GRILLED CHEESE

2.8K



Ač jsem si vždy myslela, že nepatřím mezi ty, kteří si do nového roku dávají nová předsevzetí, musím přiznat, že do této skupiny také patřím. Vždy když totiž nastane doba vánočních svátků, přijde pro mě období klidu, rok se začne chýlit ke svému konci a já přemýšlím nad tím, jaký ten rok byl a co bych v roce následujícím chtěla udělat jinak. Loňský rok byl skvělý, ale mám-li být upřímná, mám z něj trochu uspěchaný pocit, stále jsme se za něčem honili a s vidinou lepších zítřků jsme tak do konce roku doběhli velmi unavení a možná i ztrhaní. Jsou to tedy lepší zítřky? Ono jak se to asi vezme, všechno má svá pro a proti a ač bychom na loňském roce nic neměnili, musíme si přiznat, že bychom rádi v tomto novém roce, měli více poklidných dní a hlavně více chvil, které si budeme užívat v poklidu společně. A tak jsme hned o prvním lednovém víkendu zavedli společné neděle, bez práce a hlavně s pohodovým výletem. No uvidíme, jak dlouho nám to vydrží!


Proč o tom vlastně dnes píši? Odpověď je jednoduchá, dnešní recept se totiž dokonale snoubí právě s nedělním výletem do Jizerek, který si žádal přibalení pořádné svačiny na celodenní výlet lesem. František se tak chopil další naší vzpomínky na skvělou svačinu, kterou jsme objevili na Islandu (i přestože Islandská vůbec není), a utvořil svoji novou variaci světoznámého grilled cheese. Dnes tak rádoby jednotvárný rozpečený toust s chedarem doplnil o svěží guacamole a vykouzlil nám chutnou svačinu na dlouhý výlet v horách.  

Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 25 minut
  • 15 minut příprava guacamole,
  • 5 minut skládání toastu,
  • 5 minut “grilování” toustu.

Co budete potřebovat (na 2 tousty):

  • 4 plátky velkého “amerického” toustového chleba (upečte si toustový chléb podle nás ZDE),
  • 300 g chedaru,
  • 250 g anglické slaniny,
  • 3 malá avokáda,
  • 1 červená cibule,
  • 1 rajče,
  • 1 limeta,
  • hrst jemně sekaného koriandru (kdo nemá rád může zde nahradit petrželí),
  • chilli,
  • pepř,
  • sůl,
  • máslo.

Postup:

  1. Nejprve si připravíme guacamole. Do menší misky vložíme na jemno nakrájenou cibuli. Rajče nakrájíme také na jemno a přidáme ho k cibuli, dále přidáme na jemno nakrájený koriandr (nebo petržel). Vše zakápneme šťávou z limety, dochutíme chilli, solí a pepřem a pečlivě promícháme. Nyní si připravíme avokádo, které omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecku a lžící vydlabeme. Vydlabané avokádo přidáme do zeleninové směsi a vidličkou v misce rozmačkáme, opět promícháme a dle potřeby dochutíme.  
  2. Slaninu zlehka osmažíme na rozpálené pánvi.
  3. Toustový chléb nakrájíme na plátky a každý z nich namažeme z jedné strany máslem. 
  4. Toust položíme namazanou stranou na pánev a na něj začneme skládat další vrstvy. Na toust naskládáme chedar (rozpočítejte si plátky, aby vám vyšli na 4krát), na něj rozetřeme polovinu guacamole, osmaženou slaninu, na ni další vrstvu chedaru a vše přikryjeme dalším plátkem toustu namazanou stranou vně (nahoru). 
  5. Pánev dáme zahřívat, přiklopíme ji poklicí a připravený toust na pánvi pečeme 3 minuty, poté jej obrátíme a pečeme ještě další 2 minuty. Stejným způsobem pokračujeme i s druhým toustem.


Zapojte se do konverzace

  1. ByGabra says:

    Tééda, zrovna mám v lednici zbytek guacamole, takže děkuji za fajn tip na večeři!

    U mě na blogu probíhá soutěž o balíčky Dermacol, tak budu ráda, když se zúčastníš, nebo alespoň přijde na návštěvu:-).
    Měj se fajn
    ByGabra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena