SILVESTROVSKÉ SLANINOVÉ TYČKY

8
Na letošní Silvestr se vážně těšíme. Sice jsme nikdy moc nepatřili mezi ty, kteří by tento den významně oslavovali, ale je pravda, že jsme se vždy rádi sešli s přáteli, abychom oslavili příchod nového roku, ale byli i roky, kdy jsme ho strávili v pohodlí domova. Letos tomu nebude jinak, připravíme si malé pohoštění, otevřeme si lahvinku něčeho dobrého, zhodnotíme právě končící rok 2018 a společně se z balkónu podíváme na nedaleký ohňostroj. Těším se na to, až Štěpánek poprvé uvidí tu světelnou show i na to, co na to bude říkat. Společně pak vykročíme do roku nového a  začneme se těšit na všechny ty mezníky, které nás příští rok čekají! Přejeme Vám krásný konec roku 2018 a především šťastný nový rok 2019! 

Náročnost: Mírně náročné


Doba přípravy: 45 minut 

  • 10 minut příprava surovin,
  • 5 minut příprava rajčatové směsi,
  • 15 minut práce s těstem,
  • 15 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 30 spirálek):
  • 400 g listového těsta (udělejte si domácí listové těsto podle našeho receptu ZDE),
  • 200 g anglické slaniny,
  • 80 g rajčatového protlaku,
  • 1/2 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 rovná lžička sušeného oregana,
  • 1 rovná lžička sušeného tymiánu,
  • 1/2 lžičky sušené bazalky,
  • lžíce olivového oleje,
  • sůl.
  • Bambusové tyčky na obmotání.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme rajčatovou omáčku na potření těsta. Cibuli očistíme, nakrájíme ji na menší kousky a tyčovým mixérem ji dohladka umixujeme. Do misky vložíme rajčatový protlak, olivový olej, oregano, tymián, bazalku, dle chuti sůl a vše promícháme. Poté přidáme prolisovaný česnek a umixovanou cibuli a vše opět promícháme.
  2. Dva plechy vyložíme pečícím papírem a troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  3. Listové těsto vyválíme na 2 mm tence. Po celé ploše jej potřeme připravenou rajčatovou omáčkou a následně jej rozkrájíme na 1 cm silné pruhy.
  4. Slaninu nakrájíme na dlouhé 1 cm silné pruhy a na každý pruh těsta poklademe proužek slaniny. Poté každý takto připravený proužek obmotáme kolem bambusové tyčky a takto připravené spirálky položíme na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud nemáte bambusové tyčky můžete proužky přeložit na plech tak jak jsou, pouze s malým rozestupem a upéct je i takto.
  5. Připravené spirálky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.
  6. Upečené spirálky necháme zcela vychladnout a poté je jemně sejmeme z tyčky. 

Zapojte se do konverzace

  1. Petra T. says:

    Tak to vypadá báječně! Mňam! Taky přeji krásný vstup do nového roku 2019, já strávím den taky v pohodlí domova 🙂
    MyGoldenMind

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena