HOUSTIČKY SE SLANINOU A SÝREM

2K

Vždy, když jednou za čas upeču tyto pletýnky se slaninou a sýrem, vzpomenu si na svá školní léta, kdy jsem se ještě, než začne první hodina, stavovala v pekárně pro svačinu. Často jsem volila sladké pečivo, ale jednou za čas to chtělo změnu, a právě tou byly rohlíky, s nahoře zapečeným sýrem nebo housky se sýrem a slaninou. Jak já je milovala! Voněly už na dálku a nešlo jim odolat.

Ani dnes čas od času neodolám a buď si je koupím v pekárně za rohem, kde je stále dělají, nebo si je upeču doma. Vždyť domácí jsou stejně nejlepší!

HOUSTIČKY SE SLANINOU A SÝREM

Porce 12 kusů
Příprava 2 hodiny

Co budete potřebovat

Na housky:

  • 600 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 60 g másla
  • 15 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 10 g soli
  • 25 g čerstvého droždí

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • 25 ml mléka
  • 150 g anglické slaniny
  • 250 g sýru Gouda v celku

Postup

  • Jako první si odvážíme všechny suroviny. Budeme totiž z těchto surovin zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly. Současně je důležité mít všechny suroviny před přípravou těsta chvíli na lince, aby všechny suroviny přijali přibližně stejnou teplotu.
  • Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažného mléka(Je dobré, aby mléko bylo vlažné, ne teplé. Teplé mléko by mohlo zahubit kvasnice. Příliš studené mléko může být naopak příčinou toho, že kvásek vzchází příliš pomalu.). Dále přisypeme cukr a rozdrolíme droždí, které v tekutině rozmícháme. Nyní přidáme 3 lžíce mouky a opět promícháme tak, aby nám vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a na dnu jej hezky uhladíme. Poté necháme 15 minut vzejít kvásek.
  • Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začneme zadělávat kynuté těsto. Do velké mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do něj nalijeme zbylé mléko, vyklepneme vejce a přemístíme vykynutý kvásek. Na okraj mouky nasypeme sůl a přidáme na menší kousky nakrájené máslo. Nyní vše vařečkou smícháme, aby se suroviny spojily. Směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hladké kompaktní těsto, které necháme v míse přikryté potravinovou folií 1 hodinu kynout (Těsto Vám může během zpracování zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.).
  • Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
  • Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu, kde jej rozdělíme na 12 stejně velkých dílů. Dílky přikryjeme potravinovou folií, aby neosychaly a po jednom je budeme odebírat. Každý kousek vyválíme na dlouhého hada, uprostřed jej přepůlíme a začneme motat kousky. Oba kousky nejprve přeložíme přes sebe tak, aby tvořily kříž (Nejprve vodorovný kus, poté ten svislý). Následně horní cíp přehneme dolů, aby vznikla oprátka a dále pokračujeme jako při vázání vánočky (Pravý vrchem přes spodní, levý spode přes spodní a uprostřed přes sebe. Takto pokračujeme ještě jednou.). Konec následně zploštíme a přehneme dolů pod housku. Poté houstičky vyskládáme na připravené plechy, kde je přikryté potravinovou folií necháme 15 minut kynout.
  • Troubu dáme předehřívat na 200 °C.
  • Vykynuté houstičky pomašlujeme rozkvedlaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut.
  • Než se housky předpečou slaninu nakrájíme na menší plátky a sýr nastrouháme nahrubo.
  • Když houstičky lehce chytí barvu, hojně je posypeme sýrem a na něj položíme slaninu (dva plátky na každou). Vršek ještě lehce posypeme sýrem a pečeme ještě 5 minut při 220 °C, aby se slanina a sýr hezky spekly.
  • Upečené houstičky podáváme čerstvé, lehce vychladnuté.
Autor: Markéta
Chod: Svačiny
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: PEČIVO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena