“Aby tě beránek nepotrkal!” Slyším ve vzpomínkách svoji bavičku při pohledu na naši starou formu na velikonočního beránka a říkám si, že spíše než sobě, bych měla tentokrát nový kabát koupit právě jemu. Je starý, pamatuje toho už hodně a bohužel i pamatuje to jak nám kdysi vypadl z rukou. Tehdy se mu rozbila záda a od té doby se beránek už nedařil upéct tak, jak bylo třeba. Při vyndávání se mu lámala hlava, nedržel balanc a kolikrát i vytekl z formy. Přišel tedy čas poslat ho na odpočinek a vnuknout nové vzpomínky do formy nové. Starému beránkovi jsme našli nové místo na polici, aby dělal parádu a se starým babiččiným receptem začali dělat divy ve formě nové.
Každý rok se u nás pekl tradičně kynutý beránek, s kynutým bochánkem tak tvořil silnou dvojici, letos jsme se však rozhodli udělat méně kynutých těst a tak jsme sáhli pro jiném tradičním receptu na beránka. Letos to vyhrál ten třený a věřím, že to vyhraje i u vás.
![](https://www.neplechanaplechu.cz/wp-content/uploads/2020/04/0F66DC6C-4C4B-4E53-AA5C-0CC25EE1D6C3.jpeg)
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Co budete potřebovat (na 1 beránka):
- 425 g polohrubé mouky,
- 125 g másla,
- 210 g krupicového cukru,
- 30 g moučkového cukru,
- 250 ml smetany,
- kůra z jednoho citrónu (bez chemického ošetření),
- 5 vajec,
- 7 g kypřícího prášku.
Postup:
Ještě než začneme připravovat samotné těsto, vyndejte si 1 hodinu předem všechny suroviny na linku. Děláme to proto, aby měly přibližně stejnou pokojovou teplotu a předešli jsme tak srazení těsta.
- Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou (Pokud nechcete vysypávat moukou, může použít strouhanku nebo strouhaný kokos.)
- Ve velké míse si promícháme polohrubou mouku s kypřícím práškem a tuto směs prosejeme do jiné misky.
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
- Máslo utřeme s krupicovým cukrem do bílé pěny. Třete je dostatečně dlouho, dokud máslo nenabude na objemu a cukr se neutře natolik, že již nevidíte krupičky, ale pouze nadýchanou směs bez hrudek. Nyní do máslové směsi zašlehejte žloutky jedno po druhém a na závěr i citrónovou kůru.
- Když je směs hezky utřená, hladká a nadýchaná začneme do ní střídavě zašlehávat mouku a smetanu. Poté těsto necháme několik minut šlehat, aby bylo krásně nadýchané.
- Než se těsto vyšlehá, vyšleháme si sníh. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a když je pevný tak, že jej udržíte obrácený nad hlavou, zašlehejte do něj moučkový cukr. Moučkový cukr zašlehávejte po lžících, aby vám sníh při zpracování neslehl a přitom byl hezky pevný. (Do sněhu zašleháváme cukr proto, aby byl sníh více pevný. To nám totiž zaručí že beránek bude pevný a po vyjmutí z formy se neroztrhá.).
- Nyní sníh zamícháme do utřené směsi. Sníh vložte do mísy s utřeným těstem a jemně jej do něj stěrkou nebo vařečkou zamíchejte. Míchejte svižně, ale opatrně, aby sníh neslehl a byl stále pevný a nadýchaný. Nejlépe vám to půjde, když budete při míchání pomyslně opisovat osmičku.
- Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
- Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně ho v ní rozetřeme.
- Beránka pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 1 hodinu. Po této době provedeme test špejlí. Tedy do nejvyššího bodu beránka zapíchneme hluboko špejli a když ji vytáhneme suchou, můžeme beránka vytáhnout. Pokud na špejli zůstávají zbytky, ještě chvíli beránka pečte (cca 10 – 15 minut). Pokud vám připadá, že jsou záda beránka již hodně tmavá, můžete je přikrýt alobalem. Beránek se tak bude rovnoměrně dopékat, ale zároveň mu nebude černat vršek.
- Upečeného beránka necháme chvíli vychladnout a až odchladlého ho vyndáme z formy. Nevyndávejte jej ještě horký, mohl by se v zátylku zlomit.
TIP: Pokud si chcete beránka ozvláštnit, můžete do části těsta zamíchat mleté oříšky a kakao. Do formy nalijte 2/3 těsta. Do zbylé třetiny zamíchejte oříšky a kakao a ten poté nalijte do středu beránka. Vytvoří tak efekt mramorové bábovky.
![](https://www.neplechanaplechu.cz/wp-content/uploads/2020/04/IMG_4984-2-horz.jpg)
![](https://www.neplechanaplechu.cz/wp-content/uploads/2020/04/IMG_5002-2-horz.jpg)
Marketko, zapomněla jsi do receptu zmínit citron… Na to jsem přišla až po naliti těsta do formy, ale třeba pro další pekaře. =)
Omlouvám se a moc děkuji za upozornění. Už jsem to napravila 🙂