VAJEČNÝ LIKÉR

13.8K

Každé vánoce si vzpomenu na to, jak jsme jezdili za babičkou abychom jí dovezli vánoční dárky a babička nám vždy přibalila domácí bramborový salát a láhev vaječného likéru. O babiččině vaječném likéru se u nás v rodině traduje, že na přípravu 1 litru likéru potřebujete 1 litr rumu a 1 litr vodky. Nikdy mi jako dítěti nešlo do hlavy jak je to možné. S postupem času však přišel člověk na to, že je to pouze nadsázka, která však jde ruku v ruce s tím, jak moc je tento likér řízný. 

Vyzkoušejte tento likér mojí babičky a uvidíte, že si jej zamilujete. Co by totiž byly Vánoce bez tohoto chutného nápoje. 

Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 30 minut

Co budete potřebovat (na více než 2 l vaječňáku):

  • 8 žloutků,
  • 800 g kondenzovaného mléka (nebo 2 Salka), 
  • 40 g vanilkového cukru,
  • 400 ml smetany na šlehání (31%),
  • 0,5 l rumu,
  • 0,25 l vodky.

Postup:

  1. Smetanu nalijeme do rendlíku a přivedeme ji k varu. Jakmile se začne smetana vařit, hned ji sundáme z plotýnky a necháme vychladnou. Na povrchu smetany se vám vytvoří škraloup, ten ze smetany sundejte.
  2. Žloutky si vyšleháme  s vanilkovým cukrem do krásně nadýchané bílé pěny. Přidáme převařenou a vychladlou smetanu, salko a vše důkladně promícháme.
  3. Do směsi nalijeme rum a vodku a vše ještě jednou promícháme.
  4. Hotovou směs plníme do sterilizovaných lahví a skladujeme v ledničce. Konzumovat jej můžete hned, nejlepší je však alespoň týden uleželý. Kdo to však má vydržet?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena