SEYCHELSKÁ KUCHYNĚ

2.1K



Sedím na pohovce v obýváku a s pohledem na stěnu fotek vzpomínám na naši svatbu, na první měsíce se Štěpánkem i na všechny ty krásné cesty do zahraničí, které mi toho tolik daly. Přinesly mi mnoho cenných zkušeností a v mnohém mě i změnily. Daly mi totiž nový pohled na svět a ač se některé země mohou zdát svým vzezřením a kulturou velmi podobné, pro mě jsou zcela jiné. Každá mi totiž do života přinesla něco nového, v každé z těchto zemí jsme poznali odlišný pohled na svět a každá z nich ve mě zanechala jiný pocit. Kdybych tu dnes měla vylíčit všechny ty pocity, které teď díky pohledu na všechny ty fotky cítím, asi by tento článek nebral konce a svým tématem by se sem ani nejspíš nehodil. Jednu vzpomínku bych Vám však ráda vylíčila. Je totiž provoněná kořeněnou chutí Seychelských ostrovů a zároveň je i velkým překvapením, kterým pro nás kuchyně těchto ostrovů byla! 


Když jsme se před třemi lety vydali na Seychelské ostrovy, nic jsme od této dovolené nečekali. Chtěli jsme si jenom odpočinout a ověřit si, zda je tento tropický ráj opravdu takovým rájem, jak ho líčí cestovní kanceláře! Ani si nepamatuji, kdy jsme před touto dovolenou trávili dovolenou v hotelu. Dříve jsme dávali přednost spíše ubytování u přátel, levným hostelům nebo stanu, který pro nás byl při neustálých přesunech nejpraktičtější variantou, ale hotely jsme spíše vynechávali. Tentokrát jsme se však rozhodli udělat vyjímku a když jsme si tuto dovolenou měli užít odpočinkově, rozhodli jsme se ubytovat v hotelu. Popravdě řečeno, asi bychom to nebyli my, kdybychom se přiklonili pouze k plážovému odpočinku, a proto jsme si vybrali takový hotel, který nám svým umístěním poskytne možnost výletů a který nám pomůže poznat Seychely v plné své kráse. 

Jako ideální se pro naši představu tak ukázal hotel La Digue Island lodge, který je jediným hotelovým zástupcem prezentující kreolskou kulturu v rámci celých Seychel. Hotel je vystavěn v kreolském stylu, a tak nabízí ubytování v typických doškových chatkách nebo koloniálních domcích. Co nás však k tomuto ubytování zlákalo nejvíce byla restaurace, která stejně jako hotel samotný, byla zcela kreolská. Celý den jsme si tak mohli užívat typická seychelská jídla, která nás ani po týdnu pobytu nepřestala překvapovat a které tak tvoří zajímavou část našich vzpomínek z této dovolené.


Rádi totiž vzpomínáme na večeře v hotelu. Na to, jak vždy před večeří přišel ukrutný liják a my v sandálech přebíhali z domečku do restaurace bičováni těžkými kapkami deště. Zcela zmáčeni jsme se pak posadili v té krásné restauraci, jejíž podlaha byla tvořena pískem a vše kolem bylo ze dřeva či bambusu. Číšník nám podal lístek a my nevěděli co si vybrat dříve. Zda dát přednost čerstvé rybě v typické úpravě seychelského kari nebo snad mořským plodům, které si v Čechám dopřáváme jen poskrovnu. Zde jsme prostě nemohli šlápnout vedle, pokaždé jsme odcházeli s úsměvem na tváři, který nám vykouzlili nejen jejich speciality, ale i neskutečně milý personál. Možná to zní zvláštně, ale zrovna místní personál je jednou z těch krásných vzpomínek, který na Seychely máme. Díky němu jsme totiž dostali možnost poznat seychelskou kuchyni do hloubky a udělat si o ní ucelenou představu. Vzpomínám, jak jsme při každé večeři utrousili pár slov s manažerkou hotelu a kolikrát se zapovídali na mnoho dlouhých minut. Povídali jsme si o místní kuchyni a od kuchaře posléze vyzískali několik receptů, jako třeba ten na vynikající kreolský banana bread nebo na skvělou úpravu krevet. Vzpomínek je spousta a já bych vám v následujících řádcích rada vylíčila všechny ty chutě Seychel, které jsme zde poznali.  



V kreolské kuchyni se všechno točí kolem ryb a plodů moře, což je díky jejich umístění v Indickém oceánu logické, ale i přestože zde konzumace ryb zaujímá přední příčku, můžete v menu restaurací najít i jiná masa jako je vepřové nebo kuřecí. Vyjímkou není ani hovězí či jehněčí, jsou to však masa, se kterými se zde setkáte pouze zřídka a to z toho důvodu, že se na ostrovech krávy ani ovce pro maso nechovají a tak se toto maso se na Seychely dováží. Pro někoho, stejně jako pro nás, muže být překvapení například konzumace kaloně, který je zde považován za delikatesu podávanou nejčastěji na kari. My jsme na něj na La Digue nenatrefili a těžko říci, zda bychom na jeho konzumaci měli odvahu. Myslím, že nejspíše ne! 

Na kari se zde podává prakticky všechno, různá masa, ryby, chobotnice, mořské plody, kaloň, ale i nejrůznější zelenina. Díky umístění Seychel nedaleko Afriky, ale zároveň i blízko Indie, zde dochází k mísení africko-asijských kultur a to je na chutích této kuchyně velmi znát. Jídla jsou tak pálivá, někdy možná jen pikantní a hlavně jsou velmi kořeněná. Na Seychelech se používá mnoho druhů koření, kterým vévodí chilli, muškátový oříšek, zázvor, koriandr, badyán, kardamon a hřebíček. Z dezertů je velmi cítit vanilka a kokosové mléko. Často se také přidávají pekanové ořechy, které jsou součástí nejen sladkých, ale i slaných jídel. Jídla jsou tu velmi rozmanitá a každé nás svou škálou chutí vždy mile překvapilo. 

Co se týká příloh, tak ze všech příloh je dominantní především rýže. Tu zde dostanete téměř k jakémukoliv jídlu v jakoukoliv denní dobu. Rýže je však tak častá, že se po pár dnech člověk přejí. Naštěstí je rýže sice častou, ale nikoliv jedinou přílohou, a tak se lze setkat i s nejrůznější úpravou brambor a chuťově velmi překvapivou přílohou chlebovníkem.  





Díky rozmanitosti ryb, kterých je zde opravdu široká škála, jsme zde mohli prohloubit naši lásku k rybám. Ochutnali jsme zde ryby, které jsme doposud neznali a při dalších cestách se k nim rádi vracíme, protože už víme, jak moc jsou dobré. Velmi nás tak oslovil například red snipper, který je tu hojně konzumován a kterého jsme si teď po pár letech mohli znovu užít na nedalekých Maledivách. Stejně tak jsem si zde zamilovali například i King fish, kterou jsme ochutnali na Aitutaki a určitě nemůžu opomenout tuňáka, kterému jsme propadli právě na těchto ostrovech a kterého si díky nim čas od času rádi dopřejeme i doma. 

Jak je možná z minulých řádků znát, Seychelská kuchyně je s kuchyněmi ostatních ostrovů Indického oceánu do značné míry provázaná. S některými jídly, které i Seychely považují za své vlastní jsme se setkali již o dva roky dříve na Mauriciu a s některými dokonce i při letošní dovolené na Maledivách. Jsou tu však i jídla, která jsou pro Seychely typická! Jmenovat lze například placky z chlebovníku, plněné taštičky Samosa, hustá zeleninová polévka bouillon brede, mleté maso v kokosovém mléce zvané carri coco nebo také vynikající chicken seychelles podlité šťavnatými pomeranči. To vše a mnohem více nabízí rozmanitá kuchyně Seychelských ostrovů, která je nám krásnou vzpomínkou na příjemnou dovolenou v tropickém ráji a na kterou zase někdy v budoucnu tady na blogu rádi zavzpomínáme formou dalších receptů!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena