KURZ VAŘENÍ MALEDIVSKÉ KUCHYNĚ

1.4K

Ať už se během našich cest vrhneme kamkoliv, vždy se snažíme o to, aby nám taková dovolená přinesla nejen odpočinek a poznání krás dané země, ale taky o to, abychom poznali místní kuchyni. Skvěle tak totiž můžeme načerpat inspiraci pro naše domácí vaření a přiučit se zase něčemu novému v oblasti dochucování jídel či zpracování exotických potravin. Asi Vám tedy nemusím říkat, že velkou část dovolené tak věnujeme posedávání v místních restauracích a ochutnávání všeho dobrého, co daná země nabízí. A že těch dobrot je! 

Když jsme prvně před dvěma lety odjedli na Bali s tím, že zde absolvujeme kurz vaření indonéské kuchyně, ani by nás tenkrát nenapadlo, jak moc nás takový kurz nadchne. Nádherná atmosféra, chutná jídla i milý kuchař nám otevřeli v cestování zase trochu jiný obzor, který jsme hned samozřejmě pojali za svůj a od té doby bychom nejraději necestovali jinak. Bylo to totiž zase trochu něco jiného, než pouhé povídání si o místní kuchyni s domorodci a ochutnávání jejich jídel v restauracích. Díky kurzu jsme totiž mohli na živo vidět přípravu neznámých jídel a dokonce si ji i vyzkoušet! Když jsme si tedy letos v lednu začínali pohrávat s myšlenkou zase někam vyrazit, věděli jsme, že by bylo skvělé opět absolvovat nějaký kurz v cizí zemi. Tentokrát však shánění kurzu nebylo tak lehké jako předtím!

Destinaci pro naše nové dobrodružství jsme vzhledem k tomu, že s námi cestoval i náš malý Štěpán, měli vybranou hned (článek zde), přizpůsobit ji však našim představám  o gastrocestování dalo trochu práci. Sehnat totiž kurz vaření na Maledivách není úplně jednoduché. Velké luxusní rezorty sice tyto kurzy nabízejí, ale tím, že nespadají do naší cenové kategorie, jsme je ihned zavrhli. Začalo tedy hledání jiných možností, jako například kurzy u místních domorodců v Malé, které v nás sice nevzbuzovali příliš důvěry, ale my si je i přesto nechali jako náhradní variantu. Měli jsme totiž ještě jinou myšlenku jak se ke kurzům dostat. Při zařizování dovolené mě totiž napadlo napsat do několika hotelů, zda by pro nás neuspořádali soukromý kurz vaření maledivské kuchyně a víte co? Jeden hotel, hotel Kihaad nám v tom vyhověl. Rozhodli jsme se tedy pro ubytování v tomto hotelu a nemohli se dočkat toho, co si pro nás jejich kuchař připraví.



Hotel Kihaad neměl zatím žádné zkušenosti s kurzy vaření a tak zhýčkáni pohádkovým kurzem z Bali jsme zde z ideálů museli trochu slevit. Velký rozdíl jsme zaznamenali především v tom, že kurz byl pojat spíše jako cooking show, do které jsme se zapojili jen velmi málo. I přesto jsme však viděli přípravu jídel krok za krokem a díky krásnému vyprávění místního šéf kuchaře jsme se o těchto jídlech i hodně dozvěděli. I přesto, že naše představa o kurzu byla trochu jiná, velmi si ceníme toho, že pro nás hotel tento kurz uspořádal a my tak získali zase novou zkušenost. Díky tomuto kurzu jsme se naučili vařit tři místní speciality, na které jsou Maledivané právem hrdí a které Vám v příštím týdnu také přineseme. A jaké dobroty to byly? Jako první jsme si připravili rybí polévku garudhya, dále následovala příprava velké škály snacků zahrnující mass roshi, gulha a bajiyaa a na závěr kurz ukončili na ohni upečenou rybou fihunu mas, která byla zlatým hřebem kurzu! No už se nemůžeme dočkat až Vám tyto recepty tady naservírujeme!




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena