KARAMELOVÁ KOLEČKA

427

Nic mi nenavodí vánoční atmosféru tak jako pečení vánočního cukroví! V gramofónu naladím vánoční koledy, do sklenice si naliju horký punč, který po chvílích usrkávám, a při popěvování koled začnu tvořit několik tradičních druhů a jeden, který vždy spontánně vznikne. To mě baví snad ze všeho nejvíce! Vymýšlení nového druhu a těšení se na to, co na to řeknou moji milí strávníci. Letos jsem se pustila do těchto sobíků z karamelových koleček a pevně věřím tomu, že vás osloví minimálně tak, jako ty moje kluky.

KARAMELOVÁ KOLEČKA

Porce 30 ks
Příprava 1 hodina

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 140 g hladké mouky
  • 10 g kakaa
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 ks žloutek

Na zdobení:

  • dulce de leche
  • bílková poleva na perníčky
  • citrónová kůra z 1/2 citrónu

Postup

  • Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, kakao a nastrouhanou citrónovou kůru a vše promícháme. Následně do směsi vyklepneme žloutek a přidáme na kousky nakrájené máslo. Všechny suroviny začneme prsty propracovávat, dokud nezískáme hladké těsto (Těsto nepropracovávejte příliš dlouho, abyste máslo prty příliš nezahřáli a těsto nespařili.). Těsto zabalíme do potravinové folie a necháme jej do druhého dne odležet. 
  • Druhý den si těsto vyválíme na cca 2 mm silně a vykrájíme z něj kolečka. Polovině koleček vykrájíme i kulatý otvor uprostřed. Cukroví přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme je v troubě vyhřáté na 150 °C cca 10 minut.
  • Upečené cukroví, které má otvor, ještě teplé lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.
  • Cukroví necháme vychladnout a uložíme do krabice. Druhý den namažeme plné kolečko dulce de leche a přilepíme na něj kolečko s otvorem. Následně cukroví dozdobíme polevou na perníčky tak, aby vypadalo jako sobíci.
Autor: Markéta
Chod: Cukroví
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: cukroví, karamel, Vánoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena