NAKLÁDANÝ HERMELÍN

5.8K
Myslím, že každý z nás pamatuje ty časy, kdy se o studiích chodívalo do hospody a u sklenky piva se probrali všechny nové události všedních i nevšedních dní. Já jsem nikdy pivo nepila, nechutnalo mi a tak než u piva, jsem tento večer trávila spíše u sklenice vody a hlavně ve společnosti pěkně naložené hospodského hermelínu. Měla jsem tyto chvíle ráda a i přestože u mě nebývali příliš časté, tak nějak už k těm mým studentským létům patřily. Nejen ty chvíle, ale i ty hermelíny. U nás doma se totiž hermelíny nikdy nenakládaly, často se nakládala směs různých sýrů, ale klasický poctivý obří pikantní hermelín naše nechával naprosto chladným. Proto když už byla možnost si jej někde dát, dala jsem si jej právě v hospodě. Časy, kdy jsme chodívali do hospody jsou už ty tam a tak na naložený hermelín narazím málokdy. Není však nic jednoduššího, než si jej připravit v pohodlí domova a dát si ho tak nejen, když se s přáteli sejdeme u nás, ale vlastně kdykoliv, kdy na něj máme chuť! Naložte si s námi hermelín pro domácí potěšení a vraťte se s námi zpátky do svých studentských let!  
Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 40 minut
  • 10 minut příprava surovin na naložení,
  • 10 minut příprava rajčatové směsi,
  • 20 minut naložení hermelínů.
Co budete potřebovat (na 8 hermelínů):
  • 8 hermelínů,
  • 1 velká červená cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • 2 feferonky,
  • 250 g naložených sušených rajčat,
  • 3 větvičky bazalky,
  • 2 malé větvičky rozmarýnu,
  • 4 větvičky tymiánu,
  • 2 kuličky nového koření,
  • olivový olej na zalití (cca 1/2 litru).
Postup:
  1. Nejprve si připravíme vyšší uzavíratelnou sklenici, kterou pořádně odmastíme a vymyjeme, aby byla pěkně čistá.
  2. Nyní si připravíme všechny suroviny. Cibuli očistíme, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Česneky očistíme a jeden z nich také nakrájíme na tenké plátky. Feferonky omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka (Pokud jich máte více, nechte nějaké celé feferonky na ozdobu do sklenice.)
  3. Nyní si připravíme rajčatovou pastu na promazání sýrů. Do menší misky vložíme sušená rajčata, která jsme párkrát přepůlili. Přidáme dvě větvičky bazalky (cca 7 lístků), lístky z jedné větvičky rozmarýnu a lístky ze třech větviček tymiánu. Zbylé větvičky bylinek necháme na ozdobu. (Pokud nemáte čerstvé bylinky, dejte do směsi bylinky sušené a to takto: Rovnou lžičku bazalky, rovnou lžičku tymiánu a 1/2 lžičky rozmarýnu.). Do misky přidáme trochu olivového oleje, 4 prolisované česneky a vše rozmixujeme v hladkou roztiratelnou pastu. 
  4. Každý hermelín podélně rozpůlíme a namažeme připravenou rajčatovou pastou z obou stran (vnitřních). Na pastu položíme několik kousků cibule, pár plátků feferonky a přiklopíme druhou půlkou hermelínu. Takto pokračujeme se všemi osmi hermelíny (Spotřebujte však pouze půlku cibule, protože část cibule budeme potřebovat ještě při prokládání sýrů ve sklenici.).
  5. Na dno sklenice položíme nové koření, pár plátků cibule a česneku. Na ně položíme připravený hermelín. Na hermelín naklademe opět několik plátků cibule a česneku a opět na ně položíme hermelín. Takto pokračujeme stále dokola, až spotřebujeme všechny hermelíny, cibuli i česnek. Při kladení do sklenice myslete na to, že nám zbylo několik větviček bylinek a feferonek a tak je také naskládejte do sklenice, například po jejím vnitřním obvodu. Když máme sklenici plnou, zalijeme ji olivovým olejem a mírně s ní zakýveme ze strany na stranu, aby odešly všechny bubliny. Někdy je dobré si pomoci i nožem. Čím méně bublin ve sklenici bude, tím déle sýry vydrží. (Pokud máte sklenici úzkou tak, že hermelíny nemají po obvodu moc místa, nalívejte olej do sklenice postupně, například po každém přidaném hermelínu, lépe se Vám tak budou bubliny vypouštět.)
  6. Na závěr sklenici zalijte olejem až po okraj. Sklenici pečlivě uzavřete a nechte sýry v chladnu pár dní uležet. (Doba uležení záleží na zralosti sýrů. My používáme středně zralé sýry a ty jsou nejlepší již 3. den)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena