Když se František před pár měsíci pustil do pečení domácího kváskového chleba, byla jsem nadšená! Těšila jsem se na to, že se brzy od nákupu chleba zcela osamostatníme a budeme si péci doma vlastní, s láskou dělaný, nadýchaný chléb. Chleby nám začaly každý druhý den vonět bytem a mě tato vůně vnukla chuť na hustou přesnídávkovou polévku, která se bude s touto chutí chleba skvěle snoubit. Když se tedy František posledně pustil do nové variace špaldového bochníku s vlašskými ořechy, vzpomněla jsem si na tureckou čočkovou polévku, kterou jsme v Turecku kdysi ochutnali a připravila její variaci, která tak skvěle doplnila čerstvě upečený domácí chléb. Dnes bych vám ráda přinesla její chuť i do Vašich domovů a třeba i navnadila k tomu, abyste se do domácí přípravy chleba také pustili.
POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 50 minut
- 15 minut příprava surovin,
- 15 minut příprava základu na polévku,
- 20 minut vaření.
Co budete potřebovat (na 6 porcí):
- 400 g červené čočky,
- 1 červená cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 2 mrkve,
- 1/4 celeru,
- 3 brambory,
- 1,5 litru vody,
- 1 lžíce sladké papriky,
- 1 lžičky kurkumy,
- 1 lžička mletého římského kmínu,
- 1/2 lžička sušeného zázvoru,
- hrst sekané petrželky,
- sůl.
Postup:
- Nejprve si připravíme všechny suroviny na polévku. Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na jemno. Česnek očistíme a prolisujeme. Brambory, celer a mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Čočku propláchneme studenou vodou.
- Do velkého hrnce nalijeme trochu olivového oleje a cibuli na něm necháme zesklovatět, poté přidáme prolisovaný česnek a mírně orestujeme. K cibuli s česnekem přidáme brambory, mrkev a celer a vše necháme chvíli restovat. Na závěr přidáme čočku, papriku, kurkumu, římský kmín a zázvor, vše promícháme, zalijeme vodou a vaříme 20 minut. Polévku déle nevařte, aby se Vám čočka úplně nerozvařila. (Pokud s Vámi budou jíst malé děti koření vypustíme a polévku dochutíme až na závěr poté, co odebereme polévku pro prcka.).
- Uvařenou polévku dochutíme dle potřeby solí, dozdobíme ji jemně sekanou petrželkou a podáváme ji s čerstvým špaldovým chlebem s vlašskými ořechy.
Jídlo z jednoho hrnce:
Pokud máte doma malého prcka, připravte mu polévku úplně stejně jen vynechejte koření, (papriku, kurkumu, římský kmín, zázvor a sůl). Uvidíte, že i tak mu polévka bude chutnat. Polévku tedy v průběhu vaření nekořeňte, jen na závěr odeberte porci pro prcka a poté polévku dochuťte kořením. Polévku pak povařte ještě 3-4 minuty a podávejte.
Takto připravenou polévku podávám Štěpánkovy od 11 měsíce věku. Od dvou let mu do polévky přidávám i špetku kurkumy.
ŠPALDOVÝ CHLÉB S VLAŠSKÝMI OŘECHY
Náročnost: Velmi náročné
Doba přípravy: 19 hodin 30 minut + 4 dny pokud budete dělat domácí kvásek
- 20 minut celková příprava domácího kvásku,
- 4 dny odpočívání kvásku,
- 15 minut příprava rozkvasu,
- 12 hodiny kynutí rozkvasu,
- 20 minut příprava těsta,
- 4 hodiny kynutí v míse,
- 2 hodiny kynutí v ošatce,
- 30 minut pečení chleba.
Co budete potřebovat (na jeden bochník):
Na kvásek:
- 400 g celozrnné špaldové mouky,
- 400 g vody.
Na chléb:
- 350 g vody,
- 350 g celozrnné špaldové mouky,
- 270 g hladké špaldové mouky,
- 1 lžíce ječného sladu,
- hrst vlašských ořechů,
- 10 g soli.
Postup:
- Nejprve si připravíme domácí kvásek. Jedná se o zdlouhavý proces a proto je lepší se zeptat v pekárně, zda by vám kvásek neprodaly. Dále se dá také kvásek sehnat přes kváskovou mapu, kterou naleznete ZDE na webu pecempecen.cz. Pokud si však i přesto chcete připravit kvásek doma, postupujte takto. Nejprve si připravíme vyšší sklenici s víkem a do ní nasypeme 100 g celozrnné mouky a přilijeme 100 g vody. Lžící vše umícháme v hladké těstíčko, které přiklopíme víčkem (pouze jej však přiklopíme, nezavíráme) a necháme na teplém místě pracovat 24 hodin. Druhý den ve stejnou dobu vezmeme novou sklenici a do ní odebereme z původní sklenice 100 g kvásku a dokrmíme jej tak, že přidáme 100 g mouky a přilijeme 100 g vody. Vše opět promícháme a opakujeme ještě další dva dny. (Při přípravě kvásku ve sklenici dávejte pozor, abyste těsto neomatlali o kraje sklenice a sklenici tak příliš nezašpinili, mohl by Vám kvásek začít plesnivět. Pokud při dokrmování kvásku zaznamenáte, že se na něm dělá škraloup, nejprve škraloup sundejte a poté dokrmte.).
- Nyní, když již máme kvásek dostatečně silný, můžeme přistoupit k přípravě chleba. Nejprve si připravíme rozkvas. Do vyšší nádoby (například viz obrázek plastové dózy na potraviny) vložíme 50 g kvásku, přidáme 150 g vody a vařečkou vše rozmícháme. Dále přidáme 150 g celozrnné špaldové mouky a vařečkou opět promícháme. Nádobu přikryjeme fresh folií a necháme na teplém místě 12 hodin kynout.
- Když je rozkvas vykynutý přistoupíme k přípravě těsta na chléb. Do velké mísy nalijeme 200 g vody, přidáme 270 g hladké špaldové mouky a 200 g celozrnné špaldové mouky a vše promícháme. Takto připravenou směs necháme 30 minut odležet a poté do směsi přidáme 300 g rozkvasu, 1 lžíci ječného sladu a směs dáme do robotu míchat na 10 minut. Po 10ti minutách do těsta přidáme sůl a necháme vše míchat ještě 5 minut. Vypracované těsto vložíme do olejem vymazané mísy a necháme jej 2 hodiny kynout.
- Do vykynutého těsta ručně zapracujeme nasekané vlašské ořechy a těsto necháme opět v míse kynout 2 hodiny.
- Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek a přendáme jej do moukou vysypané ošatky, ve které bude kynout 2 hodiny.
- Troubu dáme předehřívat na 250 °C.
- Vykynutý chléb opatrně vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme jej do předehřáté trouby. Pokud máte troubu s funkcí páry, použijte nyní tuto funkci, pokud ne vložte na dno trouby menší hluboký plech s 200 ml vody. Chléb pečeme při 250 °C 10 minut. Po této době vyvětráme z trouby páru (funkci páry vypneme a nebo vyndáme pekáček s vodou), teplotu snížíme na 200 °C a pečeme 20 minut.
- Upečený chléb vyndáme na drátěnou podložku a necháme jej zcela vychladnout.
Pokud se zajímáte o domácí pečení chleba, určitě doporučujeme prostudovat web pecempecen.cz nebo http://www.maskrtnica.cz/ kde se dozvíte mnoho zajímavých a hlavně důležitých informací pro přípravu domácího chleba.