GAZPACHO CATALAN

2.2K
Gazpacho je přesně tím jídlem, které podle mě skvěle vystihuje pojem sezónní záležitost. Sama si totiž nedokáži představit, že bych si tuto osvěžující polévku dokázala v zimě vychutnat stejně tak dobře, jako v horkém parném létě a tak stejně jako v létě nemám chuť na svíčkovou se šesti, v zimě si nejspíš nepřipravím gazpacho. Je to logické, i přesto však musím konstatovat, že jsem si na tuto španělskou polévku během roku několikrát vzpomněla a těšila se, až přijdou ta nesnesitelná vedra, která mi připomenou léto v Katalánsku a opět tak zatoužím ochutnat tuto ryze letní záležitost!
Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 35 minut
  • 10 minut práce s rajčaty,
  • 10 minut příprava ostatních surovin,
  • 5 minut celkové mixování,
  • 5 minut odstátí polévky,
  • 5 minut cezení.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
  • 8 rajčat,
  • 1 menší okurka,
  • 1 červená paprika,
  • 2 šalotky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 400 ml vody,
  • 150 ml olivového oleje,
  • 50 ml jablečného octa,
  • 200 g strouhanky,
  • kajenský pepř,
  • sůl.
Jako přílohu jsme zvolili ciabattu. Recept na ni naleznete ZDE.

Postup:
  1. Jako první si připravíme rajčata. (Na tento recept je nejlepší použít doma vypěstovaná nebo od farmáře koupená rajčata, která jsou krásně prosluněná, voňavá a díky nim pak polívka dostane svou typickou chuť, pokud taková rajčata nemáte, je lepší použít rajčata v konzervě.). Rajčata omyjeme, na vrchu jim nařízneme křížek a na 4 minuty je vložíme do rendlíku s vroucí vodou. Rendlík přiklopíme pokličkou a rajčata v něm necháme chvíli vařit. Poté vodu zcedíme a rajčata necháme mírně vychladnout.
  2. Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Paprice vyřízneme jadřinec, očistíme ji od semínek a nakrájíme ji na kostky. Šalotky oloupeme a dvakrát je přepůlíme. Česnek očistíme a prolisujeme. Všechny tyto suroviny vložíme do mixéru.
  3. Odchladlá rajčata oloupeme a nakrájíme je na čtvrtiny. Vložíme je do mixéru, přidáme vodu, ocet a olej a vše rozmixujeme tak abychom dostali co nejhladší konzistenci.
  4. Do rozmixované směsi přidáme strouhanku, zamícháme ji do polévky a necháme ji 5 minut odležet, aby řádně nasákla vlhkost. Po uplynutí této doby polévku znovu promixujeme a dochutíme ji solí a pepřem.
  5. Umixovanou polévku přecedíme přes sítko a buď ji rovnou podáváme nebo ji necháme ještě půl hodiny vychladit v lednici. Polévku podáváme dozdobenou například čerstvými rajčaty a okurkou, zakápnutou olivovým olejem a jako přílohu k ní přiložíme jemně opečenou bagetu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena