HORKÁ ČOKOLÁDA

5.9K

Horké nápoje neodmyslitelně patří k předvánočnímu období a já si proto pro Vás letos přichystala jeden z těch, který je u nás velmi oblíbený. Vánoční punč z bílého vína a Františkův chlapský vaječňák jsou samozřejmě stálice, která u nás v prosinci nesmí chybět. Aby však ani děti nepřišly zkrátka, připravuji horké džusy s hřejivým kořením a zábavnou horkou čokoládu, na kterou u nás nikdo nedáme dopustit. Dnes bych Vám ji ráda představila prostřednictvím tohoto receptu.

HORKÁ ČOKOLÁDA

Porce 4
Příprava 15 minut

Co budete potřebovat

Na lízátko:

  • 200 g oblíbené čokolády mléčná, hořká, bílá
  • 400 ml mléka
  • 400 ml smetany 31% a více

Na dozdobení:

  • čokoláda
  • smetana na šlehání

Postup

  • Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni (Vodní lázeň připravíme tak, že do menšího kastrolku nalijeme dostatek vody. Na kastrolek položíme horkuvzdornou misku, která bude zcela kopírovat okraj kastrolku tak, aby těsnila, a zároveň bude ponořená ve vodě. Do misky vložíme nalámanou čokoládu a vodu dáme vařit. Ve chvíli, kdy se voda vaří, stáhneme teplotu a čokoládu necháme rozpustit. Čokoládu rozpusťte horkem, vodu již nevařte, aby Vám voda do čokolády nechrstla a čokoláda se pak nesrazila.).
  • Tekutou čokoládu nalijeme do formiček s vánočním nebo jakýmkoliv jiným zajímavým motivem, může vám postačit formička na led (Trochu čokolády si necháme na dokončení.). Na polovinu z nich položíme dřevěné lžičky a necháme je zatuhnout. Když jsou čokolády pevné, nalijeme na ty, které mají na sobě lžičky rozehřátou čokoládu a přiklopíme ji čokoládkami bez lžiček. Opět necháme zatuhnout.
  • Když jsou lízátka hotová, vyndáme je z formiček.
  • Mléko a smetanu promícháme a v menším kastrolku přivedeme k varu. Horkou tekutinu nalijeme do malého hrníčku a spolu s lízátkem podáváme. Čokoládu už stačí pouze v horké mléčné směsi rozmíchat a poté vypít (Záleží jen na Vás, jak hustou čokoládu máte rádi. Pokud dáváte přednost nápoji konzistence kakaa, stačí na 200 ml tekutiny 50 g čokoládového lízátka. Pokud máte rádi čokoládu na lžičku, přidejte k lízátku i několik samostatných čokoládiček. Takový poměr si pak žádá na 200 ml tekutiny, 100 –150 g čokolády.).  

Poznámky

Tato lízátka můžete použít i jako jedlý dárek nebo dětem do Mikulášského balíčku.
Autor: Markéta
Chod: Dezert

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena