Hrášek, mladá cuketa a mátové lístky jsou kombinace, která u nás frčí již nějaký ten rok!
Vždy když se s jarem začnou v obchodech objevovat hráškové lusky, hrášek se u nás plně zabydlí. Všichni ho totiž zbožňujeme. Ať už je jen tak „na zobačku“ vyloupaný z lusků, nebo z něj připravím hráškovou polévku, fritátu, burger nebo tyto placky, zmizí vše v okamžiku. Jo jo, hrášek je naše láska a pokud to máte stejně tak, tento recept se u Vás také zabydlí.
Hrášek není hrách
O hrášku se mnoho rozepisovat asi nemusím. Je to nenáročná plodina, kterou má na zahrádce nejeden z nás. Je totiž nejen chutná, ale i zdraví prospěšná! Co mě však o něm kdysi zaujalo, že na rozdíl od hrachu není hrášek luštěnina, nýbrž zelenina. Víte proč tomu tak je? Hrách je totiž plně vyzrálým semenem, které má zcela jiné látkové složení než mladý hrášek. Má více vitamínů než hrách a dalších ochranných látek. Hrách má však samozřejmě také mnoho plusů, ale o tom zase někdy jindy.
JARNÍ HRÁŠKOVÉ PLACKY
Co budete potřebovat
- 200 g hrášku čerstvý nebo mražený
- 6 lístků máty
- 400 g cukety
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- sůl
- černý mletý pepř
Postup
- Hrášek lehce povaříme, aby změknul (cca 10minut). Pak ho scedíme a spolu s mátou dohladka umixujeme.
- Cuketu nastrouháme nahrubo a vložíme do velké mísy.
- Do mísy přidáme mouku, vejce, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, citrónovou kůru i šťávu, sůl a pepř. Vše promícháme.
- V lívanečníku rozpálíme trochu oleje a pak do něj naneseme jednu vrchovatou lžíci směsi. Lžící ji zploštíme na placku vysokou cca 1 cm a smažíme při střední teplotě cca 3 minuty z každé strany.
- Hotové placky necháme na papírové utěrce okapat.