TYROLSKÝ GROSTL

Vzpomínám na svá dětská léta a na ta jídla, která se s nimi pojí. Na šmatlajz, který se vždy dělal po svatém Martinu, kdy z husích hodů ...


Vzpomínám na svá dětská léta a na ta jídla, která se s nimi pojí. Na šmatlajz, který se vždy dělal po svatém Martinu, kdy z husích hodů zbylo trochu masa, zelí a knedlíky. Vše se opeklo na pánvi, smíchalo a zázrak v podobě jednoduchého zbytkového jídla byl na světě! Už tehdy jsem si jídla z jedné pánve zamilovala a ani po letech mě tato láska neopustila ba naopak se ještě prohloubila. Možná právě díky této mé lásce jsem si tolik zamilovala grost, jídlo z podhůří tyrolských Alp, které mi šmatlajz tolik připomíná. 


Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 1 hodina

Co budete potřebovat (na dvě porce):

  • 500 g brambor,
  • 300 g vařeného hovězího,
  • 100 g tyrolského špeku (nebo schwarzwaldské šunky),
  • 1 cibule,
  • 2 vejce,
  • 1 lžička kmínu,
  • pepř,
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si uvaříme brambory. Brambory omyjeme, očistíme kartáčkem a vložíme do hrnce. Zalijeme je vodou a vcelku je ve slupce vaříme do měkka cca 45 minut. Poté je oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Vařené hovězí maso natrháme (Pokud nemáte vařené hovězí, uvařte syrové maso v mírně osolené vodě doměkka. Vodu nevylévejte, použijte ji na polévku nebo zamrazte na budoucí použití.)
  3. Cibuli očistíme a na nakrájíme ji najemno. Poté ji na oleji necháme zesklovatět. Dále přidáme na menší kostky nakrájený špek a na pánvi jej necháme osmahnout. Nyní přidáme i trhané maso a na závěr i nakrájené brambory. Směs dochutíme kmínem, solí a pepřem. Vše promícháme a necháme chvíli opékat.
  4. Než se směs opeče usmažíme si bokem a jiné pánvi volská oka, která poté položíme na připravený pokrm a můžeme podávat.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE




You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images