 lžička kurkumy,
- 1 lžička soli.
Jako přílohu jsme zvolili rýži
Postup:
- Nejprve si připravíme všechny suroviny. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek prolisujeme nebo utřeme, zázvor nakrájíme na malé kostičky, rajčata také na malé kostičky, cizrnu slijeme a čočku propereme ve vodě a zkontrolujeme zda v ní nejsou kamínky.
- Cibuli na pánvi na oleji necháme zesklovatět. Přidáme zázvor, česnek a veškeré koření (koriandr, kmín, garam masalu, kurkumu a sůl). Vše promícháme a necháme ještě chvíli prohřát.
- Nyní přidáme na pánev nakrájená rajčata, která necháme změknout a rozvařit. Dále přidáme tolik vody, aby jí bylo dostatečné množství na uvaření čočky (Nám stačilo 200 ml).
- Do rajčatového základu přidáme zcezenou cizrnu a probranou čočku. Vše zamícháme a necháme vařit do změknutí.
- Když je čočka měkká zamícháme do dalu kokosové mléko.
- Tento dal podáváme například s rýží.
začíná mi kručet v žaludku 🙂