COOKIES

Fenomén z Massachusetts, to jsou pravé americké cookies! Když v roce 1938 vytvořila Ruth Graves Wakefield spolu se Sue Brides první tenk...


Fenomén z Massachusetts, to jsou pravé americké cookies! Když v roce 1938 vytvořila Ruth Graves Wakefield spolu se Sue Brides první tenké sušenky s čokoládovými chipsy, nejspíš ani netušily, že přišly s jedním z nejpopulárnějších receptů nejen ve spojených státech, ale i po celém světě. Tehdy je stvořily pro svou restauraci Toll House Inn, známou pro svou domácí americkou kuchyni. Prvně vytvořily tenké karamelové sušenky servírované se zmrzlinou, když však Nestlé přišlo na trh s chipsy z mléčné čokolády, napadlo Ruth přidat je do sušenek a ozvláštnit tak již zaběhlý karamelový snack. Sušenky s Nestlé chipsy se staly fenoménem. Brzy dostaly příhodné jméno Toll House Chocolate Crunch Cookies a Ruth díky nim celoživotní bezplatnou dodávku čokolády od společnosti Nestlé.

Během působnosti Toll House Inn Ruth se Sue sepsaly knihu receptů, která byla během růstu popularity sušenek doplněna o tento jedinečný recept, a tak se cookies začaly péct po celých státech. Největší zlom však zaznamenaly v době druhé světové války, kdy je Massechusettské ženy pekly svým mužům ve válce, aby jim přinesly trochu chutě domova v těchto nelehkých časech války. Muži je mezi s sebou sdíleli a i ti, kteří nebyli z Massechusetts si na nich chtěli pochutnávat. Žádali tedy své ženy, aby je též upekly a ty pak zaplavovaly Toll House Inn svými dopisy s požadavky na tento jedinečný recept. Kniha si tak získala velkou popularitu a sušenky se staly slavné a dostaly se do celého světa!

Ochutnejme chuť staré ameriky a připravme si cookies podle tradičního receptu z Toll House Inn doplněný a upravený o několik našich tipů.


Abychom dosáhli autentické chuti amerických sušenek, drželi jsme se co nejvíce tradičního receptu z Massechusetts, který jsme získali během naší první cesty do USA. Recept je běžně dostupný v amerických domácnostech a tím, že můj děda kdysi emigroval do Chicaga, mám ho díky části své rodiny ve vlastnictví i já. Není však problém jej v detailním znění dohledat i na amerických serverech. Díky rozdílnosti surovin v našich a amerických podmínkách jsme si však museli opět trochu poradit s jinými surovinami a zároveň poměr surovin upravili pro české jazýčky. 

Amerika je na nás velmi sladká, proto jsme ubrali cukru tolik, aby to pro naše chuťové buňky bylo snesitelné a zároveň tolik, aby se to neodrazilo na konzistenci těsta. Proto jsme si upravili i další suroviny. Mouka používaná v USA se od naší liší, ale nejvíce podobná jí je hladká mouka, proto jsme použili právě ji. Současně jsme zaměnili i tuk. V tradičním receptu se setkáváme s tukem zvaným shortening. Jedná se rostlinný tuk, který je typický pro Spojené Státy. Ve specializovaných obchodech se s ním setkáte i u nás, pokud jej však nechcete pořizovat, lze jej dobře nahradit Herou. My ji však v tomto receptu zaměnili za máslo, které je našim chuťovým buňkám bližší.

Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 30 minut

Co budete potřebovat (na 15 cookies):
  • 230 g másla,
  • 150 g třtinového cukru,
  • 150 g cukru krupice,
  • 1 vejce,
  • 270 g hladké mouky,
  • 10 g kukuřičného škrobu,
  • 5 g sody,
  • špetka soli,
  • čokoládové chipsy (Pokud nemáte čokoládové chipsy, nezoufejte! Stačí oblíbenou čokoládu nakrájet na menší kousky a do těsta je zapracovat.)

Postup:
  1. Jako první si připravíme všechny suroviny hodinu před samotnou přípravou na linku, aby přijaly pokojovou teplotu.
  2. Máslo pečlivě utřeme s oběma cukry. Nejlépe ručně pomocí kuchyňské stěrky. Do směsi poté zašleháme metličkou vejce.
  3. V misce promícháme mouku se špetkou soli (Na sůl určitě nezapomeňte, podtrhne totiž sladkou chuť sušenek, a proto je v tomto receptu důležitá.). Dále přidáme i kukuřičný škrob, díky kterému budou uvnitř měkké a přesto na povrchu křupavé. Nyní vše dobře promícháme.
  4. Moučnou směs prosyjeme přes síto do máslové směsi a stěrkou opět obě směsi spojíme.
  5. V malé mističce promícháme ve lžičce vody sodu a přidáme ji do těsta a opět do těsta zapracujeme. Těsto zabalíme, vložíme do sáčku a necháme jej alespoň 15 minut odpočívat v lednici. Během této doby se aktivuje lepek a suroviny se dobře propojí a těsto získá požadovanou konzistenci.
  6. Do odpočinutého těsta zamícháme čokoládové chipsy. Chipsy do těsta zapracováváme až v této fázi, aby se nám zdlouhavým zpracovávám zbytečně nepolámaly. Jejich množství záleží na vaší chuti. My obvykle přidáváme 150 g, ale pokud máte rádi sušenky plné čokolády, přidejte jich jednou tolik. (TIP: Sušenky si nemusíte vždy připravovat pouze s čokoládovými chipsy. Často dělávám to, že si várku těsta rozdělím na tři části, jednu nechávám čistou, druhou doplním chipsy a do třetí nasekám ořechy. Nemusíte však zůstat pouze u nich, skvělé jsou i citrusové kůry či kandované ovoce, rozinky i nastrouhané jablko.)
  7. Troubu dáme předehřívat na 180 °C (horkovzduch).
  8. Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
  9. Z připraveného těsta odebíráme větší kousky, které vyválíme do tvaru kuličky a pokládáme je na plech. (Velikost amerických cookies se často liší. Obvykle se setkáváme se sušenkami velikými cca 10 cm, ale v USA není problém narazit na cookies velké i 15 cm. Velikost sušenek je tedy na vás. Nám se osvědčilo připravovat kuličky o velikosti cca 4 cm, které vytvoří kompromis mezi standardní velikostí a obřími sušenkami, které známe z našich vzpomínek z New Yorku.) Sušenky skládejte na plech s patřičným rozestupem, hodně se totiž roztečou a proto je dobré jim nechat cca 5 cm rozestup. (Pokud jste do těsta použili menší množství chipsíků a chcete dosáhnout dokonalého efektu, kdy chipsíky zůstávají nahoře, je dobré na poskládané kuličky ještě několik chipsů položit navrch a jemně je do kuliček zatlačit. Pokud jste jich použili dost, nemusíte na vrch nic přidávat sami uvidíte že vykukují z těsta.)
  10. Cookies pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 15 - 18 minut (dle jejich velikosti).
  11. Sušenky servírujeme se zmrzlinou stejně jako tomu bývalo tenkrát v Toll House Inn.
Více tradičních amerických receptů z naší cesty do New Yorku naleznete i s vyprávěním  a recepty z dalších zemí v naší knížce. Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE



You Might Also Like

4 komentářů

  1. Dobry den, je mozne kukuricny kkrob nahradit bramborovim?
    dakujem pavla ��

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      můžete bez problému nahradit :).
      Markéta

      Smazat
  2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, sušenky se mi více roztekly a moc nepopraskaly nahoře, nevíte, čím by to mohlo být. Děkuji moc.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, někdy se mi stává, že lidé místo másla použijí jiný tuk (například Heru) a proto se sušenky více roztečou. Určitě je potřeba také dodržet odležení těsta, aby se suroviny dobře propojily a v mouce se stihl aktivovat lepek, díky tomu mouka pojme dostatek vlhkosti a sušenky tak budou mít požadovaný tvar. Popraskání způsobuje vejce i soda a tak mě napadá, že jste možná použila menší množství sody a nebo menší vajíčko.

      Smazat

Flickr Images