PIŠKOTOVÝ DORT S FÍKY

Teploty klesají, začíná se dříve stmívat a já již vidím první stromy, které ztrácejí své listy, aby se přichystaly na zimu. Brzy přivítá...


Teploty klesají, začíná se dříve stmívat a já již vidím první stromy, které ztrácejí své listy, aby se přichystaly na zimu. Brzy přivítáme nejkrásnější období roku a já se na něj stejně jako každý rok opět velmi těším. Bytem nám začnou vonět dýňové polévky a častěji budeme v kuchyni využívat jablka, ani fíky nepřijdou zkrátka. Doba, po kterou se dají v obchodech sehnat není dlouhá a tak ji musíme plně využít. Dnes vám proto přinášíme recept na lehký dezert, který je jakými přechodem z léta do podzimu. Je totiž lehký nejen na přípravu, ale i konzumaci, tedy pro léto ideální, a svou fíkovou chutí nás pomalu připravuje na přicházející podzim. Věřím, že si jej užijete stejně tak jako dnes my!


Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Co budete potřebovat (na jeden dort o průměru 22 cm):

Na korpus:

  • 5 vajec
  • 80 g krupicového cukru
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • kůra z jednoho bio citrónu
Na dozdobení:
  • 200 g fíkového džemu (může být i jiný dle chuti)
  • 300 ml smetany (proto, aby byla krásně tuhá používám 150 ml 40% a 150 ml 31%),
  • 150 g skyru,
  • 8 fíků,
  • 2 marakuji,
  • 1 větvička máty.

Postup:
  • Nejprve si formu na dort vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. (Pokud nemáte formu o průměru 22 cm nevadí, můžete použít jakoukoliv jinou formu, jen zvolte vyšší dávku surovin dle poměru a nebo použijte stejné množství a počítejte s tím, že dort bude nízký.)
  • Troubu dáme vyhřívat na 100 °C.
  • Nyní si připravíme těsto na piškotový dort. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny (Šlehejte je opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň tedy 8 minut.Poté ve druhé míse vyšleháme bílky do tuha. Vyšlehané bílky přidáme do mísy k žloutkům, přisypeme nastrouhanou citrónovou kůru a mouku, kterou jsme si předtím promíchali s kypřícím práškem. Vše velmi opatrně vařečkou nebo stěrkou spojíme dohromady tak, abychom měli krásně nadýchané těsto (Míchejte rychle, ale opatrně, aby Vám těsto neslehlo. Nejlépe tak uděláte, když při míchání budete pomysleně opisovat rukou osmičku.). 
  • Těsto nalijeme do formy a pěkně jej v ní urovnáme. Dort dáme péct na 10 minut do trouby předehřáté na 100 °C. Po 10 minutách teplotu zvýšíme na 130 °C a pečeme ještě 50 minut. Po 60 minutách, kdy je piškot celkově v troubě do něj píchneme suchou špejlí a pokud ji vytáhneme opět suchou, můžeme piškot vyndat. Piškot necháme ve formě zcela vystydnout až poté zdobíme.
  • Smetanu vyšleháme do tuha a poté do ní stěrkou zamícháme skyr.  
  • Vychladlý korpus v polovině podélně rozkrojíme a promažeme jej džemem. Poté jej přiklopíme vrchní částí korpusu a ten navrchu potřeme připraveným krémem. Na závěr ho dozdobíme fíky, marakujou a mátou.


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images