SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 102: OCET ZE SLUPEK JABLEK

1.4K
Asi těžko bychom hledali pro Česko typičtější ovoce, než je jablko. Nebo je to snad hruška? O tom by se mohli vést sáhodlouhé spory, ale dělat to nebudeme. Prostě je to jablko! Asi každý již někde slyšel, že jedno jablko denně je lepší než sto lékařů. O tom, že jablka jsou díky svým výživovým hodnotám doslova nadupaná vitamíny, není sporu. Když je člověk nemocný, dokážou zlepšit jeho zdravotní stav a to, že mají dobrý vliv na odolnost vůči stresu, určitě ocení né jeden stresíř! Jablka jsou prostě cool a jelikož to víme, hojně je teď jíme. 
Na své si už přijde i náš Štěpán, a tak jen co mu vyrostly první zuby, dostal oloupané jablko a spojeně se jím prorochnil až k jádřinci! On prostě ví, co je dobré. Dobré však není to, že díky této jeho zálibě se nám doma začaly hromadit jablečné slupky, které se nám sice úspěšně daří konzumovat, ale už nás to moc nebaví. Rozhodli jsme se je tedy využít jinak a vyrobit si z nich jablečný ocet. Jablečný ocet je totiž snad ještě zázračnější, než jablko samotné. 
Stejně jako jiné ovocné octy je tento ocet oproti tomu klasickému octu jemnější, zdravější a pochopitelně i stravitelnější. Vždyť už samotný Kryštof Kolumbus měl na svých lodích
barely s jablečným octem. Tehdy to bylo kvůli prevenci kurdějí, dnes by je tam zřejmě měl proto, aby si dobře ochutil salát, kvalitně naložil maso nebo aby zabojoval proti akné. 
Náročnost: Zcela Nenáročné. Náročné pouze na trpělivost, protože ocet musí 4 dny stát.
Doba přípravy: 30 minut
  • 20 minut příprava surovin,
  • 10 minut cezení.
Co budete potřebovat:
  • 1 kg slupek,
  • 375 ml octa,
  • 3 kostky cukru,
  • 30 g chlebové kůrky.

Recept podle Sandtnerky:

Slupky s jablek dáme do větší láhve (okurkové), přidáme na ně trochu vinného octa, kousek chleba, kousek cukru, láhev doplníme studenou vodou, povážeme papírem, které propícháme silnější jehlou. načež láhev postavíme do teplé místnosti (15-20 °C) na 3-4 dny. Po tu dobu mícháme každý den ocet. Když jest tekutina čistá, jest kvašení skončeno. Pak ocet procedíme přes čisté plátno do lahví, dobře zazátkujeme a uschováme.
My jsme recept paní Sandtnerové dodrželi s tím rozdílem, že jsme slupky nastavili jádřinci z jablek, jinak bychom nedostali 1 kg váhy.

Taky máte tyto kuchařské DIY tak rádi?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena