SLANÁ GRANOLA

1.5K

Miluji cestování! Nejen, že mi rozšiřuje obzory o světě, o přírodě, lidech a různých kulturách, ale hlavně mi dává nekonečně mnoho inspirace ve stravování a přípravě jídel. Ač se v kuchyni nejčastěji opíráme o tradiční recepty přivezené z cest, jsou i dny, kdy se ráda uchýlím k mixování různých kultur do jednoho jídla. Jakobych měla rázem na jednom talíři celý svět!

Miluji pokrmy ve stylu buddha bowl. Tedy pestrobarevné misky hojnosti, jež jsou svým složením vyvážené a pro tělo tak přínosné. Často je mívám v pondělním jídelníčku, který tak vytvořím ze zbytků z předešlých dní. Trochu hummusu zastupující luštěniny, zbytek rýže, sýr a hlavně spousta čerstvé zeleniny. Nesmí chybět ani zdravé tuky, které získáme například z ořechů. Je to prostě miska co dům dal, na kterou se vždy po víkendu těším.

Abych si ji mohla dopřávat kdykoliv se mi zamane, mám vždy po ruce slanou granolu. Ta tak skvěle zastoupí zdravé tuky a jídlo pozdvihne zase o kousek výš. Dostaneme do něj totiž další chuťový rozměr, kterým je tolik tížená křupavost. Není křupavé jídlo vždy o něco chutnější, než kdyby v něm nic nekřupalo? Já myslím, že jednoznačně, a právě proto dnes přicházím s tímto novým receptem. Slaná granola je totiž něco, co se hodí mít vždy po ruce. Je vynikající nejen do těchto Buddha bowl, ale i třeba do salátů, na hummus, různé dipy, krémové polévky nebo kamkoliv, kde si právě chcete dopřát křupavý element. Nebojte se jí použít ani do bílého jogurtu, je přeci úplně jedno, že je slaná!

SLANÁ GRANOLA

Bílek se tradičně přidává do každé granoly pro její větší křupavost, často se však člověk může setkat s alergií na tuto surovinu. Je-li to nutné, můžete bílek z granoly vynechat a přidat trochu medu. Taková granola bude sice sladší, ale i tak bude křupavá.
Porce 500 g
Příprava 40 minut

Co budete potřebovat

  • 200 g ovesných vloček
  • 50 ml olivového oleje extra virgin
  • 1 bílek
  • 15 ml javorového sirupu
  • 15 g černých sezamových semínek
  • 100 g lískových ořechů
  • 100 g dýňových semínek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička soli (menší lžička)

Postup

  • Troubu předehřejeme na 160 °C. 
  • Do větší misky vsypeme ovesné vločky, římský kmín a sůl a vše dobře promícháme.
  • Do směsi přidáme bílek a přilijeme olivový olej a javorový sirup. Vše promícháme, aby se tekutina na vločky rovnoměrně rozprostřela. Olej vločky hezky navlhčí i provoní, sirup jim dá lehce nasládlou chuť a bílek jim dodá křupavost. Pokud vám ve směsi vzniknou hrudky bílkem slepených vloček, vůbec to nevadí, ba naopak! Nesnažte se je tedy oddělit, ony jsou totiž na granole to nejlepší. 
  • Ořechy a semínka promícháme a nasypeme k vločkám. Poté směs smícháme dohromady, aby se i ořechy a semínka obalily olejem, sirupem a bílkem. 
  • Takto připravenou směs rovnoměrně rozprostřeme na plech s vyšším okrajem a hezky ji uhladíme. Plech s granolou dáme péct do trouby předehřáté na 160 °C na 15 minut. 
  • Po 15 minutách pečení granolu promícháme a pečeme ještě dalších 15 minut.
  • Upečenou granolu necháme zcela vychladnout a potom ji přesypeme do uzavíratelné dózy. 

Poznámky

Pokud si chcete granolu ještě něčím ozvláštnit. Můžete do ní přidat sušená rajčata (zcela sušená, ne z nálevu). Ta je dobré nakrájet na menší kousky a péct až v druhé fázi. Tedy po 15ti minutách pečení je zamíchat do granoly při promíchávání. Předejdete tak případnému připálení, na které jsou náchylná.
Do granoly můžete použít jakékoliv ořechy a semínka dle vlastní chuti, postup se zde nemění. My vybrali naši oblíbenou kombinaci.
Autor: Markéta
Chod: Svačiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena