ZIMNÍ KUŘECÍ ROLÁDA S BRUSINKAMI A PISTÁCIEMI

1K

Venku padají první vločky a já už začínám cítit vánoční atmosféru. Vždyť Vánoce jsou tady již za měsíc. Ještě než tu ale na vás začnu chrlit nové recepty na vánoční cukroví, ráda bych Vám přinesla recept na kuřecí roládu nadívanou brusinkami, špenátem a pistáciovými oříšky.

Jedním z momentů, který mám na Vánocích totiž nejraději, jsou chvíle, kdy se sejde celá rodina nebo se při vánočním setkávání potkám s přáteli a známými, které jsem dlouho neviděla. To je pro mě jedním z kouzel Vánoc a právě tato roláda je na podobná setkání jako dělaná. Hodí se na Silvestra, na předkrm o Božím hodu Vánočním, na posezení o Adventu, ale i třeba na samotnou sváteční tabuli. Ideální je i na malý raut, nebo když máte na setkání přinést drobné pohoštění. Je prostě multifunkční, sváteční a chuťově vánočně laděná! Věřím, že se Vám letošní svátky bude tento recept hodit a že se k němu i po letech budete vracet stejně jako se k němu ráda vracím já.

Tak dobrou chuť!,

ZIMNÍ KUŘECÍ ROLÁDA S BRUSINKAMI A PISTÁCIEMI

Porce 4 porce
Příprava 1 hodina 30 minut

Co budete potřebovat

Na roládu:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 125 g baby špenátu
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g nesolených pistácií
  • 60 g strouhanky
  • 1 lžíce čerstvého sekaného tymiánu
  • 1 lžíce sterilizovaných brusinek
  • 1 kg kuřecích prsou 2 velká kuřecí prsa

Na omáčku:

  • 1 cibule
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 50 ml červeného suchého vína
  • 1 lžíce sterilizovaných brusinek
  • 1 rovná lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  • Nejprve si připravíme náplň do rolády. Špenát omyjeme a lehce pokrájíme. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Poté ji necháme na pánvi na troše oleje lehce zesklovatět. Přidáme prolisovaný stroužek česneku a v pánvi jej orestujeme. Následně přidáme špenát a spolu s cibulí a česnekem jej restujeme, dokud neztratí na objemu a neodpaří se přebytečná tekutina. Když je hotovo, vložíme hotový špenát do misky. Přidáme brusinky, lehce pokrájené pistácie, strouhanku, sekaný tymián a sterilizované brusinky. Vše promícháme.
  • Kuřecí prsa očistíme a poté je podélně rozkrojíme na půl. Konec však nedokrojíme, aby po jejich rozložení získali velký tenký plát. Rozložená prsa položíme na pečicí papír, druhým pečicím papírem je přikryjeme a sekáčkem na maso je rozklepeme, aby byla tenká a na rozlohu co největší. Pak vrchní papír sejmeme. Maso osolíme a opepříme.
  • Připravená prsa naplníme nádivkou. Tu rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše v alespoň 1 cm silné vrstvě. Jeden, delší konec necháme směsí nepotřený (zhruba 1,5 cm od konce). Nyní roládu směrem k nepotřenému konci zarolujeme (Nepotřený konec slouží k tomu, aby náplň byla rovnoměrná. Když budete roládu rolovat, náplň se z ní bude lehce vysouvat a nezaplněný konec samovolně zaplní.).
  • Roládu svážeme provázkem, aby držela hezký tvar. Pak ji spolu s bylinkami zabalíme do alobalu. Vložíme ji do pekáče s mřížkou a poté do trouby. Zde ji pečeme při 180 °C zhruba 15 minut.
  • Mezitím si připravíme brusinkovou omáčku. Cibuli očistíme a opět necháme zesklovatět. Přidáme vývar, víno a naložené brusinky. Vše zamícháme a vaříme 10 minut. Nakonec zamícháme škrob a vaříme do zhoustnutí.
  • Po 15 minutách pečení vyndáme rolády z alobalu a zbavíme je provázku. Pak je polijeme připravenou omáčkou a dáme znovu péct. Tentokrát teplotu v troubě zvýšíme na 230 °C a pečeme je ještě 30 minut. Jednou za čas roládu polejeme sosem, který z ní na plech odkapává.
  • Hotovou roládu sejmeme z roštu, nakrájíme ji na plátky a poléváme zredukovanou omáčkou, která nám na plechu pod roládou pěkně zhoustla a získala plnější chuť.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: USA
Klíčová slova: Brusinky, Díkůvzdání, Kuře, Pistácie, Roláda, Vánoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena