POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY S CHLEBEM S VLAŠSKÝMI OŘECHY

6.3K

Když se František před pár měsíci pustil do pečení domácího kváskového chleba, byla jsem nadšená! Těšila jsem se na to, že se brzy od nákupu chleba zcela osamostatníme a budeme si péci doma vlastní, s láskou dělaný, nadýchaný chléb. Chleby nám začaly každý druhý den vonět bytem a mě tato vůně vnukla chuť na hustou přesnídávkovou polévku, která se bude s touto chutí chleba skvěle snoubit. Když se tedy František posledně pustil do nové variace špaldového bochníku s vlašskými ořechy, vzpomněla jsem si na tureckou čočkovou polévku, kterou jsme v Turecku kdysi ochutnali a připravila její variaci, která tak skvěle doplnila čerstvě upečený domácí chléb. Dnes bych vám ráda přinesla její chuť i do Vašich domovů a třeba i navnadila k tomu, abyste se do domácí přípravy chleba také pustili.

POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY


Náročnost: Nenáročné


Doba přípravy: 50 minut
  • 15 minut příprava surovin,
  • 15 minut příprava základu na polévku,
  • 20 minut vaření.

Co budete potřebovat (na 6 porcí):

  • 400 g červené čočky,
  • 1 červená cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 mrkve,
  • 1/4 celeru,
  • 3 brambory,
  • 1,5 litru vody,
  • 1 lžíce sladké papriky,
  • 1 lžičky kurkumy,
  • 1 lžička mletého římského kmínu,
  • 1/2 lžička sušeného zázvoru,
  • hrst sekané petrželky,
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny na polévku. Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na jemno. Česnek očistíme a prolisujeme. Brambory, celer a mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Čočku propláchneme studenou vodou.
  2. Do velkého hrnce nalijeme trochu olivového oleje a cibuli na něm necháme zesklovatět, poté přidáme prolisovaný česnek a mírně orestujeme. K cibuli s česnekem přidáme brambory, mrkev a celer a vše necháme chvíli restovat. Na závěr přidáme čočku,  papriku, kurkumu, římský kmín a zázvor, vše promícháme, zalijeme vodou a vaříme 20 minut. Polévku déle nevařte, aby se Vám čočka úplně nerozvařila. (Pokud s Vámi budou jíst malé děti koření vypustíme a polévku dochutíme až na závěr poté, co odebereme polévku pro prcka.).
  3. Uvařenou polévku dochutíme dle potřeby solí, dozdobíme ji jemně sekanou petrželkou a podáváme ji s čerstvým špaldovým chlebem s vlašskými ořechy. 

Jídlo z jednoho hrnce:

Pokud máte doma malého prcka, připravte mu polévku úplně stejně jen vynechejte koření, (papriku, kurkumu, římský kmín, zázvor a sůl). Uvidíte, že i tak mu polévka bude chutnat. Polévku tedy v průběhu vaření nekořeňte, jen na závěr odeberte porci pro prcka a poté polévku dochuťte kořením. Polévku pak povařte ještě 3-4 minuty a podávejte.

Takto připravenou polévku podávám Štěpánkovy od 11 měsíce věku. Od dvou let mu do polévky přidávám i špetku kurkumy.


ŠPALDOVÝ CHLÉB S VLAŠSKÝMI OŘECHY


Náročnost: Velmi náročné


Doba přípravy: 19 hodin 30 minut + 4 dny pokud budete dělat domácí kvásek

  • 20 minut celková příprava domácího kvásku,
  • 4 dny odpočívání kvásku,
  • 15 minut příprava rozkvasu,
  • 12 hodiny kynutí rozkvasu,
  • 20 minut příprava těsta,
  • 4 hodiny kynutí v míse,
  • 2 hodiny kynutí v ošatce,
  • 30 minut pečení chleba.
Co budete potřebovat (na jeden bochník):

Na kvásek:
  • 400 g celozrnné špaldové mouky,
  • 400 g vody.
Na chléb:
  • 350 g vody,
  • 350 g celozrnné špaldové mouky,
  • 270 g hladké špaldové mouky,
  • 1 lžíce ječného sladu,
  • hrst vlašských ořechů,
  • 10 g soli.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme domácí kvásek. Jedná se o zdlouhavý proces a proto je lepší se zeptat v pekárně, zda by vám kvásek neprodaly. Dále se dá také kvásek sehnat přes kváskovou mapu, kterou naleznete ZDE na webu pecempecen.cz. Pokud si však i přesto chcete připravit kvásek doma, postupujte takto. Nejprve si připravíme vyšší sklenici s víkem a do ní nasypeme 100 g celozrnné mouky a přilijeme 100 g vody. Lžící vše umícháme v hladké těstíčko, které přiklopíme víčkem (pouze jej však přiklopíme, nezavíráme) a necháme na teplém místě pracovat 24 hodin. Druhý den ve stejnou dobu vezmeme novou sklenici a do ní odebereme z původní sklenice 100 g kvásku a dokrmíme jej tak, že přidáme 100 g mouky a přilijeme 100 g vody. Vše opět promícháme a opakujeme ještě další dva dny. (Při přípravě kvásku ve sklenici dávejte pozor, abyste těsto neomatlali o kraje sklenice a sklenici tak příliš nezašpinili, mohl by Vám kvásek začít plesnivět. Pokud při dokrmování kvásku zaznamenáte, že se na něm dělá škraloup, nejprve škraloup sundejte a poté dokrmte.).
  2. Nyní, když již máme kvásek dostatečně silný, můžeme přistoupit k přípravě chleba. Nejprve si připravíme rozkvas. Do vyšší nádoby (například viz obrázek plastové dózy na potraviny) vložíme 50 g kvásku, přidáme 150 g vody a vařečkou vše rozmícháme. Dále přidáme 150 g celozrnné špaldové mouky a vařečkou opět promícháme. Nádobu přikryjeme fresh folií a necháme na teplém místě 12 hodin kynout. 
  3. Když je rozkvas vykynutý přistoupíme k přípravě těsta na chléb. Do velké mísy nalijeme 200 g vody, přidáme 270 g hladké špaldové mouky a 200 g celozrnné špaldové mouky a vše promícháme. Takto připravenou směs necháme 30 minut odležet a poté do směsi přidáme 300 g rozkvasu, 1 lžíci ječného sladu a směs dáme do robotu míchat na 10 minut. Po 10ti minutách do těsta přidáme sůl a necháme vše míchat ještě 5 minut. Vypracované těsto vložíme do olejem vymazané mísy a necháme jej 2 hodiny kynout.
  4. Do vykynutého těsta ručně zapracujeme nasekané vlašské ořechy a těsto necháme opět v míse kynout 2 hodiny.
  5. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek a přendáme jej do moukou vysypané ošatky, ve které bude kynout 2 hodiny.
  6. Troubu dáme předehřívat na 250 °C.
  7. Vykynutý chléb opatrně vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme jej do předehřáté trouby. Pokud máte troubu s funkcí páry, použijte nyní tuto funkci, pokud ne vložte na dno trouby menší hluboký plech s 200 ml vody. Chléb pečeme při 250 °C 10 minut. Po této době vyvětráme z trouby páru (funkci páry vypneme a nebo vyndáme pekáček s vodou), teplotu snížíme na 200 °C a pečeme 20 minut. 
  8. Upečený chléb vyndáme na drátěnou podložku a necháme jej zcela vychladnout. 
Pokud se zajímáte o domácí pečení chleba, určitě doporučujeme prostudovat web pecempecen.cz nebo http://www.maskrtnica.cz/ kde se dozvíte mnoho zajímavých a hlavně důležitých informací pro přípravu domácího chleba.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena