SILVESTROVSKÉ SLANINOVÉ TYČKY

Na letošní Silvestr se vážně těšíme. Sice jsme nikdy moc nepatřili mezi ty, kteří by tento den významně oslavovali, ale je pravda, že js...


Na letošní Silvestr se vážně těšíme. Sice jsme nikdy moc nepatřili mezi ty, kteří by tento den významně oslavovali, ale je pravda, že jsme se vždy rádi sešli s přáteli, abychom oslavili příchod nového roku, ale byli i roky, kdy jsme ho strávili v pohodlí domova. Letos tomu nebude jinak, připravíme si malé pohoštění, otevřeme si lahvinku něčeho dobrého, zhodnotíme právě končící rok 2018 a společně se z balkónu podíváme na nedaleký ohňostroj. Těším se na to, až Štěpánek poprvé uvidí tu světelnou show i na to, co na to bude říkat. Společně pak vykročíme do roku nového a  začneme se těšit na všechny ty mezníky, které nás příští rok čekají! Přejeme Vám krásný konec roku 2018 a především šťastný nový rok 2019! 


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 45 minut 
  • 10 minut příprava surovin,
  • 5 minut příprava rajčatové směsi,
  • 15 minut práce s těstem,
  • 15 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 30 spirálek):
  • 400 g listového těsta (udělejte si domácí listové těsto podle našeho receptu ZDE),
  • 200 g anglické slaniny,
  • 80 g rajčatového protlaku,
  • 1/2 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 rovná lžička sušeného oregana,
  • 1 rovná lžička sušeného tymiánu,
  • 1/2 lžičky sušené bazalky,
  • lžíce olivového oleje,
  • sůl.
  • Bambusové tyčky na obmotání.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme rajčatovou omáčku na potření těsta. Cibuli očistíme, nakrájíme ji na menší kousky a tyčovým mixérem ji dohladka umixujeme. Do misky vložíme rajčatový protlak, olivový olej, oregano, tymián, bazalku, dle chuti sůl a vše promícháme. Poté přidáme prolisovaný česnek a umixovanou cibuli a vše opět promícháme.
  2. Dva plechy vyložíme pečícím papírem a troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  3. Listové těsto vyválíme na 2 mm tence. Po celé ploše jej potřeme připravenou rajčatovou omáčkou a následně jej rozkrájíme na 1 cm silné pruhy.
  4. Slaninu nakrájíme na dlouhé 1 cm silné pruhy a na každý pruh těsta poklademe proužek slaniny. Poté každý takto připravený proužek obmotáme kolem bambusové tyčky a takto připravené spirálky položíme na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud nemáte bambusové tyčky můžete proužky přeložit na plech tak jak jsou, pouze s malým rozestupem a upéct je i takto.
  5. Připravené spirálky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.
  6. Upečené spirálky necháme zcela vychladnout a poté je jemně sejmeme z tyčky. 


You Might Also Like

1 komentářů

  1. Tak to vypadá báječně! Mňam! Taky přeji krásný vstup do nového roku 2019, já strávím den taky v pohodlí domova :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat

Flickr Images