CHESSECAKE KOSTKY S REBARBOROU, JAHODAMI A CRUMBLE VRSTVOU

499

Rebarbora se s jahodou skvěle snoubí, to je jasná věc! Já mám tuto kombinaci obzvlášť ráda, a proto když je jaro v plném rozpuku, a reveň začne dorůstat vhodné velikosti, začnu si na ni dělat zálusk.

Reveň je pro mě plodinou, která ve mně vyvolává mnoho vzpomínek na dětství i roky cestování po světě. Mamka pěstovala reveň na zahradě, co si pamatuji, a já na ty její lité buchty na plech, do kterých ji často přidávala, nikdy nedám dopustit. Ještě nyní si pamatuji, jak ohromnou rebarboru na staré vile měla. Měla pro ni vlastní záhon a kdybychom tam žili ještě teď, možná by těch záhonů bylo i více! Když jsme pak při našich cestách po světě objevovali severské státy, jako například Dánsko či Island, propadla jsem této bylině ještě více. Tolik neotřelých kombinací a chutí, které nabízí? Tomu se dá jen těžko odolat. Dnes vyhrabávám ze svých vzpomínek další z nich. Recept na můj milovaných pečený cheesecake s rebarborou, jahodami a crumblovou krustou.

Kde se vzala rebarbora?

Pokud se budeme historií rebarbory zabývat do hloubky, zjistíme, že je tu s námi opravdu dlouho. První zmínky o ní pocházejí už z roku 2700 před naším letopočtem. Už v této době bujně obklopovala svahy Himalájí. Velmi brzy se však začala Tibeťany pěstovat záměrně. Byla totiž léčivá a tak získala velké využití v čínské medicíně i arabském léčitelství.

A jak se dostala k nám? K nám měla opravdu dlouhou cestu. U nás se totiž začala používat až v 19. století. Teprve v 16. století se totiž rozšířila do povodí Volhy a do Evropy se dostala až díky Barbarům. Prvně ji začali používat Němci a Angličané, až později další státy jako my.

Ovoce nebo zelenina?

Co myslíte? Je rebarbora ovoce nebo zelenina? To je otázka, která už dříve zajímala nejednoho z nás. Odpověď na ni však nebyla lehká, ba naopak sporná. Aby došlo k nějakému výsledku, bylo v roce 1947 americkým soudem rozhodnuto, že se jedná o ovoce. Dnes už ale víme, že ač se rebarbora používá především do dezertů a dojem ovoce tak může dělat, z botanického hlediska se jedná o zeleninu.

Co je důležité ještě zmínit?

Rebarbora je sice zdravá, ale pokud se s ní nenaučíme zacházet, může být i nebezpečná. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, která v těle porušuje iontovou rovnováhu vápníku, proto ji nesmí konzumovat lidé s určitým tipem onemocnění, jako je například revma. I u dětí by se měla konzumovat s rozumem. Sbírat by se měla v květnu a červnu a později ji již nepoužívat, protože po tomto období obsah kyseliny šťavelové, kterou v sobě má, narůstá.

A pozor! Jedí se jen řapíky, listy se nekonzumují, jelikož jsou na tuto kyselinu příliš bohaté.

Taky máte rádi rebarboru jako já?

Zkuste některý z našich dalších receptů:

CHEESECAKE KOSTKY S REBARBOROU, JAHODAMI A CRUMBLE VRSTVOU

Porce 16 Kostek
Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

Na drobenku:

  • 2 lžičky skořice
  • 320 g ovesných vloček
  • 200 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 80 g třtinového cukru

Na krém:

  • 600 g smetanového sýra (Lučina, Philadelphia)
  • 60 g moučkového cukru
  • 150 g jogurtu
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • Kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
  • vanilkový extrakt

Na ovocnou náplň:

  • 250 g rebarbory
  • 250 g jahod
  • 30 g krupicového cukru

Postup

  • Dno hranaté formy vyložíme pečicím papírem.
  • Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Rebarboru a jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme cukr, promícháme a odložíme stranou.
  • Nyní si připravíme drobenkovou směs. Mouku, vločky a skořici promícháme. Pak v menší misce utřeme máslo s cukrem a následně přisypeme sypkou směs, kterou promícháme vařečkou. Poté rukou směs lehce nadrolíme, aby byla sypká s většími hrudkami.
  • Dvě třetiny směsi nasypeme na dno formy, rovnoměrně ji rozprostřeme a sklenicí či stěrkou uhladíme. Formu vložíme do trouby a základ takto pečeme 10 minut. Zbylou drobenku zatím odložíme do lednice, aby se zpevnila.
  • Když je korpus hotový, necháme jej lehce vychladnout.
  • Nyní začneme pracovat na krému. Smetanový sýr utřeme v míse tak, aby byl hezky hladký a bez hrudek. Pak přidáme cukr a promícháme. Následně přimícháme jogurt, smetanu, vejce, žloutky, najemno nastrouhanou citrónovou kůru a vanilku. Vše umícháme v hladký krém a nalijeme na zchladlý korpus do formy. Lehce jej zespoda poplácáme, aby odešly přebytečné bublinky a rovnoměrně na něj poklademe ovoce.
  • Na závěr dort posypeme zbylou drobenkou.
  • Dort pečeme v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 35 minut nebo dokud drobenka nezhnědne a vrstva cheesecake neztuhne (Pokud se ještě lehce chvěje, nevadí.).
  • Před podáváním necháme dort v lednici zcela vychladnout a to nejlépe do druhého dne.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Klíčová slova: cheesecake, crumble, rebarbora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena