TUNA STEAK

3.7K
Vždy, když se mi do rukou dostane čerstvý kus tuňáka, velmi si ten okamžik užívám. Toto maso mě totiž nikdy nepřestane fascinovat. Viděli jste snad někdy tak pevné rybí maso? A existuje vůbec ještě nějaké jiné rybí maso, které má červenou barvu? Vždyť i jeho chuť lze snadno zaměnit s jehněčím či vepřovým a tak jediné, čím mi rybu připomíná, je jeho vůně a struktura. Je to prostě kouzelný kus masa a já jen marně přemýšlím nad tím, co z něj připravím tentokrát. Z těch řady vynikajících receptů, které si z cest vozíme, vždy velmi těžce vybírám favorita. Tuňáka jsme si totiž vážně zamilovali a pokaždé když se chystáme na cestu další, těším se, že jej ochutnám zase na nový způsob.  

Ještě teď si pamatuji, jak jsme jej ochutnali poprvé a sami nevěřili, že je to opravdu ryba! Bylo to tenkrát na ostrově La Digue na Seychelách, kde jsme se v hotelu zúčastnili jedné BBQ večeře. Na talíř jsme od šéfkuchaře dostali výběr těch nejlepších ryb a při ochutnávání pak tuňáka lehce zaměnili za červené maso. Tenkrát jsme si mysleli, že se kuchař spletl a omylem nám dal plátek vepřového, na omylu jsme však byli my! Od té doby pokaždé, když někde ve světě ochutnáme rybí pokrm s tuňákem, vzpomeneme si na ty krásné chvíle na březích Indického oceánu a opět se zasmějeme nad tím, jak jsme tenkrát o rybách a jejich široké škále chutí neměli ani ponětí.    
Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 40 minut
  • 5 minut příprava steaků,
  • 30 minut příprava brambor,
  • 30 minut příprava zeleniny.
Co budete potřebovat (pro 2 osoby):
  • 500 g čerstvého tuňáka,
  • 300 g brambor,
  • 200 g brokolice
  • 1 velká řepa,
  • 1 citrón,
  • olivový olej, 
  • sůl, 
  • pepř.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme přílohy. Řepu omyjeme a nožem ji ořízneme vrchní slupku. Poté ji nakrájíme na 0,5 cm silné plátky, které ještě přepůlíme na měsíčky. Brokolici také omyjeme a nařežeme ji na růžičky. Do většího hrnce s vodou vložíme pařáček a na něj položíme řepu, kterou takto vaříme v páře 30 minut. Po 15 minutách vaření k ní přidáme brokolici, která se vaří jen krátce. Pokud máte parní troubu, uvařte zeleninu v ní, docílíte tak ještě lepší chuti.
  2. Brambory pečlivě omyjeme kartáčkem, poté je podélně nakrájíme na čtvrtiny a znovu je opláchneme, abychom je zbavili škrobu. Větší plech potřeme olejem a připravené brambory na něj rovnoměrně rozložíme. Plech vložíme do trouby, ve které je pečeme cca 20 minut na 200 °C nebo dokud nezezlátnou a nezměknou. Upečené brambory podle potřeby osolíme.
  3. Než se nám zelenina a brambory uvaří, připravíme si rybu. Tuňáka omyjeme, osušíme jej papírovou utěrkou a ostrým nožem ho nakrájíme na vyšší steaky. Každý steak osolíme opepříme a z obou stran ho pečlivě potřeme olejem. Poté si rozpálíme větší pánev, na které každý steak opékáme z každé strany 2 minuty, aby byl uvnitř ještě růžový.
  4. Steak z tuňáka podáváme s v páře připravenou zeleninou a pečenými brambory, ke kterým přiložíme na měsíčky nakrájený citrón.
Jídlo z jednoho hrnce:
Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, můžete toto jídlo s menší obměnou použít jako jídlo z jednoho hrnce. Pro špunta si na začátku přípravy pokrmu odkrojíme kus ryby a myslíme na něj i při přípravě brambor. Brambory oloupeme a spolu s řepou a brokolicí je připravíme v páře. Brambory vařte v páře stejně jako řepu 30 minut. 
Rybu nesolíme, nepepříme pouze ji mírně potřeme olejem. Poté rybu uvařte ve vodě nebo pokud máte parní troubu, můžete ji uvařit spolu s ostatní zeleninou (parní trouba má totiž tu výhodu, že nepřenáší pachy). Rybu vaříme ve vodě cca 10 minut nebo ji vložíme do páry spolu s brokolicí na 15 minut (záleží však na velikosti, ryba by měla být zcela uvařená a neměla by být uvnitř už růžová).

Takto připravené jídlo podávám Štěpánovi už od 11. měsíce (tuňák může vyvolávat alergickou reakci).



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena